En Sıcak Konular

12 Haziran'ın mağlubu gurbetçi

10 Mayıs 2011 15:18 tsi
12 Haziran'da yapılacak seçimlerin ilk mağlubu belli oldu.

Önce bulundukları ülkelerde oy kullanmaları engellendi. Ardından seçmen sayısı 2,5 milyon olmasına rağmen 600 bin pusula basıldı. Son olarak pasaport kısıtlaması getirildi. Demokratik sürece katılamayan gurbetçi tepkili.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) tutumu sebebiyle yüzbinlerce gurbetçi 12 Haziran seçimlerinde oy kullanamayacak. Yurtdışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkelerde oy kullanmalarına izin vermeyen YSK, iki tartışmalı karara daha imza attı. Yurtdışında 2.6 milyon seçmen bulunmasına rağmen sadece 600 bin adet oy pusulası bastırdı. Ardından gurbetçilerin sadece Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile oy kullanabileceklerine hükmetti.

2 MİLYON SEÇMENE PUSULA YOK

YSK, 28 Nisan'da yaptığı toplantıda yurtdışında yaşayan vatandaşların oy kullanması için sadece 600 bin oy pusulası bastırdı. YSK'nın açıkladığı seçmen rakamlarına göre yurtdışında yaşayan 2 milyon 568 bin 977. Bu kararın 2 milyon seçmenin oyunun çöpe atılması anlamına geldiği belirtiliyor.

GEREKÇE: OY KULLANMIYORLAR

YSK'nın gerekçeli kararında geçmiş dönemlerde yapılan seçimlerde gurbetçilerin oy kullanmaması mazeret gösterildi. YSK kararında 22 Temmuz 2007 seçimlerinde 1.5 milyon oy pusulası bastırılmasına rağmen 228 bin gurbetçinin oy kullandığına dikkat çekildi. YSK kararında 21 Ekim referandumunda 302 bin oy pusulası basılmasına rağmen 25 bin gurbetçinin, 12 Eylül referandumunda ise 500 bin oy pusulası basılmasına rağmen 196 bin seçmenin oy kullandığı hatırlatıldı.

ÇİFTE VATANDAŞLARA PASAPORT ŞOKU

Yüksek Seçim Kurulu, yurtdışındaki seçmenlerin gümrük kapılarında sadece Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile oy kullanabileceklerine karar verdi. Ancak yurtdışında yaşayıp çifte vatandaş olan yaklaşık 1 milyon vatandaşımızın Türkiye Cumhuriyeti pasaportu yerine vatandaşı oldukları ülkenin pasaportunu taşıdıklarına dikkat çekiliyor. Başka ülkelerin pasaportunu taşıyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yo kullanmaları mümkün olmayacak. YSK'nın yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın pasaportun yanı sıra TC nüfus cüzdanı ile oy kullanmalarına da imkan sağlanması isteniyor.

BÜROKRASİ SINIFTA KALDI

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Hasan Özdoğan, YSK başkanının verdiği sayının yanlış olduğunu söyledi. Özdoğan, "800 bin gurbetçi konsolosluklarda adres beyanında bulundu. Yani 800 bin kişi 12 Haziranda oy kullanma hakkına sahip. Gerisi oy kullanamayacak" dedi. Özdoğan önceki yıllarda yaşanan sorunun çözülememesinden yakınırken gümrüklerde kullanılacak oy sayısının 250 bini geçmeyeceğini savundu. YSK'ya ağır eleştirilerde bulunan Özdoğan, "Gümrükteki sandıklar bile vatandaşın görebileceği bir yere konmuyor. Buradaki insanlarımız için yeterli çalışmalar yapılmıyor. Bürokrasi bu konuda sınıfta kaldı. Vatandaşlarımız çok tedirgin. Kendilerine gerekli önemin verilmediğine inanıyor" ifadelerini kullandı.

PASAPORT İÇİN 3 AYA GEREK VAR

Özdoğan, çoğu gurbetçinin çifte vatandaş olduğuna dikkat çekti. Kullanım kolaylığı sebebiyle gurbetçinin sadece yabancı pasaportunu yanında bulundurduğunu hatırlatan Özdoğan, şöyle devam etti: "Çoğunun pasaportu yenilenmemiş. Pasaportunu yenilemek isterken de harç sorun karşısına çıkıyor. Önceki yılların ücretini ödemek zorunda kalıyor. Pasaportun süresini uzatmak isterse yüklü miktarda ücret ödemesi gerekiyor. Ayrıca yeni pasaportun çıkartılması en az 3 ay süre alıyor."  

İLK GÜN BUGÜN

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar için, oy verme işlemi bugünden itibaren gümrük kapılarında başlıyor. Gümrük kapılarından oy kullanmak isteyen seçmenin, mutlaka Türk pasaportu ile giriş yapması gerekiyor. Süresi geçmiş Türk pasaportları ile oy kullanılması mümkün değil. Gümrük kapılarındaki hazırlıklar tamamlandı.

 



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,232 µs