En Sıcak Konular

İran'da yönetim krizi derinleşiyor

12 Mayıs 2011 10:47 tsi
İran'da yönetim krizi derinleşiyor Bu sefer kavga sokakta değil, perde arkasında!

İranda kabine ile ilgili spekülasyonlar devam ediyor. İstihbarat bakanı ile ilgili krizin bir şekilde aşılmasından sonra, çeşitli bakanlıkların birleştirilmesi sonucu yeni bir kriz başgösterdi. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad başkanlığında toplanan bakanlar kurulunun petrol bakanlığıyla enerji bakanlığının, refah bakanlığı ile sosyal güvenlik ve çalışma bakanlığının ve sanayi bakanlığı ile ticaret bakanlığının birleştirilmesi yönünde karar alması, İran’da yeni bir siyasi bunalımın yaşanmasına sebep oldu. Meclis başkanı Ali Laricani’nin yasadışı diye nitelediği hükümetin üç bakanlığı birleştirme kararı ile Petrol Bakanı Mesud Mirkazımı, Refah Bakanı Sadık Mahsuli ve Sanayi Bakanı Ali Ekber Mihrabiyan’ın kabine dışı kalacağı bildiriliyor.

FESİH YOLUYLA TASFİYE İDDİASI

İstihbarat Bakanı Haydar Müslihi’nin görevden alınmasının devrim lideri Ayetullah Hameney’in vetosuna takılması sebebiyle İran hükümetinin istemediği bakanları vetoya takılmadan azletmek için bakanlıkları birleştirerme yöntemi geliştirdiği öne sürülürken üç bakanlığın birleştirilmesi sonucu kabine dışı kalacak olan petrol, sanayi ve refah bakanlarının Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın sağ kolu olarak nitelenen isfendiyar Rahim Messai’yle sorunlu oldukları bildiriliyor.

AHMEDİNEJAD İLE LARİCANİ TARTIŞMASI BAŞLADI

İran meclis başkanı Ali Laricani, bakanlıkların meclis onayı olmadan birleştirilmesinin yasadışı olduğunu belirterek bakanlığı birleştirilen bakanların meclisten güvenoyu aldıklarını, bu sebeple de cumhurbaşkanının açık bir azil kararı söz konusu olmadıkça görevlerine devam etmek zorunda olduklarını söyledi. Ahmedinejad, bu açıklamaya çok sert çıktı. Ahmedinejad, "Laricani kendisini kanunun üzerinde mi görüyor, biz kanunların verdiği yetkiyi uyguladık, Laricani'nin memuru değiliz dedi. Ahmedinejad, meclis ve hükümet arasında anlaşmazlık olursa sorun şurayı niğehbana gider, orda da hallolmazsa, konuyu velayeti fakih (Hamaney) çözer dedi.

AHMEDİNEJAD'I ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Ahmedinejad'ın şurayı niğehbandan beklediği destek gelmedi.  Tam tersine, şura başkanı Ayetullah Cenneti, Laricani'ye gönderdiği mektupta, hükümetin bakanlık birleştirmesinin yanlış ve kanunsuz olduğunu, bakanların, eski şekilde görevlerine devam etmeleri gerektiğini yazdı. Bu Ahmedinejad için gerçekten sert bir darbe. Devletin Ahmedinejad'a karşı desteğinin bir gerekçesi.

Konu ile ilgili devrim muhafızları da adeta Ahmedinejad'a muhtıra verdi. Javan gazetesinde, Ahmedinejad'ın yanlış uygulamalar yaptığını ve dini lideri devamlı olarak günlük politik kavgaların içine çekmeye çalıştığı yazıldı. Ahmedinejad'ı yine zor günler bekliyor.

Dünya Bülteni



Bu haber 1,222 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,993 µs