En Sıcak Konular

Eski komünistler Rusya’ya karşı!

0 0 0000 00:00 tsi
Eski komünistler Rusya’ya karşı! Dün Polonya’nın Krakov kentinde yapılan Rusya karşıtı zirvede ülkeler anlaşmaya vardı. Litvanya, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Polonya liderlerinin ve Kazakistan Enerji Bakanı Yardmcısı’nın katıldığı zirvede Odessa-Brodi boru hattının Polony

Alınan kararla birlikte Orta Asya gazının Rusya by-pass edilerek Avrupa’ya pompalanması sağlanmış olacak. Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Litvanya Devlet Başkanı Valdas Adamkus, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nun ve Kazakistan Enerji Bakanı Yardımcısı Luazzat Kiynov’un katıldığı toplantıda liderler Güney Kafkasya’dan geçerek Orta Asya’dan Avrupa’ya ulaşacak enerji koridoru gibi projelerin uygulamaya konması için ortak girişim oluşturma konusunda da mütabakata vardılar.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, zirvenin çok iyi bir fikir olduğunu, alınan sonuçların da gelecek için umut verdiğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, dün gerçekleştirilen zirvenin üçüncü ülkelere karşı olmadığını, sadece gelişmekte olan ülkelerin enerji alanındaki girişimlerini kooordine etmeye başladığını belirtti. Alınan kararın memnuniyet verici olduğunu da dile getiren Yuşçenko, proejenin bölge ve gelişmekte olan ülkeler açısından iyi bir başlangıç olacağını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bölgesel işbirliğinin giderek daha da önem kazandığının bir göstergesi olduğunu düşündüğü bu zirveden daha güçlü ayrıldıklarını söyledi. Aliyev, ayrıca, petrol ve gaz rezervlerini Avrupa’ya satmaktan yana olduğunu kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvenin yapılmasına karşı çıkıyordu. Rus liderin hiç alışılmadık bir şekilde “altı günlük” uzun bir Orta Asya turuna çıkması kadar, gezinin tarihinin de zamanlama açısından anlam ve önem taşıdığı belirtilmişti.

Öye ki, Rusya liderinin Orta Asya turuna çıkmasının bir başka amacının da, enerji ve bölgesel konular üzerinde görüşmeler yapmak olduğu kadar, Polonya’daki zirveye davet edilen Kazakistan lideri Nazarbayev’in zirveye katılmasını engellemek olduğu siyasi çevrelerde konuşulanlar arasında.

Putin, böylece, bölgenin ve dünyanın en çok enerji kaynağına sahip olan ülkeleri arasında yer alan Kazakistan liderini yanında tutmayı başardı ancak, Kazakistan Enerji Bakanı Yardımcısı Luazzat Kiynov’un zirveye katılması kafalarda soru işareti bıraktı
rusya.ru



Bu haber 237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,200 µs