En Sıcak Konular

Körfez'de İsrail etkisi artıyor

10 Mayıs 2011 10:26 tsi
Körfez'de İsrail etkisi artıyor Katar-İsrail-ABD üçgenine İran nasıl cevap verecek?

Arap yarımadasında ayaklanmaların başlamasından bu yana bölgede emperyalizmin hevesli bir ortağı olarak öne çıkmaya başlayan Katar, İsrail’le ilişkilerini sıkılaştırıyor.

Arap ülkelerindeki ayaklanmalar sürecinde emperyalizme yakın tavrını açıkça belli eden, hatta Libya operasyonu sırasında asker ve uçak göndererek ittifak güçlerine destek olan Katar, geçmişte Suudi Arabistan’la yakınlığı ile göze çarparken, şimdi de bölgedeki etkin güçlerden İsrail ile ilişkilerini sıkılaştırıyor.

Katar Başbakanı’nın birkaç gün önce İsrail Başbakanı Benyamin Netanhayu ile görüşmesi, ardından İsrail’e piyasa fiyatının altından doğal gaz satmayı teklif etmesi dikkat çekiyor.

İsrail Radyosu’nun haberine göre Katar Başbakanı Şeyh Hamed Bin Casım, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile gizli bir görüşme gerçekleştirdi. Radyonun Londra kaynaklarına dayandırarak yaptığı haberde, Bin Casım’ın özel jetiyle Paris’e uçtuğu ve burada Netanyahu ile yaklaşık bir saat süren bir görüşme yaptığı belirtildi.

İsrail Radyosu, haberinde, Katar’ın bölgedeki etkin aktörlerden biri olduğunu ve ABD istihbaratı ile işbirliği içinde çalıştığını da vurguladı.

Görüşmede Katar’ın İsrail’e doğalgaz sağlamak konusundaki istekliliğini dile getirdiği tahmin ediliyor.

İsrail’e ucuza gaz satacak
Görüşmenin ardından Arap basınına yansıyan ayrıntılar Katar’ın İsrail’le kurduğu sıkı ilişkileri gözler önüne serdi. Arap medyasında yer bulan haberlerde, Katar’ın İsrail’e piyasa fiyatının altında doğalgaz satacağı belirtildi.

Katar Endüstri ve Ticaret Bakanı Hasan Abdullah’ın bir telefon görüşmesinde İsrail Enerji Bakanına, piyasa fiyatının altında doğalgaz satabileceklerini ilettiği ifade edildi.

Katar ve İsrail arasındaki doğal gaz görüşmeleri 1990’ların başında başlamıştı. Fakat İsrail, 1997 yılında Katar’la böyle bir alışverişin artık söz konusu olmayacağını açıklamıştı. 2008’de Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Katar Enerji Bakanı ile görüşmüş, doğal gaz alışverişinin ayrıntıları masaya yatırılmış, ancak sonuca bağlanmamıştı.

Dünyadaki rezervin yüzde 15’ine sahip olan Katar, doğalgaz piyasasında öne çıkan ülkelerden biri. Katar’ın Arap yarımadasındaki protestolar sürecinde emperyalistlerle kurduğu ilişkiler daha da sıkılaşacağa benziyor.

Sol Haber



Bu haber 1,561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,063 µs