En Sıcak Konular

En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı başladı

8 Mayıs 2011 14:34 tsi
Birleşmiş Milletler (BM) 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı (EAGÜK) Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlıyor.

Konferans bilgilendirmesi için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla birlikte toplantıya katılan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, her ülkenin en az gelişmiş ülkelere verdiği yardım sözünü yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "Bu ülkelere yardım etmek bir hayır işi değil, fırsattır." dedi.BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı, 9-13 Mayıs günleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek. Konferansa katılmak üzere 48 ülkenin temsilcisi bugün İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda hazır bulundu. Konferansın bilgilendirme toplantısına; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla birlikte BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ve çok sayıda ülkenin başbakanı katıldı.

Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, dünyanın her yerinden sivil toplum kuruluşları Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nda temsil edildiğini söyledi. Burada bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarının en az gelişmiş ülkelerden geldiğini aktaran Ban Kİ- Mun, "Bu konferans sizin enerjinize bağlıdır. Bu BM'in bu alanda en az gelişmiş ülkelerin bu platformdaki zorluklarını ve heyecanlarını dile getiren ilk en büyük platformdur. Sizler gezegenimizdeki 48 en az gelişmiş ülkelerdeki insanların dileklerini dile getiriyorsunuz. İstanbul Eylem Planı'nda sivil toplum kuruluşlarının isteklerini daha çok duyulacağına inanıyorum. Kendi bölgelerinizde yaptığınız görüşmeler taslak haline getirildi. Sizi sürekli olarak katılımınız sayesinde bütün dünya bizim bu konudaki programlara katkı sağlayacaktır. Son 10 yılda Bürüksel Eylem Programı'nın uygulanması için çalıştık. Yüzlerce kadın erkek çocuk için hayatı iyileştirdik. En az gelişmiş ülkelerde daha fazla çocuk okula gidiyor, insanlar daha güzel işlerde çalışıyorlar. Hükümetlerde kadın temsilcilerinin arttığını görebiliyoruz. Bütün bunlar BM'in çabalarıyla oldu." diye konuştu.

Sivil toplumun sesi duyulmadıkça projelerin hayata geçirilemeyeceğini aktaran Ban Ki- Mun, "O yüzden sivil toplum liderleriyle bira raya geliyoruz. Sivil toplumun desteğine her zaman ihtiyacımız var. En az gelişmiş ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verilmeli, herkes yardım sözünü yerine getirmelidir. En az gelişmiş ülkeler kalkınmanın bir sonraki adımını oluşturmaktalar. En az gelişmiş ülkelere yardım etmek bir hayır işi değil, bir fırsattır. Bu yolu beraber yürüyelim. Bu dünyayı hepimiz için daha iyi bir yer haline getirelim." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da amaçlarının az gelişmiş ülkelerin önümüzdeki onyıllarda kalkınmasına daha fazla destek vermek olduğunu söyledi. Sivil toplum örgütleri az gelişmiş ülkelerin en önemli ortakları olduğunu aktaran Davutoğlu, "Sivil toplum örgütlerinin bize sunmuş olduğu raporu taktir ediyorum. Kalkınma politikaları geliştirilmelidir. Sivil toplum kuruluşları bütün ülkeler ve milletler için refah ve istikrarın en büyük aracılardandır. Dillerin, dinleri ne olursa olsun. Bu politikalarda sivil toplum kuruluşlarının hükümetlerin program düzenlemelerinde önemli katkı sağlamaktadır." şeklinde konuştu. Türkiye'nin de sivil toplum kuruluşlarına önem verdiğini dile getiren Davutoğlu, ülkelerin sivil toplum kuruluşlarının desteği ile geliştiğini söyledi.

Nepal Başbakanı Jhala Nath Khanal ise, bu tür toplantıların fakirliği yok etmek, insani gelişimi sağlamak açısından çok önemli olduğunu aktardı. Çok az gelişmiş ülkelerle diğer ülkeler arasında uçurum olduğunu aktaran Khanal, kısa süre içerisinde 25 olan en az gelişmiş ülkelerin 48'e yükseldiğini söyledi.

Toplantı katılımcıları, program sonunda yoğun ilgi gösterdikleri Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte fotoğraf çektirdi.

cihan



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,809 µs