En Sıcak Konular

Radikal, Ahmet Şık'ı işten atmış

14 Mayıs 2011 12:15 tsi
Radikal, Ahmet Şık'ı işten atmış Ergenekon davasından tutuklu bulunan Ahmet Şık'ın bir yıl önce Radikal gazetesinden atıldığı ortaya çıktı. İşten atılmanın mahkemelik olduğu öğrenildi

Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanmasının ardından Ahmet Şık için söylenen "büyük gazeteci" tanımlamasının daha önce yapılmadığı ortaya çıktı. 19 ay önce Radikal Gazetesi Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Şık'ı "performansı düşük" olduğu gerekçesiyle işten atmış.

Mahkeme Radikal gazetesinin gazeteci Şıkı performans düşüklüğü iddiasıyla işten çıkarmasını haksız buldu; işe iadeye karar verdi. Avukat Yılmaz: Yasaya göre iki ayda bitmesi gereken dava 1,5 yıl sürdü. Doğan Gazetecilik'in temyize gitmesi bekleniyor.

Bakırköy İş Mahkemesi, bugünkü (21 Aralık) duruşmada Gazeteci Ahmet Şık'ın Radikal gazetesindeki işine son verilmesini haksız buldu ve gazetecinin işe iadesine karar verdi.

Şık'ın avukatı Rana Yılmaz, dava ettikleri Doğan Gazetecilik A.Ş.'nin davada Şık'la ilgili yalnızca "performans düşüklüğü" gerekçesini öne sürdüğünü, ancak bunun da bir belgeyle ya da tanıkla desteklenmediğini bianet'e anlattı.

4857 sayılı İş Yasası'na göre, Doğan Gazetecilik A.Ş. kararı kabul eder ve temyize gitmezse, Şık'ı işe geri almak veya işe almazsa dört aylığı işsizlik için, altı aylığı da tazminat olmak üzere toplam on aylık ücreti tutarında ödeme yapmak durumunda. Ancak şirketin kararı temyiz etmesi ve Yargıtay'a götürmesi bekleniyor.

Yılmaz: Yasaya göre iki ayda verilmesi gereken karar, bir buçuk yılda çıktı

Avukat Yılmaz, İş Yasası'nın 20. maddesine göre, işe iade davalarının mahkemede iki ay içinde, temyiz halinde Yargıtay'da da bir ay içinde sonuçlandırılması gerektiğini söylediğini, ancak bu davayla ilgili yerel mahkeme kararının ancak yaklaşık bir buçuk yılda çıktığını vurguladı.

Yılmaz, "İşe iade davaları Yargıtay süreciyle birlikte ortalama iki yılı bulabiliyor. Adaletin gecikmesi işvereni teşvik eden, basın çalışanını mağdur eden bir faktör. Ayrıca çocuğunun masrafını, geçimini düşünen birçok basın çalışanı için 'bezdirici' bir süre oluyor bu" dedi.

"Gazeteciler işten çıkarmalara karşı toplu hareket etmeli"

Yılmaz, medya şirketlerinin gazetecileri işten çıkarmalarında ve işe iade davaları sürecinde yaşanan sorunlardan bazılarını şöyle özetledi:

* Yasa işveren işe iade davasını kaybettiğinde, çalışanı işe almaması halinde dört aylık ücret tutarında bir ödeme öngörüyor. Bu ödeme, davanın toplam üç ay içinde sona ermesi hükmünün bir güvence sağladığı düşünülerek belirlenmiş. Ama davalar uzadıkça bu dört aylık ödeme yetersiz kalıyor. Ahmet Şık örneğinde, gazeteci bir yıldan fazla işsiz kaldı.

* İşveren gazetecinin kıdem tazminatını da ödememişse, kıdem tazminatıyla ilgili dava, işe iade davasının sonuçlanmasından sonra açılıyor. Hukuken, hem işe iade hem de kıdem istenmesi mantıklı değil. İşe iade davalarının uzaması bu nedenle de gazetecinin aleyhine.

* İşverenin "çifte bordro" uygulaması, tazminatlarda eksik ödeme sonucunu doğuruyor. İşveren, gazetecinin maaşının bir bölümünü bordroda gösteriyor, bir bölümünüyse telif kapsamında ödüyor. Sonuçta, tazminatlar bordrodaki ücret üzerinden hesaplandığı için, gazeteci gerçek ücreti üzerinden tazminat almıyor. Avukat Yılmaz, bunun için de ayrıca bir dava açılması gerektiğinden yakınıyor. Ahmet Şık'ın davasının yanı sıra, Doğan Grubu'na açılan işe iade davalarının çoğunda bu durumun olduğuna dikkat çekiyor.

Ahmet Şık, geçen yıl 3 Mayıs'ta, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde işten çıkarılmıştı.

Şık¸işten çıkarılmasından bir süre önce, çalıştığı Radikal gazetesinde haftalık çalışma sürelerinden fazla çalıştırıldığı, bayramlarda, resmi tatillerde çalıştırıldığı, bunlar için de fazla çalışma ücreti ödenmediği ve işyerinde kreş bulunmadığı için dava açmıştı.

Daha sonra, İş Mahkemesi'nin bugün haksız bulduğu "performans düşüklüğü" iddiasıyla işten çıkarılmıştı. Şık, yaklaşık bir ay sonra Aktüel dergisinde işe başlamış, ancak Doğan Grubu'na dava açması nedeniyle yeni işi ancak dört gün sürebilmişti.

 

Kaynak: Bianet



Bu haber 1,014 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,580 µs