En Sıcak Konular

Batı'nın Libya için net bir planı yok

12 Mayıs 2011 08:54 tsi
Batı'nın Libya için net bir planı yok

Libya'da yaşanan krizin başladığı günlerden bu yana Albay Muammer Kaddafi ve Bingazi merkezli muhalefet ile görüşerek arabuluculuk faaliyeti yapan Afrika Birliği Komisyon Başkan Jean Ping, Libya'ya askeri operasyon başlatan koalisyon güçlerinin Libya il

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 No'lu kararıyla amacın Libya'da uçuşa yasak bölge ilan edilmesini ve sivil ölümlerinin önüne geçmek olduğunu hatırlatan Afrikalı siyasi, bu hedeflere büyük ölçüde ulaşıldığını söyledi. Ping, "Peki bundan sonraki adım nedir? Rejim değişikliği. Bu BM kararında olmamasına rağmen kabul ediyoruz. Ama bu değişikliği nasıl yapacaksınız? Kaddafi'yi öldürerek mi diye soruyorum, hayır diyorlar. O zaman ne yapacaksınız? Koalisyonun müdahaleden sonra Libya için açık ve net bir planı yok." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge ilan etmesinden bir hafta önce, Libya için yol haritası açıkladıklarını kaydeden Ping, Libya'nın da kendine has özellikleri ve riskleri bulunduğuna dikkat çekti. Afrikalı siyasetçi, "Libya'daki durum Tunus ve Mısır'dan farklılık arz ediyor. İç savaş ve ülkenin bölünme riski var. Bu yüzden bir an önce ateşkesin ilan edilmesini ve ardından demokrasiye geçişi istedik." şeklinde konuştu. Afrika Birliği'nin önerdiği yol haritasının dikkate alınmadığından şikâyet eden Ping, Afrika ülkelerinden Nijerya, Gabon ve Güney Afrika'nın da BM kararına destek verdiğini söyleyerek bu ülkeleri Afrika Birliği'nin bütünlüğünü bozmakla eleştirdi.

Libya'daki iki tarafla da görüşen tek kurum olduklarını belirten Ping, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Kaddafi'yi çekilmeye çağırmasını yorumlayarak, "Türkiye'nin yüksek sesle dile getirdiği öneriyi, biz sessizce Kaddafi'ye tavsiyede bulunduk." diyerek iki çözüm önerisinin farklı yollarla aynı hedeflere ulaşmak istediğini dile getirdi. Yabancı müdahalenin sorunu sadece daha fazla karıştırmaya yaradığını söyleyen Ping, Afrika'da yabancı müdahalenin akıllara Somali ve Kongo tecrübelerini akla getirdiğini belirtti: "Somali'ye umutla geldiler. Fakat sadece bombaladılar. Müdahaleden yıllar sonra Somali'de hâlâ işleyen bir devlet kurulamadı."

Türkiye'nin Afrika'ya yönelik açılımına değinen Gabonlu siyasetçi, "Büyükelçilik açacağız dediler, açtılar. Uçak seferi yapacağız dediler, yaptılar." diyerek Ankara'nın şimdiye kadar verdiği sözleri yerine getirdiğini söyledi.

Afrika nüfusunun 2050 yılında 2 milyara ulaşacağını söyleyen Jean Ping, bunun fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. "AK Parti hükümetinin Afrika vizyonu var." diyen Ping, Türkiye kıtaya geç girdi eleştirilerinin gerçeği yansıtmadığını sözlerine ekledi.

AB, Bingazi'yi tanıma yolunda

Libya'da Albay Muammer Kaddafi'yi devirmek için mücadele eden muhaliflere yönelik uluslararası destek artıyor. Fransa, Katar ve İtalya'nın ardından Avrupa Birliği de Libya muhalefetine uluslararası meşruiyet sağlayacak bir adım atarak, Bingazi'de temsilcilik ofisi açmaya karar verdi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Halka desteğimizi artırabilmek, sivil toplumu ve Geçici Ulusal Konsey'i desteklemek için Bingazi'de ofis açmayı planlıyorum." dedi. Ashton, Libyalı muhaliflere desteğin güvenlik güçlerinin reformunu ve kurum inşasını kapsayacağını ifade etti. AB ülkelerinden Fransa ve İtalya'nın yanı sıra Katar muhalefetinin temsil edildiği Ulusal Konsey'i Libya halkının meşru temsilcisi olarak kabul ettiğini açıklamıştı. Libya muhalefeti ise tanınma konusunda asıl ilerlemenin Washington'un kendilerini tanıması halinde gerçekleşeceğini belirtiyor. Diplomaside üstünlük kazanan Kaddafi karşıtları savaş alanında da ilerliyor. İki taraf arasında haftalardır kanlı çatışmaların sürdüğü Misrata kentinde muhaliflerin ilerleme kaydettiği bildirildi. Reuters'ın haberine göre muhalifler, şehre bağlı Zerik kasabasını ele geçirdi.

zaman



Bu haber 900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,129 µs