En Sıcak Konular

Downer: Öncelikli amacımız Kıbrıs sorununu çözmek

14 Mayıs 2011 18:33 tsi
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, "Takvim yok ancak herkes AB dönem başkanlığının Kıbrıs tarafından devralınmasından önce Kıbrıs sorununda çözüme varılması için çalışıyor." dedi.

Simerini gazetesi; "Downer 2012 Yılı İçerisinde Çözüm İstiyor... Downer 'Zaman Takvimi Olmasa da Arzu Edilenin Bu Olduğunu' Söyledi" başlıklarıyla verdiği haberinde, "ortaya belirli zaman takvimleri koymadıklarını açıklasalar da, BM'nin; Kıbrıs sorununun çözümünün 2012 yılı ortalarına kadar gerçekleşmesini öngördüğünü" yazdı.

Gazeteye göre Downer, Reuters'e verdiği demeçte, Kıbrıs sorununun; AB Dönem Başkanlığı'nın 2012 yılının ikinci yarısında Güney Kıbrıs tarafından devralınmasından önce çözüme kavuşması gerektiğine dair görüşün; bazı AB ülkelerinin liderleri, aynı zamanda Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından da kabul edildiğini ifade etti.

Gazeteye göre Downer, "Bu o zamana kadar gerçekleşmezse, herhangi bir kimsenin; Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığını yürüttüğü esnada veya 2013 yılının Şubat ayında Rum tarafında gerçekleştirilecek başkanlık seçimleri öncesindeki propaganda döneminde, Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla gerçekleştirilen müzakerelerde büyük adımlar atılacağını beklenmesinin zor olacağını" dile getirdi.

"O zamandan önce - uygulanmayacak olsa dahi - imzalanmış ve mühürlenmiş bir çözüme sahip olma konusunda çabalamalarının daha iyi olduğunun mantıklı olduğunu" dile getiren Downer, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum lider Dimitris Hristofyas ile BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon arasında 4 Temmuz'da Cenevre'de gerçekleştirilmesi beklenen üçlü zirve öncesinde bir "faaliyet planı tartıştıklarını" söyledi.

Downer, "Amacımız; liderlerin Cenevre görüşmesine üzerinde hemfikir olunmuş bir yaklaşımla gitmeleridir. Bugüne kadar gerçekleştirilen müzakerelerde, tüm konular üzerinde anlaşamadılar. O halde sorulması gereken soru; bundan sonra, belirsizlikte olan tüm konular üzerinde anlaşmaları hususunda kendilerini nasıl teşvik edeceğimizdir." ifadelerini kullandı.

"BM'nin hedefinin; Cenevre görüşmesinin prosedürün yılsonuna kadar ileriye gitmesi için gerçek anlamda sürece yardımcı olması yönünde olduğunu" dile getiren Downer, "Cenevre görüşmesinin, rutin bir görüşmeden daha fazlası olmasını; bu görüşmede durumun özetinin yapılmasını/değerlendirilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

(CİHAN)



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,652 µs