En Sıcak Konular

Türkiye, uluslararası paylaşımın sözcüsü

10 Mayıs 2011 17:16 tsi
Türkiye, uluslararası paylaşımın sözcüsü ''Uluslararası sosyal paylaşım düzeni söz konusu ve Türkiye bunun sözcülüğünü yapıyor...Türkiye imajı dünyada değişecek"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da bir yandan BM En Az Gelişmiş Ülkeler konferansı, diğer yandan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısının düzenlenmesinin Türkiye'nin kapasitesini gösterdiğini söyleyerek, ''Türkiye imajı dünyada değişecek, Türkiye dendiğinde uluslararası sosyal adaleti, uluslararası barışçı düzeni savunan öncü ülkelerden biri akla gelecek'' dedi.

Bakan Davutoğlu, 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı çerçevesinde bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, konferansın son derece başarılı bir şekilde devam ettiğini belirterek, gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerekse kendisinin çok sayıda ikili görüşmesi olduğunu hatırlattı.

Başta BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun olmak üzere bütün yetkililerin üzerinde durduğu hususun Türkiye'nin BM sisteminin en aktif ülkelerden biri olduğu hususu olduğunu söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin hem bölgesinde hem küresel anlamdaki sorunlarla ilgili çok önemli inisiyatiflere öncelik verdiğini bildirdi.

Davutoğlu, Türkiye'nin bu sorunlarla ilgili olarak çok uzun zamandır çalıştığını ifade ederek, ''Çünkü Türkiye'nin dünyada güvenlik problemi olan bölgelerdeki aktif rolüne herkes alıştı. Bir kriz varsa Türkiye oraya müdahale ediyorsa, bu artık normal karşılanıyor, hatta bu bekleniyor da'' dedi.

Türkiye'nin önceden daha az görünür olduğu iklim değişikliği ve yoksulluk gibi sosyal sorunlar, en az gelişmiş ülkelerdeki insani ve kalkınma sorunları gibi alanlara artık ciddi bir şekilde gireceğini belirten Davutoğlu, bu konferansın da bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti. Davutoğlu, uluslararası ekonomik düzen ve siyasi düzen alanlarında artık daha fazla görünür olduklarını söyleyerek, bu organizasyonun BM'nin 10 yıl içinde yaptığı en geniş katılımlı organizasyon olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, bu konferansın BM Genel Kurulu dışındaki en kapsamlı organizasyon olması bağlamında Türkiye'nin BM'deki etkinliğini gösterdiğini söyleyerek, Türkiye'nin örneğin Tuvalu ya da Haiti gibi şimdiye kadar daha az ilişkide bulunduğu bölgelerde tanınmasına da vesile olduğunu kaydetti.

Davutoğlu şöyle konuştu:

''Mesela bugün çok sayıda Afrikalı bakanla görüştüm. Afrikalılar Türkiye'yi artık bir Afrikalı gibi gördüklerini söylüyorlar, hepsi de 'bizden birisiniz' diyorlar. Meselelerini getirirken sanki komşu bir ülkenin halkına getiriyorlar. Bu da tabii zaman içinde biriken bir imaj.''

Bakan Davutoğlu, bu yolla uluslararası ekonomik düzendeki eşitsizliklere karşı bir politika da belirlemiş olduklarını söyleyerek, bu tür konferanslar ile Türkiye'deki sosyal devletin küresel yansımasının sağlandığını bildirdi.

Davutoğlu, entelektüeller forumunda da neoliberal yaklaşımların gündeme getirildiğini hatırlatarak, şunları bildirdi:

''Uluslararası sosyal paylaşım düzeni söz konusu ve Türkiye bunun sözcülüğünü yapıyor. Hem özgürlüklerin hem sosyal adaletin sözcülüğünü yapıyor. Bunu daha da yaygınlaştıracağız. Küresel sosyal adaleti savunabilmek için bu platformda Türkiye 10 yıl içinde son derece aktif olacak. Şimdiden planlıyoruz. Dün Sayın Başbakanın açıkladığı bir paket var, yılda 200-250 milyon dolar civarında bir yatırım, ticaret katkısı, eğitim ve TİKA katkılarını bu ülkelere vermek istiyoruz. Bu ülkelerde Türkiye'nin zemin kazanması ve oralarla daha yakın ilişkilere girmesi, Türkiye'nin isminin bu ülkelerde artık adaletle, eşitlikle birlikte anılıyor olması, Türkiye'ye uluslararası düzen söylemi anlamında önemli bir katkı oluşturacak. Türkiye imajı dünyada değişecek, Türkiye dendiğinde uluslararası sosyal adaleti, uluslararası barışçı düzeni savunan öncü ülkelerden biri akla gelecek. Biz bunu her gün söyleyebiliriz ama önemli olan alanda bunu yapabilmek."

-AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİ-

Ahmet Davutoğlu, bu akşam Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısının da gayriresmi bir yemekle başlayacağını hatırlatarak, bu toplantının genelde Strazburg'da yapıldığını, en son Madrid'de 2008'de düzenlendiğini kaydetti.

Dönem başkanlığı sırasında Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Konseyi'nin reform süreçleri ve Akil Adamlar Komitesi'nin oluşturulması gibi pek çok hususu gündeme getirdiğini belirten Davutoğlu, çok dinamik bir 6 ay geçirdiklerini kaydetti.

Bakan Davutoğlu şunları bildirdi:

''Bir taraftan EAGÜ'i İstanbul'da bir araya getirdik, 192 ülke temsil edildi. Öbür taraftan da en gelişmiş kıtanın en kapsamlı örgütüne yani Avrupa Konseyi'ne ev sahipliği yapıyoruz. Bu Türkiye'nin kapasitesi ve boyutlarını gösteriyor. Yani burada bir eksen kayması, şurayı ya da burayı tercih etmek değil, Türkiye aynı anda dünyanın her köşesine hitap edebilecek durumda ve bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Bugün ayrıca bir de savunma fuarı var. Yani güvenlik var, sosyal adalet var, bir de Konsey toplantısı çerçevesinde özgürlük ve hukuk var. Bunların hepsi Türkiye'nin çıtasının ne kadar yükseldiğini gösteriyor. İnşallah bu hızda devam edeceğiz."

Davutoğlu, bir gazetecinin en az gelişmiş ülkeler tabirinin kendisini rahatsız edip etmediğini sorması üzerine de, bu tabirin kendisini de çok rahatsız ettiğini söyleyerek, Genel Sekretere bunun mümkün olan en kısa sürede değiştirilmesini teklif ettiğini, Ban Ki-Mun'un da kendisine hak verdiğini belirtti.

''Terminoloji olarak yeni bir terminoloji geliştirelim dedim. Çünkü mesela size 3 örnek vereyim, en az gelişmişlikten kasıt ekonomik gelişmişlik ama Nepal dünyanın en önemli dini geleneklerinden biri olan Budizmin doğduğu müthiş bir kültür merkezi, tarih boyunca da önemli bir merkez olmuş. Bengal tarihi Baharat yolu üzerinde, en zengin ipek ve baharat bölgelerindeki en uzun yolları üzerinde. Yine Mali Afrika'da Sahra güneyinde, tarihteki en zengin altın kaynaklarına sahip, bugün bile mucizevi olarak görülen mimari özelliklerdeki Timbuklu şehrine sahip bir ülke."

Ahmet Davutoğlu, bu hususu en az gelişmiş ülkelere de söylediklerini, 'BM terminolojisi olarak biz size böyle hitap ediyoruz ama lütfen alınmayın, biz sizi aslında en gelişmiş otantik kültürlerin diyarı olarak görüyoruz' dediklerini aktararak, bu kavramın zamanla değişmesi için düşüneceklerini kaydetti.

Bakan Davutoğlu, ''Bir taraftan da gelişmişlik ihtiyacını ortaya koyan bir isimlendirme lazım, bunu tartışacağız. Daha iyi bir isim bulacağız'' dedi.

A.A.



Bu haber 963 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,760 µs