En Sıcak Konular

'Türkiye, en az gelişmiş ülkelerin sesi oldu'

13 Mayıs 2011 13:20 tsi
'Türkiye, en az gelişmiş ülkelerin sesi oldu'
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin "en az gelişmiş ülkelerin sesi olduğunu, sesi olmaya da devam edeceğini" söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı'nın son gününde, BM'nin En Az Gelişmiş Ülkelerden Sorumlu Genel Sekreteri Cheick Sidi Diarra, 4. Konferansın Hükümetler Arası Hazırlık Komitesi Başkanı ve aynı zamanda Finlandiya'nın BM'deki Daimi Temsilcisi Jarmo Viinamen, Nepal Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, aynı zamanda Global En Az Gelişmiş Ülkeler Koordinasyon Bürosu Başkanı Upendra Yadav ile birlikte değerlendirme amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Hilton Kongre Merkezi'ndeki basın toplantısında konuşan Davutoğlu, "Konferansı başarılı bir şekilde bitiriyoruz. Hükümet ve şahsım adına BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, bütün BM personeline, heyet başkanlarına, katılımcılara, sivil toplum kuruluşlarına, medyaya, entelektüellere ve özel sektöre teşekkür ederim" dedi.

"İstanbul Konferansı'nın, en az gelişmiş ülkelerin sorunlarının çözümlenmesinde kilometre taşı olmasından dolayı mutlu ve gururlu" olduğunu söyleyen Bakan Davutoğlu, ortaya çıkan İstanbul Eylem Planı'nın, üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının siyasi iradesini temsil ettiğini ve uluslararası toplumun iradesini gösterdiğini kaydetti.

Türkiye'nin, konferansın sadece evsahipliğini yapmakta değil, ortaya çıkan belgelerin müzakerelerinde de istekli olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, katılımın büyük sayıda olmasının başarının ve uluslararası toplumun verdiği önemin göstergesi olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, konferansa, onlarca ülkeden hükümet başkanları ve bakanların katıldığını, on bini aşan sayıda kişinin toplantıları takip ettiğini, uluslararası camianın bu toplantıya gösterilen katılımı takdir etmesini beklediklerini belirtti.

Toplantıyla ilgili en önemli amaçlarının, "küresel bilincin oluşması" olduğunu kaydeden Davutoğlu, medyanın rolünün önemine değinerek, sivil toplumun da bu ülkelerin yaşadığı sıkıntılar konusunda kamuoyu oluşturulmasında önemli rol oynadığını söyledi.

İstanbul Deklarasyonu'nun kapsamlı bir belge olduğunu ve içinde 202O'ye kadar atılacak adımların yer aldığını dile getiren Davutoğlu, bu adımları hem en az gelişmiş ülkelerin hem de uluslararası camianın atacağını anlattı.

"Açlıkla boğuşan insanlar için Eylem Planı'nın önemli unsurlar içerdiğini" belirten Davutoğlu, bu belgede, uluslararası camianın, en az gelişmiş ülkelerle işbirliği yapma taahhüdünün altının bir kez daha çizildiğini ifade etti.

İstanbul Deklarasyonu ve İstanbul Eylem Planı'nın kalkınma için önemli belgeler olduğunu söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin de uluslararası camianın gündemine en az gelişmiş ülkelerin sorunlarını getirme konusunda önemli bir çaba harcadığını, "Türkiye'nin en az gelişmiş ülkelerin sesi olduğunu, sesi olmaya da devam edeceğini" bildirdi.

Bakan Davutoğlu, sosyal kalkınma, eğitim ve ticaret konusunda Brüksel Deklarasyonu'nun "yeterli izleme mekanizmasına sahip olmadığı" yönünde eleştirildiğini hatırlatarak, İstanbul Deklarasyonu ile birlikte ticaretin geliştirilmesi ve yapılacak yardımlar konusunda bu açıkların kapatıldığına işaret etti.

En az gelişmiş ülkelerin büyüme oranının, son yıllarda yılda yüzde ikinin altında kaldığını vurgulayan Davutoğlu, "Böyle bir ortamda bu toplantıyı yapıyoruz, ama şunun da altını çizmek lazım, Brüksel Eylem Planı'nda yapılmaya çalışılan birçok konu yine devam edecek ve 2015'den sonra da bunları devam ettireceğiz" diye konuştu.

Konferansa katılım için teşekkür eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şunları söyledi:

"Medya olarak, küresel bilinç oluşturma konusundaki bu çabalarınızı önümüzdeki on yılda da devam ettirmenizi istiyoruz. Kamuoyu oluşturma konusunda, siyasi otoritelere lütfen medya gücünüzü kullanarak baskı yapın ve İstanbul Eylem Planı'nın uygulanması için gerekli ortamın yaratılması konusunda katkınızı esirgemeyin"

aa



Bu haber 819 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,632 µs