En Sıcak Konular

Sanal dünyaya günlük 200 bin yeni virüs giriyor

10 Mayıs 2011 13:27 tsi
İnternet kullanımının giderek yaygınlaşması, zararlı yazlım üretenlerin iştahını kabartıyor. Uzmanlar, her gün sanal dünyaya 200 bin yeni virüsün girdiğine dikkat çekti.

Kayseri Hilton Otelde düzenlenen toplantıyla kullanıcıları bilgilendiren Eset, zararlı yazılım sayısının yeni yılda 50 milyona çıkmasının beklendiğini belirtiyor.

2011 yılının bilgisayar güvenliği açısından neler getireceğini değerlendiren uluslararası antivirüs kuruluşu ESET'in Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, zararlı yazılımların en büyük saldırılarının facebook, twitter gibi sosyal platformlara ve taşınabilir cihazlara yönelik olacağına dikkat çekti. Akkoyunlu, ESET Sanal Tehdit Analiz Merkezi (CTAC) araştırmalarına göre facebook, twitter gibi sosyal platformların yanı sıra google, yahoo, bing gibi popüler arama motorlarına yönelik sosyal mühendislik saldırıları da artacak. Yine taşınabilir cihazlara yani internet bağlantılı akıllı telefonlara yönelik tehditlerde yoğunlaşma olacağını kaydeden Akkoyunlu, "Virüslü çok sayıda bilgisayarın uzaktan yönetilmesi tehdidinin 2011 yılında da büyümeye devam edeceği öngörülüyor. Öte yandan 2010 yılında bilinen bulaşıcı örnek sayısı 40 milyon olarak belirlenmişti. 2011 yılı içerisinde bu sayının iyimser bir tahminle 50 milyonu geçmesi bekleniyor. Taşınabilir cihazların akıllı telefonların hedef alınması giderek artacak. Yüklenen uygulamaları ciddi şekilde kontrol eden markaların cihazları zararlı yazılım saldırılarına da daha az maruz kalacak. Yine de dolandırıcılık içeren sosyal mühendislik saldırıları devam edecek." dedi.

VİRÜSLER EN FAZLA SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ ARACILIĞI İLE YAYILIYOR

Virüslerin en fazla msn, facebook, twitter gibi sosyal paylaşım platformları aracılığıyla yayıldığını belirten Akkoyunlu, Türkiye'nin çok büyük bir nüfus potansiyeline sahip olduğunu ve bu potansiyelinde yüzde 40'ını gençlerin oluşturduğunu dile getirdi. Gençlerin sosyal paylaşım platformlarını daha fazla kullanmaya başlamasının virüslerin yayılmasını da arttırdığını aktaran Akkoyunlu, Türkiye'nin msn kullanımında dünyada ilk 5 içerisinde olduğunu söyledi.

Virüs yazanların data bilgilerini hedef aldığını kaydeden Akkoyunlu, Eset'in virüs laboratuarlarında analizler yapıldığını ve buna göre antivürüsler geliştirildiğini dile getirdi. Virüsleri analiz Şuanda günlük 200 bine yakın yeni zararlı yazılımın pazara sürüldüğünü belirten Akkoyunlu, "Virüs yazarları gerçekten çok ciddi maddi beklentiler içinde yazıyor. Datada bilgi anlamında kredi kartları, banka hesapları maddi anlamda çok değerli olduğu için Uzak Doğu Japonya, Çin, Rusya gibi ülkelerde virüsler daha çok üretiliyor." diye konuştu.

TÜRKİYE DÜNYANIN EN FAZLA SPAM MAİL YAYAN ÜLKELERİ ARASINDA

Türk insanın çok duygusal bir yapıya sahip olduğunu belirten Akkoyunlu, bu durumun Türkiye'yi dünyada en fazla spam mail yayan ikinci ülkesi haline getirdiğini vurguladı. Spam maillerin büyük çoğunluğunun sosyal içerikli olduğuna dikkat çeken Akkoyunlu, "Herhangi bir grupta acil kan aranıyor. Tekerlekli sandalye var bedava dağıtılacak. Sizin ihtiyacınız olmasa bile ihtiyacı olanlar vardır tüm tanıdıklarınıza gönderin. Lösemeli çocuğa döner aranıyor şu şu kan grubunda olanlar göndersin. Siz o grupta olmasanız bile yollayın gibi mailler geliyor. Türk toplumu olarak çok duygusal ve sağduyulu olduğumuz için ister istemez ihtiyaç duymasak ta tüm mail hesaplarımıza bu mailleri gönderiyoruz. O anlamda spam mail yayarken de çok yaygın bir kitleye sahibiz. Bu konuda dünyada ikinci sıradayız. Bu tip maillere çok fazla inanılmaması gerekiyor. Maillerin altında telefonlar varsa o telefonlar aranarak kontrol edilmeli. Mail gönderilecekse bile gizli mail adreslerinin bulunduğu bölüme tüm mail adreslerinin eklenmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

İNTERNETİ ÇOCUKLARINIZA BİRLİKTE KULLANIN

Ebeveynlerin çocuklarını internetin zararlarından korumak için genelde kısıtlama yolunu tercih ettiklerini belirten Akkoyunlu, bu yöntemin çok doğru olmadığını vurguladı. Sırf internet kısıtlandığı için evden kaçan çocukların olduğuna değinen Akkoyunlu, kısıtlamak yerine çocukların kullandığı sosyal platformlar ve girdiği internet sitelerine birlikte girilmesi, arkadaşlarının kontrol edilmesinin daha doğru bir yaklaşım olacağını sözlerine ekledi.

cihan



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,785 µs