En Sıcak Konular

Esad 2. Hama Katliamı'na hazırlanıyor

13 Mayıs 2011 09:57 tsi
Esad 2. Hama Katliamı'na hazırlanıyor
Suriye'de muhalif protestoculara karşı baskı çemberini genişleten rejimin, 1982'deki Sünni ayaklanmasının kanlı bir şekilde bastırıldığı Hama şehrini askerler ve tanklarla kuşattığı iddia edildi.

İnsan hakları eylemcisi Mustafa Osso, tankların desteğindeki askerlerin, ülkenin orta kesimindeki Hama'nın çevresine konuşlandığını ve güvenlik güçlerinin gözaltılara başladığını söyledi. 1982'deki ayaklanmada dönemin Suriye lideri Hafız Esed'in bombardımana tuttuğu şehirde 10 bin ila 25 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Ordunun şehri kuşatması, yeni bir katliam endişelerine yol açtı.

Suriye tankları önceki gün ülkenin üçüncü büyük şehri Humus'u bombalamış ve en az 19 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti. Dün de ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te şiddet olayları yaşandı. Halep'te binlerce öğrenci Humus, Dera ve Banyas gibi diğer kentlerdeki askerî ablukanın kaldırılması talebiyle gösteri düzenledi. Ancak güvenlik güçlerinin, üniversite kampüsünde toplanan göstericilere sert bir şekilde müdahale ettiği kaydedildi. Halep'te geçtiğimiz haftalarda da düşük katılımlı gösteriler olmuştu. Ancak dünkü protestonun katılım açısından şimdiye dek en büyük gösteri olduğuna dikkat çekiliyor. Bu arada Suriye Adalet Bakanlığı'nın perşembe günlerini "diyalog günü" ilan ettiği bildirildi. Buna göre her hafta perşembe günü halkın sorun ve şikâyetleri kabul edilecek.

Ülkede yaklaşık iki aydır devam eden olayların ve protesto gösterisi yapılmasına yönelik çağrıların cuma gününde yoğunlaştığı biliniyor. Bu nedenle bir süredir devam eden reform çalışmalarına ilişkin ilerleme, yeni karar veya kanunlar hakkındaki duyuruların perşembe günleri yapılması dikkat çekiyor. Suriye rejiminin, 18 Mart'ta başlayan muhalif gösterileri şiddetle bastırma girişimleri neticesinde sivil can kaybının 800'e yaklaştığı söyleniyor.

ZAMAN




Bu haber 2,959 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,903 µs