En Sıcak Konular

'Arap aleminde Türkiyelere ihtiyaç var'

13 Mayıs 2011 09:55 tsi
'Arap aleminde Türkiyelere ihtiyaç var'
Lambsdorff, 'başarılı Müslüman demokratik bir ülke' olarak Türkiye'nin Ortadoğu'daki sorumluluğunun Avrupa ülkelerinden daha fazla olduğunu söyledi. Liberal üye, Türkiye'nin AB üyeliği için ilginç bir öneri getirdi: 'İngiltere gibi tam üye olsun, Sc

Avrupa Parlamentosu (AP) Liberal Grup Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, Arap âleminde 'Türkiye'lere ihtiyaç olduğunu' söyledi. AP'nin en büyük 3. grubunun başkan yardımcısı ve gölge Türkiye raportörü Lambsdorff, Zaman'a verdiği mülakatta, Türkiye'yi tenkit ettiklerini, birçok demokratik eksikliği olduğunu ancak bütün bu sorunlarına rağmen Türkiye'nin 'başarılı demokratik bir ülke olarak ideal bir model' olduğunu ifade etti.

Devrimden sonra Mısır'ın demokrasi yönünde attığı adımlarda Türkiye'nin rolünün "büyük" olduğunu vurgulayan Lambsdorff, "80 milyonluk Mısır'ın bu doğrultuda ilerlemesinde Türkiye'nin rolü büyük. Mısır ne derece bu istikamette yürümeye karar verecek henüz bilmiyoruz ama umuyoruz bu yoldan ayrılmaz." dedi. Arap âlemindeki demokrasi devrimlerini değerlendiren Lambsdorff, "başarılı Müslüman demokratik bir ülke" olarak Türkiye'nin sorumluluğunun İngiltere, Almanya ya da Norveç'ten daha fazla olduğuna işaret etti.

Mısır ve Tunus'ta "tarihin doğru yanında" yer alan Türkiye'nin Suriye'de hâlâ sesinin duyulmadığına yönelik tenkitlere ise Alman siyasetçi ilginç bir karşılık vererek, sessizliğin Türkiye'nin artık büyük bir kuvvet olduğuna işaret ettiğini söyledi. "Çelişkili görünen bir sözü tekrarlayacağım. Dış politikasındaki tutarsızlık Türkiye'nin artık büyük güç olduğunu gösterir. Tutarlı dış politika sadece global ölçekte fazla etkisi olmayan küçük ülkelere özgü. Nüfuzu olan büyük bir ülkeyseniz büyük ihtimalle tutarlı da olamazsınız, zira şartlar her zaman birbirinden farklıdır." diyen Lambsdorff, Türkiye'nin AB için stratejik ortak, Arap âlemi için de ideal bir model olduğunu vurguladı.

El Kaide liderinin ABD'nin operasyonu ile öldürülmesinin ardından Amerikalıların sevinç gösterilerine atıf yapan Lambsdorff, ülkesi Almanya'nın "barışçı" geleneğine işaret ederek, "Bir insanın öldürülmüş olması sevinç gösterilerine yol açacak bir şey değildir." yorumunu yaptı.

TÜRKİYE İÇİN YENİ TEKLİF

Lambsdorff, kısa vadede Türkiye ile açılabilecek sadece bir müzakere faslı kaldığını hatırlatarak, yeni bir teklif gündeme getirdi. "İki vitesli" ya da "iki hızlı" olarak isimlendirilebilecek yeni bir AB yapısında Türkiye'nin üyeliğine yer açılacağını savunan Alman siyasetçi, İngiltere örneğini verdi. Türkiye'nin tam üye olacağı ama İngiltere gibi Şengen, Euro gibi daha derin entegrasyonu sağlayan ortak politikalara üye olmayabileceğine işaret eden Lambsdorff, "Örneğin İngiltere. Euro kullanmıyor, sosyal haklar anlaşmasını uygulamıyor, Schengen'de değil. İki vitesli bir AB'de Türkiye de İngiltere gibi üye olabilir. İki ülke de egemenliklerine çok değer veren ve dış politikalarında geniş manevra alanını korumak isteyen ülkeler. Bu durumda İngiltere ve Türkiye'nin aynı seviyede olacağı bir düzen oluşturmuş olacağız. Hemen olacak bir şey değil bu, 5,10 belki de 20 yıl alacak bir proje ama en azından perspektifimiz belli olacak." dedi.

ZAMAN

 



Bu haber 1,195 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,615 µs