En Sıcak Konular

Libya'da flaş gelişme!

13 Mayıs 2011 13:00 tsi
Libya açıklarında küçük çaplı bir deniz muharebesi yaşandı...

RUSYA'DAN LİBYA'DAKİ TARAFLAR ARASINDAKİ GÖRÜŞMELERİN BİR AN ÖNCE BAŞLAMASI ÇAĞRISI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya Lideri Muammer Kaddafi ve muhalif güçlerin bir an önce görüşmelerini isterken, Suriye ve diğer bölge ülkelerindeki olaylara dış güçlerin müdahalesine Moskova'nın karşı olduğunu söyledi. Rus haber ajansları, Kazakistan'da bulunan Lavrov'un Rus basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İran'ın uluslararası toplulukla nükleer programı konusundaki endişeleri gidermek için "ciddi görüşmelere" başlaması gerektiğini vurguladığını kaydetti.

İran ile ilgili bir soru üzerine Tahran'ın nükleer programına yönelik soru işareti doğuracak faaliyetlerden kaçınması gerektiğini belirten Lavrov, "İran ile yapılacak her türlü görüşme nükleer programıyla ilgili ciddi değerlendirmeyi de içermeli. İran'ın nükleer programında askeri bir unsur olmadığına dair yüzde 100 emin olmak istiyoruz" dedi.

Lavrov, Rusya'nın Batıyla Avrupa'daki füze kalkanı işbirliğinin de yavaş ilerlediğini belirterek, bu konuda gelişme için ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin bu ay yapılacak 8'ler grubu zirvesine kadar siyasi müdahalede bulunmasını önerdi. Libya'daki senaryonun başka ülkelerde de tekrarlanmasını istemediklerini söyleyen Lavrov, "BM Genel Sekreteri'nin özel temsilcisinin çalışmalarını, Afrika Birliği'nin arabuluculuk önerilerini daha etkili hale getirmek ve hiçbir koşul öne sürmeden bir uzlaşmaya çalışmak gerekiyor" dedi.

Lavrov, anlaşmazlığın çözümünün Libya'da yeni bir hükümete yol açacağını ancak Libya lideri Muammer Kaddafi hükümetiyle de görüşmenin kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Diyaloğun sonucu yeni bir siyasi sistem ortaya çıkacak ama durumun normale dönmesini sağlayacak olanlar da görüşmek gerekiyor" diye konuştu. Suriye'deki gelişmelere de değinen Lavrov, "Suriye'deki kanlı çatışmaları önleme çabaları, bazı katılımcıların bu süreci kendi eylemlerini desteklemesi için dış güçleri davet etme arzusu yüzünden karmaşık bir hale gelmekte. Libya örneğini bölgedeki Yemen, Suriye veya Bahreyn gibi başka ülkelere yayma çabaları son derece tehlikeli" ifadesini kullandı.

LİBYA'DA DENİZ MUHAREBESİ YAŞANDI

 

NATO, Libya açıklarında devriyedeki İngiliz, Kanada ve Fransız savaş gemilerinin, Misrata havaalanının muhaliflerin eline geçmesinden birkaç saat sonra kendilerine ateş açan Muammer Kaddafi yanlısı kuvvetlere ait hücumbotlara yanıt verdiklerini bildirdi.

NATO'dan yapılan açıklamada, İttifak komutası altındaki Kanada firkateyni Charlottetown ve İngiliz destroyeri Liverpool ile ulusal komuta altında bulunan bir Fransız savaş gemisinin, Misrata kentinin muhaliflerin eline geçmesinden sonra Kaddafi kuvvetlerine ait bazı hücumbotların ateşine maruz kaldıkları belirtildi.

Albay Muammer Kaddafi rejiminin deniz kuvvetlerinin, müttefiklerin savaş gemilerinin istikametinde açtığı topçu ve uçaksavar ateşine Charlettetown ve Liverpool'un yanıt verdiği ifade edilen açıklamada, müttefik gemilerinin isabet almadığı kaydedildi.

MUHALİFLER ABD'DEN TANINMA BEKLİYOR

Öte yandan, ABD'de temaslarda bulunan ve Amerikalı parlamenterlerin yanı sıra Amerikan yönetiminin yetkilileriyle görüşen Libyalı muhaliflerin diplomasi şefi Mahmud Cibril, bugün Beyaz Saray'da yapacağı görüşme öncesinde, Washington'ın kendilerini tanımasını arzu ettiklerini söyledi.

Libyalı muhaliflerin siyasi organı Ulusal Konsey'in (UK) yetkilisi Cibril, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD'nin kendilerini resmen tanımalarına ihtiyaçları bulunduğunu belirterek, "Libya halkının tek meşru temsilcisi olarak tanınmak istediklerini" kaydetti.

Cibril, bugün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı Tom Donilon ile görüşecek.

ABD'NİN LİBYA'DA ASKERİ HARCAMASI

Bu arada, ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Libya'daki askeri operasyonların ülkesi için maliyetinin 750 milyon dolar civarında olduğunu açıkladı.

Gates, Kuzey Carolina eyaletindeki Camp Lejeune'de bulunan Deniz Piyade üssünü ziyaretinde, "Bu aşamada 750 milyon dolar civarında" diyerek, Libya'daki askeri harcamaların öngördüklerinden çok da yüksek olmadığını kaydetti. (AA)



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,631 µs