En Sıcak Konular

Ödenmeyen milyarların 'kelebek etkisi' de büyük olur

12 Mayıs 2011 11:38 tsi
Ödenmeyen milyarların 'kelebek etkisi' de büyük olur Başkent Doğalgaz'da ödenmeyen 1.2 milyar dolar BOTAŞ'tan bütçeye, Hazine'den gaz zammına kadar zincirleme etki yaratacak.

Başkent Doğalgaz ihalesinin iptal edilmesi, ihaleden para transferi yapılacak kurumları olumsuz etkileyecek, zincirleme bir etki yaratacak.

Mehmet Karamehmet ve Mehmet Kazancı eğer 9 Mayıs akşamı parayı ödeyebilselerdi bu para üçe bölünecekti. Masraflar düşüldükten sonra yaklaşık 532 milyon lira Hazine'ye, 677 milyon lira BOTAŞ'a ve kalan tutar da Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne transfer edilecekti. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne kalan 651 milyon lira gönderilecekti. Artan petrol fiyatları nedeniyle Rusya'ya, Azerbaycan'a gaz parası ödemesi gereken BOTAŞ bu durumdan olumsuz etkilenecek.

Zaten maliyetlerini doğalgaz fiyatına yansıtmayan BOTAŞ'ı doğalgaza zamma zorlayabilir. Ayrıca bu yıl 13.7 milyar lira bütçeye özelleştirme geliri konuldu. Karamehmet ve Kazancı aldıkları üç ihale için 5.9 milyar dolar ödeyecekti. Yani 9.1 milyar lira. Bunun 1.2 milyar dolarının gelmeyeceği belli oldu. Kalan 4.8 milyar dolar gelmezse bütçe olumsuz etkilenebilecek. Hazine de piyasadan borçlanırken özelleştirmeden gelecek parayı dikkate alıyor. Ancak bütçedeki kadar almıyor. Genelde hesap yaparken yarısını dikkate alıyor. Bu durumda özelleştirme geliri hedefinin yarısının bile gelmesi zor gözüküyor.

'Al ya da öde' sıkıştıracak

BOTAŞ'ın 2010 yılından kaynaklı Rusya ve Azerbaycan'a yaklaşık 1.5 milyar dolar 'al ya da öde' yükümlülüğü var. Bu paranın 2011 yılı içinde ödenmesi gerekiyor. Yaklaşık 1.5-2 yıldır doğalgaz fiyatlarına zam yapmayan BOTAŞ finansman dengesi bıçak sırtında gidiyor. Başkent Doğalgaz'dan beklenen para gelmeyince BOTAŞ tekrar bankaların kapısını çalacak. Uzun süredir bankalardan kredi almayan BOTAŞ tekrar bankalardan kredi alacak. Doğalgaza bu yıl içinde yüzde 25 zam yapılabileceği konuşulmaya başlandı.

Zincirleme Mehmet kazası

1.2 milyar dolar ödenmedi
Hazine 532 milyon dolardan oldu
677 milyon lira BOTAŞ'a transfer edilemedi
Ankara Büyükşehir 651 milyon lira alamadı
Yeni ihale süreci en kısa 10 ayda yapılır, sonuç 2012'nin yazını bulur
9.1 milyar dolar özelleştirme geliri bekleyen bütçe zorlanabilir
BOTAŞ, Rusya ve Azerbaycan'a gaz parası ödemekte güçlük çekebilir
BOTAŞ doğalgazda yüzde 25 zamma zorlanabilir

AKFEN: Başkent Gaz ihalesine girebiliriz

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ÖİB'nin iptal ettiği Başkent Doğalgaz için açılacak yeni ihaleye girebileceklerini söyledi. Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) borsada işlem görmeye başladı. Akfen GYO'nun 54.1 milyon lira nominal değerli payı halka arz edildi. Akfen GYO için İMKB'de düzenlenen gong törenine İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Akfen GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süha Güçsav katıldı.

Elektrikte ek süre vermeyeceğiz

1.2 milyar doları ödeyemeyen Karamehmet ve Kazancı'ya Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan kötü haber geldi. Mayıs sonunda Boğaziçi ve Anadolu Yakası elektrik dağıtım bölgesinde ödeme yapması gereken Karamehmet ve Kazancı'ya ek ödeme süresi verilmesinin önünü kapattı.

Yıldız, "İnsanın aklına şu geliyor; 1.2 milyar doları ödeyemeyen bir yapının 5 milyar dolarlık bir yapıyı ödeyemeyecek olmasını ve bununla alakalı zannediyorum süre uzatımı verilmeyecektir diye düşünüyorum" dedi. Eğer Boğaziçi ve AYEDAŞ'ın parası ödenmezse 35 milyon dolarlık teminat da burada yanacak. Boğaziçi için 20, Anadolu Yakası dağıtım AYEDAŞ için de 15 milyon dolarlık teminat verildi. Yıldız, "Hem BOTAŞ'ın hem de Büyükşehir'in ödeme planları bunun üzerine kuruluydu. Bunların üzerine hızlıca tedbir almamız gerekiyor" dedi.

Kaynak: Radikal



Bu haber 958 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,997 µs