En Sıcak Konular

ABD'ye füze kalkanı uyarısı

13 Mayıs 2011 19:57 tsi
Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antanov, ABD'nin Rusya'nın hemen sınırlarına füze kalkanı yerleştirilmesi durumunda buna karşılık verileceğini açıkladı.

Rusya'nın NATO ile görüşmelerinde olumlu sonuç alınamaması durumunda, Rusya ordusunun ülkesini koruyacak kapasiteye sahip olduğuna değinen Antanov, Rusya Savunma Bakanlığı'nın en kötü senaryoya göre hazırlanması gerektiğini söyledi.Rusya'nın bulunduğu pozisyon ve prensiplerinden vazgeçmeyeceklerine dikkat çeken Antanov, ülkenin güvenliği ile ilgili konularda taviz vererek anlaşma sağlamalarının imkansızlığına değindi. Antanov'a göre NATO'nun Rusya'nın nükleer gücünün zayıflatılamayacağı konusunda garanti vermesi gerekiyor.

Antanov'un değerlendirmelerinin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Kazakistan'da basın mensuplarına füze kalkanı ile ilgili müzakerelerin zor bir sürece girdiğini açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti.

Lavrov konuşmasında, "Bu olayda süreç zora girdi. Ancak ABD Dışişleri BakanıHillary Clintonkendi açısından önlemlerin alınacağı konusunda bize güvence verdi" dedi.

Grönland'da yapılan Arktik Konsey toplantısında Clinton'la füze kalkanı konusunu görüştüğünü ifade eden Lavrov, "Uzmanların çalışmalarının siyasi açıdan güçlendirilmesi gerektiğinde hemfikiriz. İki ülke devlet başkanlarının Deauville'de yapılacak G8 zirvesinde muhtemel sonuçlar alabilir" ifadelerini kullandı.

ABD ve Romanya geçen hafta yaptıkları açıklamada füze kalkanı konusunda mutabakat sağladıklarını açıklamıştı. Nükleer gücünün zayıflamasına neden olacağını düşünen Moskova, kendisinin içinde yer almadığı herhangi bir füze kalkanı programına şiddetle karşı çıkıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığının Silahlanmanın Kontrolü ve Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Müsteşarı Ellen Tauscher, Rusya ile iyi ilişkileri olduğunu, nükleer füzelerdeindirimanlaşmasının da yeni imzalandığına dikkat çekti. Moskova'nın Romanya ile sağlanan anlaşmadan rahatsız olmamasını isteyen Tauscher, "Bu sistem NATO ülkelerine savunma sağlayacak. Eğer Rusya bizimle çalışmak isterse bu sistem Rusya'ya da güvence sağlayacak" ifadelerini kullandı. Rusya, Avrupa füze kalkanı konusunda Lizbon zirvesinde NATO ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtmişti.


zaman



Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,523 µs