En Sıcak Konular

Ergenekon davasında çapraz sorgu

10 Mayıs 2011 20:39 tsi
İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Fatma Cengiz'in çapraz sorgusu tamamlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, Cengiz'e, Ferhan adlı bir kişiyle telefon görüşmeleri olduğunu söyleyerek, ''Fatma hanım, bunlar yazışmalarda ortaya çıkar. Ferhan adlı kişiyle 100'den fazla görüşmeniz var. Cep telefonunuza kontör yüklemiş görünüyor. Eşi Diyarbakır Jet Üssü'nde görevli Kenan Boz olabilir mi?'' diye sordu.

Cengiz de ''Ferhan, Kayseri Diş Hastanesinde çalışan bir hemşire. Eşinin yüzbaşı olduğunu, Kayseri'ye yeni tayin olduklarını söyledi. Nerede görevli olduğunu bilmiyorum'' diye konuştu.

Fatma Cengiz, üye hakim Hasan Hüseyin Özese'nin soruları üzerine de Korkut Eken'in Kayseri'de toplantı yapması için hazırlıkta bulunmadığını, Eken ile yüz yüze görüşmediğini, telefonda bir kere konuştuğunu söyledi.

Özese'nin 10 Mart 2006 ile 31 Aralık 2008 arasında Eken'in de kullandığı telefon ile fazlaca görüşmeleri olduğunu ifade etmesi üzerine Cengiz, bu görüşmeleri Eken'in korumasıyla yaptığını belirtti.

Cengiz, Eken'in korumasıyla bu kadar sık görüşmesinin nedenini soran Özese'ye, görüşmelerinin hal hatır sormak için olduğunu söyledi.

Özese, İbrahim Şahin'in ifadesinde ''terörle mücadelede yeni bir oluşum kurularak başına kendisinin getirilmesine ilişkin Metin Gürak ile görüştüğünü söylediğini'' hatırlatarak, Cengiz'e Gürak ile Şahin'in görüşmesine aracı olup olmadığını sordu.

Cengiz ise Gürak ile Şahin'i görüştürmediğini, kendisinin de Gürak'la görüşmediğini ifade etti.

Fatma Cengiz, bir soru üzerine, İbrahim Şahin'le husumeti olmadığını da kaydetti.

-BAŞKAN ŞENGÜN: ''SİZİN ÖZELLİĞİNİZ NEDİR?''-

Cengiz'in telefon mesajlarında kendisinin hiç kullanmadığı kelimeler olduğunu, telefonunu kendisinin dışında kullananların da bulunduğunu ifade etmesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, ''Sizin özelliğiniz nedir, niye sizinle bu kadar uğraşıyorlar, meziyetiniz ne?'' diye sordu.

Cengiz de bunun nedenini bilmediğini ifade ederek, tuzak kurulduğunu söyledi.

Şengün'ün ''Tuzağı sizin üzerinizden niye kuruyorlar?'' sorusuna karşılık da Cengiz, yaptığı faaliyetler üzerinden tuzak kurulduğunu belirterek, iyi niyetli bir insan olduğunu kaydetti.

Hasan Hüseyin Özese'nin ''asılacaklar listesi''yle ilgili sorusu üzerine de Cengiz, internet kafedeyken yeğenine bu listenin Kayseri Kuvayı Milliye Derneğinden bir şahıs tarafından gönderildiğini, kendisinin de bu kişiyle tanıştığını söyledi.

Bu listenin başında Abdullah Öcalan, Mehmet Eymür ve Mehmet Ağar'ın olduğunu ifade eden Cengiz, ''Bana bunların vatana ihanet suçunu işlediklerini söylediler. 'Abdullah Öcalan'ı dahi asamadılar, nasıl asacaksınız?' dedim. 1921 mi 1924 mü, o yasayı getirip asacaklarmış'' diye konuştu.

Özese ise yeni çıkarılan yasaların sanıkların aleyhine işleyemeyeceğini, 1924 Anayasası bile geri getirilse bu kişilerin asılmayacağını belirtti.

Tutuklu sanıklardan Tuncay Özkan da Cengiz'in anlattıkları arasında çelişkiler olduğunu belirterek, ''Söylediklerinizle olay açılmak yerine giderek karmaşıklaşıyor. İçinde bulunduğunuz kişilerle ilgili net bilgi verirseniz daha iyi olur. Her soruya yeni bir yanıt senaryosu yazmanıza gerek yok. Anlattığınız MİT'çiler gerçek mi değil mi o bile net değil. Gerçek neyse onu anlatın'' diye konuştu.

Cengiz de ''Anladığım kadarıyla beni köprü olarak kullanıp İbrahim Şahin'e ulaştılar. Teğmenleri, özel harekatçıları tutukladılar'' dedi.

Başkan Şengün'ün ''MİT'çiler İbrahim Şahin'i tanıyordu diyorsun. O zaman sizi niye köprü olarak kullansınlar?'' sorusuna Cengiz, ''Bilmiyorum'' yanıtını verdi.

-AVUKATLAR: ''GERÇEĞİ AÇIKLAYIN''-

İbrahim Şahin'in avukatı Cavit Subaşı da Cengiz'in savunması ve çapraz sorgusu boyunca yaklaşık bir haftadır merakla beklediğini ifade ederek, ''Bu iş çözülsün diye ama maalesef. Söylediklerinizden bir şey anlayan insan bulamadık. Rica ediyorum bildiğiniz bir şey varsa anlatın'' dedi.

Sanıklardan Taylan Özgür Kırmızı'nın avukatı Kazım Yiğit Akalın ise Cengiz'in anlattıklarının iddia makamı tarafından ''Bu kadının Ergenekon ile bağlantısı vardır. Şifreli konuşmalar, suikast yapacaklardı'' şeklinde algılandığını ifade ederek, ''Çünkü hiçbir şeyi gerçek anlatmadınız. Anlattıklarınızın size faydası yok. Birileri sizi kullandı, hala daha kullanıyor'' diye konuştu.

Cengiz'in çapraz sorgusunun ardından avukatının savunmasını yaptığı duruşma perşembe gününe ertelendi.



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,190 µs