En Sıcak Konular

"Başıörtülü ile başı açık sarılarak yürüyor!"

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye son aylarda yaşadığı gerilimin yaralarını sarmaya çalışıyor. Siyasilerin toplumsal gerilime yol açabilecek sözleri artık geride kaldı. Gül "gerilim tüccarlarına" tepkili: "Başıörtülü ile başı açık sokakta sarılarak yürüyor!"

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, TBMM’deki nafile turların ardından adaylıktan çekilmesiyle sonuçlanan Cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki “aile atmosferini” AKŞAM’a anlattı. Yaşananların kendisinden çok eşinde kırgınlık yarattığını belirten Gül, “Evimizin içinde öyle bir asabiyet duygusu, öfke yok. Bazen insanlar, bizim, siyasetçilerin insani boyutlarını yok farz ediyorlar. Bizim de insani boyutumuz var, duygularımız var. Ama bunlar Türkiye’nin olgunlaşma sancılarıdır, öyle bakmak lazım” dedi

Abdullah Gül, dün TBMM’de AKŞAM Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut, Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya ve parlamento muhabiri Bülent Sarıoğlu ile görüştü. AKP’nin kurmay kadrosundan Grup Başkanvekilleri Salih Kapusuz, Sadullah Ergin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız’ın da bulunduğu görüşmede Gül, siyasetteki gergin dönemin özel hayatına yansımalarını anlattı. Gül’ün değerlendirmeleri şöyle:

İçeriden şoklar oldu

Bütün yaşananlardan sonra gelinen aşamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

TÜRKİYE’yi içeriden ve dışarıdan gelebilecek şoklara karşı çok iyi hazırladık. Bunlar da içeriden gelen şoklar oldu. Buna karşı da ne kadar hazırlıklı olduğumuz görüldü. Bunlar Türkiye’nin büyüme sancılarıdır, olgunlaşma sancılarıdır. Böyle bakmak lazım.

Başbakan, okları kendine çevirdi

Sanki size karşı fazla bir ısrar mı oldu?

MAALESEF bir insan ortaya çıktıktan sonra çok şeyler yazılıyor, çok dezenformasyon yapılıyor, çok spekülasyon yapılıyor. Başbakan beni korumak istedi. Bütün okları kendine çevirdi. Sayın Başbakan’la yıllardan beri süren arkadaşlığımız var, kardeşliğimiz var. Bunlar da değerli düşünceler.

Asabiyet yok, öfke yok

Eşiniz üzerinden de tartışma yapıldı, o da üzülmüştür herhalde. Bu süreç sizde, eşinizde kırgınlık yarattı mı?

TABİİ bir kırgınlık oldu ama benden çok eşim kırıldı. Kendisi çok üzüldü, üzülmesi de tabiidir. Ben de şüphesiz eşimle ilgili bir durum olduğu için üzüldüm. Annem, babam sürekli “Aman üzülmeyin” dedi, ben onlara “Siyasette olur böyle şeyler, siz üzülmeyin” diyorum. Ama içimizde öyle bir asabiyet duygusu, öfke olmadı; eşimde de olmadı, bende de olmadı. Yani evimizin içinde böyle bir şey yok. Herkesin insani boyutu var. Bazen insanlar, bizim, siyasetçilerin insani boyutlarını yok farz ediyorlar. Bizim de insani boyutumuz var, duygularımız var. Ama bütün bunları bir olgunlaşma süreci olarak gördük. Bunların da çözüldüğünü, Türkiye’nin bunları aştığını bir gün inşallah hepimiz göreceğiz, herkes görecek.

Bunları geçiştirmeliyiz

Bildiri sonrasındaki gelişmelerin etkisini üzerinizden attınız mı?

Bunun üzerinde durmamak lazım. Bunu böyle bir geçiştirmeliyiz. Bu, Türkiye’nin üzerinde durdukça duran bir bulut olmamalı.

Baykal içeride iltifat etti

Bu süreçte Deniz Baykal’ın yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

BENİM aslında Deniz Bey’le geçmişten gelen bir diyaloğum vardır. Partiyi kurmadan önce Deniz Bey’le görüşmüştük. O zaman böyle geçmişimizin önemli yıllarını konuşmuş, biraz özeleştiri de yapmıştık. O zaman şunu söylemiştim; ben aslında Türkiye’de solun sadece aydınları, entelektüelleri ilgilendirir olmaktan çıkıp bütün tabana yayılmasının gerektiğini söylemiştim. Kemal Tahir’in, İdris Küçükömer’in yaklaşımları üzerine görüşlerimiz olmuştu. Ben ikisini de çok severek okurum. İdris Küçükömer çok önemli bir aydınımızdı. Onların eleştirilerini konuşmuştuk. Aday olduktan sonra ziyaret ettiğimde de biraz bunları konuştuk. İçerde de çok iltifat ettiler, onu söyleyeyim.

Başörtülü, başı açık sarılmış

Gelinen aşamada Deniz Baykal da “Normal yaşamda türban bir sorun değildir” diyor. Türban konusunda yeni bir yaklaşım gerekmiyor mu?

GELİRKEN İstanbul’da bir görüntü zihnimde yer etti. Tabii bunları yaşadıktan sonra çevreye de biraz daha farklı bakıyor insan... Başörtülü bir kızımızı gördüm, yanında da bir arkadaşı vardı. Hava da güzel olunca yanındaki arkadaşı çok farklı bir kıyafet giymiş. Tam tezat gibi duruyor ama birbirlerine sarılmışlar yürüyerek gidiyorlar. Öyle arabesk bir halleri de yoktu yani. Belli ki ikisi de üniversite öğrencisi, belirli bir seviyedeler. Toplumdaki durum bu.

İkinci sandık gelirse aday yine Gül mü?

ABDULLAH Gül, Anayasa değişiklik paketinin TBMM’de kabul edilmesine ilişkin olarak, “Meclis kilitlenince halkla geleceğiz dedik. Anayasa değişikliği yapıldı” dedi. Bakan Gül, İstanbul’dan Ankaraíya gidişinden önce Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda basın mensuplarının “Anayasa değişikliği paketine” ilişkin sorularını yanıtladı. Abdullah Gül, Anayasa değişikliği paketinin TBMM’de kabul edildiğinin hatırlatılarak bundan sonraki sürecin sorulması üzerine, “Meclis kilitlenince íHalkla geleceğizí dedik. Anayasa değişikliği yapıldı” diye konuştu. Gül, “Cumhurbaşkanını halkın seçeceğinin belli olması durumunda yeniden adaylığınızı koyacak mısınız?” sorusuna “Adaylığımız devam ediyor” yanıtını verdi.

Akşam



Bu haber 197 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,926 µs