En Sıcak Konular

Economist'ten Türkiye'ye 'kadın' eleştirisi

13 Mayıs 2011 09:54 tsi
Haftalık Economist dergisi Türkiye'de kadına yönelik şiddeti ve kadının Türk siyasetindeki yerini konu alan bir makaleye yer verdi.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik uluslararası sözleşmenin bu hafta İstanbul'da 13 Avrupa Konseyi üyesi tarafından imzalandığı hatırlatılan yazıda, Türkiye'nin bu konuda yoğun çaba sarf ettiği belirtiliyor.
Bu çabanın yerinde olduğunu, zira Türkiye'nin kadın istismarı konusunda Rusya ile birlikte Avrupa'da en kötü durumda olan ülkelerden olduğunu belirten Economist şöyle devam ediyor:

"Türkiye'nin ılımlı İslamcı iktidar partisi AK Parti, 2002'de göreve geldiğinden bu yana kadınların korunması konusunda benzeri görülmemiş reformlar yaptı. Ancak yasalar tüm kadınlara eşit olarak uygulanmıyor. Bekar, boşanmış ya da resmi nikahlı olmayan kadınlar korunmuyor. Polis de çoğu zaman aile birliğini koruma gerekçesiyle kurbanları evlerine geri gönderiyor."

Dergi kadına yönelik şiddet konusundaki bu tespitin ardından, Türkiye'de kadının siyasetteki rolüne odaklanıyor ve şu tespitlerde bulunuyor:

"İyi haber şu ki, 550 sandalyeli parlamentoya girecek kadın sayısının şu andaki yüzde 9'luk oranı ikiye katlaması bekleniyor. Ancak Türkiye hala diğer bazı Müslüman ülkelerin gerisinde. Örneğin kadın milletvekili oranı Afganistan'da yüzde 28, Birleşik Arap Emirlikleri'nde ise yüzde 23."

"En iyi haber ise, kadınların örgütleniyor olması. Sesi en çok çıkanlar da başörtüsüne yönelik yasakların kalkması için mücadele eden kadınlar. Partileri başörtülü adaylara yer vermeye zorlamayı amaçlayan kampanyaya seküler kadınlar da destek verdi. Sloganları, 'Başörtülü aday yoksa oy da yok'tu."




Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,869 µs