En Sıcak Konular

Babacan: Fakirliği azaltma, her toplumun hedefi

10 Mayıs 2011 12:26 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, fakirliği azaltma, açlığı yok etme, istihdam yaratma, iç kaynakların doğru kullanımı, verimli kapasiteler yaratmanın sadece en az gelişmiş ülkelerin değil, onların ortakları durumundaki uluslararası toplum

Babacan, 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında düzenlenen ''Dünya İhracat Kalkınma Forumu''nun açılışında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinde yaşanan ekonomik kriz ile enerji ve gıda krizine işaret ederek, gıda ve enerji krizinin henüz aşılamadığını, bu durumun en az gelişmiş ülkelerin çok taraflı ticaret sistemine entegrasyonunu, büyümesini ve sürdürülebilir kalkınmasını zorunlu kıldığını, bu doğrultuda dünyada daha kararlı adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Fakirliği azaltma, açlığı yok etme, istihdam yaratma, iç kaynakların doğru kullanımı, verimli kapasiteler yaratmanın sadece en az gelişmiş ülkelerin değil, onların ortakları durumundaki uluslararası toplumların da hedefleri olduğunu vurgulayan Babacan, bu açıdan hizmet sektörünün önemli rol oynadığını ifade etti.

En az gelişmiş ülkelerin hizmet ihracatının ortalama büyüme hızının gelişmiş ülkelerin üzerinde olduğuna dikkati çeken Babacan, hizmet sektörünün küreselleşmesinin gelişmekte olan ülkelerle en az gelişmiş ülkeler için dinamik bir büyüme kaynağı olduğunu, söz konusu ülkelerin bundan yararlanabileceklerini belirtti.

Hizmet sektörü içinde turizmin büyümenin en büyük itici gücü olduğuna işaret eden Babacan, 48 en az gelişmiş ülkenin 30'unda turizmin en önemli dış ticaret kaynağı, 7'sinde ise tek büyük kar kaynağı olduğunu vurguladı.

Dünya Ticaret Örgütünün verilerine göre turizmin küresel milli gelirin yüzde 10'unu oluşturduğunu kaydeden Babacan, turizmde yine de en az gelişmiş ülkelerin küçük oyuncular olduğunu, bunun ağırlıklı olarak yasal ve zayıf kurumsallıkla birleşmiş gelişmemiş bir arz kapasitesinden kaynaklandığını, turizmde pazara girişte bu ülkelerde problemler bulunduğunu söyledi.

Ali Babacan, Türkiye'deki turizm sektörüne de değindiği konuşmasında, sektörü döviz getirisi ve yarattığı istihdam açısından çok önemli bir sektör olarak değerlendirdiklerini, yapılan düzenlemelerle özel sektörün turizm yatırımlarını teşvik ettiklerini, yer gösterdiklerini, kıyı kesimlerinde çok hızlı bir yatırım akışı olduğunu anlattı.

Türkiye ekonomisinde hizmet sektörünün ağırlığının arttığını dile getiren Babacan, istihdam verilerine bakıldığında Türkiye sanayi ülkesi olarak bilinmesine karşın 10 milyon kişinin hizmet sektöründe, 5 milyon kişinin ise sanayide istihdam edildiğini belirtti.

aa



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,083 µs