En Sıcak Konular

Wolfowitz Soros'un ayağına bastı!

0 0 0000 00:00 tsi
Wolfowitz Soros'un ayağına bastı! Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz'in istifası yakın gibi görünüyor. Adı aşk skandalına karışan Wolfowitz, Clinton gibi kaybedebilir. Ancak bu tartışma ABD'de ilginç bir şekilde yürütülüyor. Wolfowitz'e "sahip çıkmak isteyenler" Soros'u hedef gösteriyo

Mark Malloch Brown, Pazartesi günü Dünya Bankası merkez bürosunda kalabalık bir salona yaptığı konuşmasında, Paul Wolfowitz başkanlıkta kaldığı sürece bankanın misyonunun ciddi bir risk altında olduğu uyarısını yaptı. Bundan sadece birkaç saat önce, özel bir araştırma komisyonunun Wolfowitz’i çıkar çatışması kurallarını ihlal etmekle suçladığına dair haberler sızdı. Bu bir rastlantı mı? Bizce şüpheli.

Malloch Brown hatırlanacağı gibi geçen yıla kadar BM’de Kofi Annan’ın yardımcısıydı. Brown o zaman 100 milyar dolarlık ‘Yiyecek için Petrol’ skandalını, BM’nin iyi çalışması içinde küçük bir aksama ve Annan’ı da bu konuda yapacağı pek fazla bir şey yokmuş gibi göstererek kendini ortaya koymuştu. Malloch Brown geçen hafta, milyarder arkadaşı George Soros tarafından yürütülen bir borsa fonu olan Quantum Fonu’nun başkan yardımcısı ilan edildi. Kendisi eski bir Dünya Bankası çalışanı ve çok yakın bir gelecekte İngiltere başbakanı olması muhtemel Gordon Brown’un müttefiki olan Malloch Brown, istifa etmesi halinde Wolfowitz’in yerini almak için en önde gelen adaylardan biri olacak. Sürpriz olmayan bir şekilde Gordon Brown geçenlerde Brüksel’deki bir toplantıda Wolfowitz’e oldukça soğuk davrandı.

Banka başkanlığı Mark için aslında Amerika’ya karşı iyi tezgâhlanmış bir darbe niteliğinde; çünkü oldukça uzun bir zamandan beri bankanın başına Amerikalı olmayan biri geçmiyor. Diğer taraftan Mark, başta yolsuzluklar meselesi olmak üzere her konuda Wolfowitz’in karşısında yer alıyor. Burada Malloch Brown’un, BM’in tedarik uygulamalarını savunması dikkatlerden kaçmamalı.

Geçen yıl, İç Gözetim Servisleri Ofisi tarafından yapılan BM barış koruma güçleri fonunun denetimini takiben, Brown ‘kurumdan tek bir kuruşun dahi kaybolmadığı’ konusunda oldukça ısrarcı bir tutum sergilemişti. Aslında ofis fazla harcamadan dolayı kayıp durumda olan 7 milyon dolar bulmuştu ve 50 milyon dolar değerinde kontratlar da buna işaret ediyordu; 61 milyon dolar BM talimatları için by-pass edilmiş, 82 milyon dolar kötü yönetim yüzünden kaybolmuştu ve 110 milyon dolarlık harcamada yetersiz bir gerekçeye sahipti. Bu 1.6 milyar dolarlık bütçenin 310 milyon dolarlık kısmına tekabül ediyor ve müfettişlerin neleri gözden kaçırdıklarını da kim bilebilir?

Malloch Brown’un, Paul Volcker’in ‘Yiyecek için Petrol’ üzerine yaptığı araştırması ile ilgili olarak kullandığı ısrarlı dil öylesine garipti ki Annan’ı bütünüyle temize çıkarıyordu. Aslında Volckers’in raporu genelin tam aksine bir sonuca varmıştı. Diğer detaylar içinde son rapor, Annan’ın en az 2001 şubatından itibaren Saddam’ın Irak’taki toparlanma içerikli tasarılarından haberi olduğunu ancak bunu BM Güvenlik konseyine hiç bir zaman rapor etmediğini ve Birleşmiş Milletler’in başındaki yönetici olarak güvenilirlik adına sorumluluklarını açıkça ihlal ettiğini söylüyor. Malloch Brown, Annan’ın çekilebileceği fikrini ‘münasebetsiz politik bir suikast’ olarak tanımlıyor; görünüşte o, Wolfowitz gibi politik düşmanlarına ise hiç böyle davranmaz.

Malloch Brown, Amerikalı olan eski elçi John Bolton ve Cristopher Burnham tarafından sunulan gerçek reformları engelleyebilmek için her şeyi yaparken BM’de reform adına hiç bir şey yapmamıştır. Bununla birlikte Amerikalıların BM’ye olan borçları hakkında konuşmaya gelince oldukça enerjikti, tıpkı ‘yeniden yapılandırılmış’ İnsan Hakları Komisyonu’na katılmak (bugüne kadar başardığı tek şey İsrail’i kınamaktır) ve yeni birçok taraflı ulusal güvenlik politikası izlemek gibi ki bundan da Malloch Brown’un anladığı çok yönlü arkadaşlarını güçlendirmek ve onların vergiden muaf olan maaşlarını artırmak.

Bu gibi görüntüler, Bush yönetiminin lekesini silmek için alenen Birleşik Devletler’in, Nazi etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik bir programa ihtiyaç duyacağını ileri süren Soros ile Malloch Brown’un arasının neden bu kadar iyi olduğunu açıklamakta. Şehir merkezinin dışında oturan Malloch Brown’un Soros aracılığıyla New York’ta bir ev sahibi olması ikiliyi birbirine oldukça yakın kılıyor. Her ne kadar New York Suns’dan Benny Avni buna karşı çıksa da Malloch piyasa değerinde kira ödediğini söylüyor. Her halükarda Soros’un geniş çapta yayımlanmış görüşlerinin, biraz daha ihtiyatlı olan Malloch Brown’unkilere yakın olduğunu farzetmek mümkün.

Şu hale Dünya Bankası çalışanlarının çoğunun Malloch Brown’u memnuniyetle karşılaması sürpriz olmasa gerek: Brown kurumsal kültür için kusursuz biri ki ‘ilerici’ düşünme ile yolsuzluğa karşı tolerans birebir örtüşmekte. Bu kültür Wolfowitz’e karşı yapılan Avrupa darbesinde çok net bir şekilde göründü. Bu hafta sonu iddiaları araştıran ve raporunu 600 sayfada toplayan komisyon iddialara cevap vermek için başkanın(Wolfowitz) 48 saati olduğunu söyledi ki bu bir çalışanın bir araştırma raporu hakkında görüş belirtmesi için tanınan sürenin 5 iş gününden az olamayacağına dair Dünya Bankası çalışan üye tüzüğünün 8.01 ve 4.09 maddelerini doğrudan ihlal ediyor. Wolfowitz’in avukatının protestolarının ardından, komisyon süreyi 72 saate çıkardı.

Bu sözde mahkeme geçen ay Wolfowitz’e kendini savunma şansı dahi vermeden kararı Washington Post’a sızdırdı. Komisyonun raporunu gören kaynaklarımızın belirttiğine göre de rapor Wolfowitz’in komisyonun yöntemlerine açıkça meydan okuması ve bankanın itibarını sarsması bakımından özellikle Wolfowitz için oldukça kritik.

Malloch Brown Pazartesi günü, Wolfowitz’in başkan olarak kalması halinde Avrupa ülkelerinin Uluslararası Kalkınma Bankası’ndan bir dahaki finansman döneminde gelecek fon teminini kısıtlayabilecekleri uyarısında bulundu. Gerçi hazır parayı sokağa atmaya istekli olmayan az sayıda Avrupalı finans bakanı tanımamızla birlikte umarız o haklıdır. Yine de Dünya Bankası’ndaki yolsuzluğu azaltmak için mücadele eden birini görevinden zorla uzaklaştırmanın yollarını aramak, BM’de yolsuzluğu önemsiz gibi gösteren bir adam için fevkalade bir küstahlıktır.

Eğer Bush yönetimi, Wolfowitz’i bankanın yönetim kurulundan gelen bir kararla karşı karşıya olduğu şu anda terkederse sadece bir arkadaşına ihanet etmekle kalmış olmayacak aynı zamanda George Soros eksenindeki cüretkar düşmanlarına da verebileceği en büyük başarıyı vermiş olacaktır.

(The Wall Street Journal, 9 Mayıs 2007, Axis of Soros)
ADAM Çeviri Grubu iyibilgi.com için çevirdi



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,355 µs