En Sıcak Konular

CHP: "İlk 100 günün planı hazır'

13 Mayıs 2011 15:58 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, iktidara gelmeleri halinde ilk 100 günkü icrat planının hazır olduğunu belirtti.


Oran, planda kayıt dışılık ve işsizlik gibi sorunlara karşı mücadele yollarının bulunduğunu ifade etti.

Gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, partisinin vaatlerini ve ekonomi programını anlattı.

Gelinen aşamada 60'a yakın rapor hazırladıklarını, bunun büyük bir bölümünü kamuoyuyla paylaştıklarını anlatan Umut Oran, 16 Mayıs günü TOBB Genel Kurulu'nda sanayi stratejilerini ortaya koyacaklarını duyurdu.

Parti olarak her türlü bulguyu yerinde incelediklerini aktaran Oran, sorunları sivil toplum örgütleri ile belirleyip çare aradıklarını vurguladı.

12 Haziran sonrasında iktidara gelmeleri halinde ilk 100 günün icraat planı ve programının hazır olduğuna işaret eden Oran, "Bu zaman diliminde vergi reformunu nasıl yapacağımızı, kayıt dışı ekonomiyle nasıl mücadele edeceğimizi, işsizlik veya istihdam ile ilgili neler yapmamız gerektiğini saptayacağız. Bunlara dair yapacağımız faaliyetleri mutfakta hazırlamaya devam ediyoruz. Gölge kabine gibi görüldüğünde her bakanlığın ilk 100 gün ne yapacağıyla ilgili icraat eylem planı belli. Şu anda onu deniyoruz bir anlamda. Gölge kabinenin ivedi olarak ilk 100 gün neler yapması gerekiyor, somut olarak hangi adımları atması gerekiyor ve hangi hedeflere odaklanması gerekiyor ortada. " ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcıs, işsizliğin kronik bir sorun olarak ortada durduğunu vurgulayarak, iktidarın buna karşı somut öneri ve çareler üretemediğinden yakındı.

İşsizlik bağlamında Türkiye'nin OECD ve dünya nezdinde kötü bir not ortalaması olduğunu aktaran Umut Oran, şöyle devam etti:

"Kadın istihdamında gelinen aşama ortada, yüzde 24'ler seviyesinde kaldı. Gençlerin istihdamında hal daha da vahim. Maalesef işsizlik yoksulluğu artırdı. Şu an 12 milyon 715 bin kayıtlı yoksul var. En kötüsü yoksul ve yeşil kartlı sayısı giderek artıyor. 2002'den bu yana vatandaşın borcu artmış. Kredi kartı ödemeyenlerin sayısı 1, 5 milyonu geçmiş, çiftçilerin borcu 25 milyar lirayı bulmuş.

Öte yandan dış ticaret açığı artmış, ithalat patlamış. İhracat rakamlarını ortaya koyuyoruz, ama ithalata da bakmamız gerekiyor. Bakın cari açık mart ayında 6, 3 milyar doları bulmuş. Dolayısıyla tabloya göz atıyor ve iktidarın ekonomide başarılı olmadığını anlıyorum. "

Oran, kendilerinin ileri giden bir Türkiye hayal ettiğinin altını çizerken, "İktidardan ayrıldığımız taraf üretime verdiğimiz önem. Şu an ranta dayalı bir anlayış iktidarda. Onlar konuya al-sat bağlamında bakıyorlar, biz yap-sat bağlamında bakıyoruz. Bakın Başbakan Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı kimliğinden sıyrılamadı. Kendisi ağırlıklı olarak İstanbul'da. Burayı rant odağı görüyor. Buna mukabil CHP Anadolu'da fabrikaların hayal ediyor, her fabrikayı bir kale olarak değerlendiriyor. İşte Anadolu'da o kalelere gerek var çünkü iş ve AŞ üretiyorlar. " dedi.

Sözü CHP'nin Tarım Politikası'na getiren Oran, hedeflerinin yoksulluğu yönetmek değil yok etmek olduğunu dile getirdi. Bu minvalde arazi edindirme ofisleri oluşturacaklarını, toprağı olmayan köylüyü topraklandıracaklarını, 8, 5 milyon hektar alanın sulanmasına imkan tanıyacaklarını bildirdi.

Oran, Ar-Ge'ye senede 1 milyar lira ayırmayı, hayvancılıkta ithalatın durdurulmasını, GAP, DAP ve Konya Ovası projelerinin hayata geçirilmesini öngördüklerini de açıkladı.

Sohbet toplantısında siyasi tabloyu değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye'de özgürlüklerin önemli bir gündem maddesi haline geldiğini dile getirdi.

Umut Oran, eskiden ABD ve Avrupa Birliği ile münasebetlerde ağırlıklı Ermeni sorunu ve Kıbrıs sorununun ele alındığını fakat son 6 ayda demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerin masaya geldiğini ifade etti.

Medya ve sivil toplum örgütlerine baskıların arttığından dert yanan Oran, Avrupa ve Amerika'da sık sık "Siyaseti, seçimleri nasıl güvenli kılıyorsunuz?" sorusu ile karşılaştıklarından bahsetti.

Başbakan Erdoğan için alınan günvenlik önlemlerinden şikâyet eden Oran, "Toplantıdan üç gün önce organizasyonun yapılacağı yer korumaları tarafından talan ediliyor. Orada mayo firmasının standı kaldırılıyor ya da cansız mankenler varsa hemen giydiriliyor. Protokol Erdoğan'ın ekibince hazırlanıyor. " yorumunu yaptı.

Gazetecilerin 2023 hedeflerine dair sorusuna CHP'li Oran, "Öngörümüz ihracat için 650 milyar Dolar, ithalat için 750 milyar dolar. Verileri TİM ile de paylaştık. Biz bu stratejiyi özel sektörle hazırladık. Fakat iktidar TİM'in verilerini alıp kullandı; yani kes- yapıştır-kopyala yaptı. Fakat TİM'in raporunu iyi okumamışlar. Kurumun ihracat hedefi 545 milyar dolardı, iktidar bunu 500 milyar Dolar olarak almış. " cevabını verdi.

Oran, Doğu ve Güneydoğu'ya verilecek teşvik ve yatırımlarla ilgili soru üzerine de "Kanayan bir yaranın tedavi edilmesi gerekiyor. Aynı anda üç işlemi yapmamız zaruret. Peş peşe yapılan hata şu: Orada sadece etnik kimlik tartışması yapılıyor. Halbuki orada hakikatler var. Oradaki insanın sosyal sorunları, iş ve AŞ sorunları var. Bir yara kanadığı zaman nasıl önce oksijenle siliniyor mikrop ölüyor, sonra tentürdiyot sürüyorsunuz kan duruyor, sonra da merhem sürüyorsunuz ki kabuk bağlasın. Bunu sabırla yapmalısınız. Oraya sadece merhem sürerseniz bir işe yaramaz, sadece tentürdiyot sürerseniz de yaramaz. Etnik kimlikle başlıyoruz, etnik kimlikle bitiriyoruz. Halbuki sosyal devleti de koymanız, ekonomik kalkınmayı da koymanız gerekiyor. " dedi.

cha



Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,108 µs