En Sıcak Konular

GSM şirketlerinden limit aşım tuzağı

8 Mayıs 2011 19:52 tsi
TÜDEF cep telefonu şirketlerinin, 'her yöne' sınırsız veya sınırlı paketlere abone olan tüketiciyi limit aşımı adı altında soyduğunu söyledi.

 

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, cep telefonu şirketlerinin, 'her yöne' sınırsız veya sınırlı paketlere abone olan tüketiciyi limit aşımı adı altında soyduğunu söyledi.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, yüksek gelen cep faturalarından bunalan tüketicinin, sabit ücretli paketlere yöneldiğini söyledi. Yılmaz, maddi durumuna göre 'her yöne' sınırsız veya sınırlı paketlere abone olan tüketicinin, bir iki ay sonra limit aşımı nedeniyle aynı faturalarla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

Yüksek faturalardan bunalan tüketicinin, kendilerine başvurarak yardım talep ettiğini ifad eden Yılmaz, şunları kaydetti: "Ayrıca, tüketici 444'lü hatların paket kapsamında olmadığını bilmemektedir. Paket aboneliklerinde bayiler bu hattın pakete dahil olup olmadığı konusunda tüketiciyi mutlaka bilgilendirmeleri gerekir. GSM operatörlerinin paket aboneliklerinde, limit aşımı öncesi tüketiciyi uyarması sorumluluğu bulunmaktadır. Ancak zaman zaman tüketiciye bu uyarının gelmediğini ve bu yüzden mağdur olduğunun altını çizmek istiyorum. Limit aşımı veya sistemden kaynaklanan hatalar nedeniyle gelen yüksek faturalara itiraz edilmekle birlikte, küçük tutarlara, astarı aslından pahalıya gelir diye tüketici hak arama yollarına başvurmamaktadır. Bu nedenle paket aboneliklerinde tüketicinin çok dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz."

Şikayetlerin, özellikle bir GSM operatörü üzerinde yoğunlaştığına işaret eden Yılmaz, yüksek gelen faturalara itiraz eden tüketiciye önce olumsuz cevap verildiğini, ancak tüketicinin kararlılığı karşısında yapılan yanlışın düzeltildiği ve fazladan alınan bedelin tüketiciye iade edildiğini ifade etti. Yılmaz, "Bunun gibi 300'e yakın örnek yaşanmıştır. Faturalardaki 1-10 TL arasındaki hataları tüketici fark etmemektedir. Milyonlarca abonesi olan GSM operatörleri, sistemden kaynaklanan 1 TL'lik hata nedeniyle milyonlarca TL haksız kazanç elde edebilmektedir." diye ifade etti.

Faturaların zamanında ödenmemesi konusunda da tüketicinin büyük sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Yılmaz, şöyle dedi: "Tüketicinin temerrütte düşmesi durumunda 90 gün sonra icra takibi ve hattın iptali gerekirken, bazı GSM operatörleri 20 günlük bir süre içinde ilamsız takiple icrayı başlatmakta ve hattı sözleşmeye aykırı keyfi bir şekilde iptal edebilmektedir. Bir GSM operatörü tarafından 2006 yılında hattı iptal edilen tüketiciye, 2008 yılında aynı hatla ilgili fatura düzenlediği, hattı iptal edilmesine rağmen tüketiciye, hattı iptal edilmemiş gibi 7 ay boyunca fatura gönderildiği bize gelen şikayetlerden anlaşılmaktadır.

Operatörlerarası geçişlerde tüketici cezalandırılırcasına adresine geçmiş tarihlere ait veya sözleşmedeki bir maddeye dayalı bir fatura düzenlenerek tüketiciye gönderilmekte ve tüketici huzursuz edilmektedir. Yine standart hatlarda 1 dakikalık konuşma en yüksek 40 kuruş olarak ücretlendirilmektedir. Ancak bir tüketiciye 233 sn konuşmasına karşılık faturasına 229 TL olarak yansıtılmıştır. Sistemden kaynaklanan hatalar nedeniyle yine BTK yetkililerini denetim konusunda uyarmak istiyoruz."



Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,347 µs