En Sıcak Konular

Ruslar uyardı: Ukrayna'da halk isyanı çıkabilir

12 Mayıs 2011 16:22 tsi
Rus uzmanların görüşüne göre Yanukoviç yönetiminin başarısız reformlarından sonra Ukrayna'da yeni bir halk ayaklanması yaşanabilir.

Hafta sonu "Öfke günü" ilan edildi ve süresiz eylemlere başlanacağı duyruldu. Gösterilere geniş halk kitlesi ve sendikaların da destek vermesi bekleniyor. Gösterilere iş adamları da katılacak.

Ukrayna'da en son eylem dalgası 2010 yılının Kasım-Aralık ayında yaşanmış ve iş adamları sokağa çıkmıştı. İşadamları yeni vergi politikasını eleştirerek değiştirilmesini talep etti. Taleplerinin önemli bir kısmının kabul edilmesine rağmen aleyhlerinde sayısız soruşturma başlatıldı ve baskılar uygulandı. İşadamı Aleksandr Danilyuk halk desteğini almak maksadıyla sosyal paylaşım sitelerinin hizmetlerinden faydalanıyor.

Gösterilerin hedefinde ise devlet başkanı Yanukoviç ve başbakan Azarov bulunuyor. Seçim tarihinin değiştirilmesi de vatandaşların tepkisini çekiyor. Hatırlanacağı üzere hükümet 2011 seçimlerini erteleyerek 2012 yılının son baharında yapılacağına karar vermişti. Bu karara muhaliflerin tepki göstermesine rağmen geri adım atılmadı.

Daha önce de ülke genelinde yapılan sosyolojik araştırmalar toplum içerisinde gerilimin arttığını ortaya koyuyor. Mart ayı sonlarına doğru Ukrayna bağımsızlık tarihinde bir ilk yaşanmış ve öğretmenler haklarını aramak maksadıyla sokaklara çıkmıştı. Taleplerinin öğretmenlerin yüzde 78'i tarafından desteklendiği ifade edilmişti. Ayrıca Ukrayna genelinde öğretmenlerin yüzde 45'den fazlasının da eylemcilere destek vermeğe hazır olduğu belirtilmişti. Vatandaşlar vergilerin artmasına, fiyatların yükselmesine, elektrik enerjisi, doğalgaz ve diğer hizmetlerin de değerinin artmasına buna paralel olarak da yolsuzluk, insan hakları ihlali gibi durumların giderek daha fazla yaygınlık kazanmasına tepki gösteriyorlar.

Toplum Politikası Enstitüsünün başkanı Viktor Çumak Rus gazetesi Nezavisimaya Gazeta'ya açıklama yaparak vatandaşların tepkisinin daha da artacağını beyan etti. Çumak'a göre ülke zenginlerinin sayısının artması ve buna paralel olarak vatandaşların önemli bir kısmının ise fakirleşmesi insanları gösterilere zorluyor.

Yüksek Rada içerisinde devlet başkanını destekleyen grup içerisinde yer alan Komunist Partisi yetkilileri de hükümetin tutumunu sert bir dille eleştirdi. Uzmanların görüşüne göre ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilere Komunist Partililer de destek veriyor. Başbakan yardımcısı Sergey Tigipko ise reformların başarısız olmasını destek sorununa bağladı. Tigipko'ya göre kamuoyu reformlara yeterli desteği vermediği için sorunlar yaşanıyor.



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,965 µs