En Sıcak Konular

İşsizliği bitirme planı

8 Mayıs 2011 10:50 tsi
Hükümet, yoksullukla mücadelede yol haritasını belirledi. İşte 4 aşamadan oluşan yol haritası...

Hükümetin yoksullukla mücadelede yol haritasını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kamu alımlarında önceliğin yeşil kartlılara verileceğini bildirdi.

1- Ekonomi büyüyecek, fakirlik azalacak

2- İşsize meslek eğitimi verilecek

3- Taşeron firma yoksulları işe alacak

4- Güvencesi olmayan yoksula düzenli maaş ödenecek.

Hükümet yoksullukla mücadelede yol haritasını belirledi. 4 aşamadan oluşan yol haritasını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, birinci önceliğin “büyüme” olduğunu söyledi. Hükümet olarak ‘büyüme'yi zaten gerçekleştirdiklerini dile getiren Bakan Dinçer, yoksulların eğitileceğini, kamu kurumlarında önceliğin yeşil kartlılara verileceğini, bütün bunlara rağmen yoksulluktan kurtulamayanlara ise para yardımı yapılacağını kaydetti. CHP'nin aile sigortası projesini de eleştiren Dinçer, “İnsanlara para veren mantık yoksullukla mücadele edemez. Her ay 600 lira vereceğim dersen bu yoksulluğu tescil etme anlamına gelir” dedi. İşte 4 aşamada Hükümetin yoksulluğu bitirme projesi:

1- AŞAMA

Ekonomi büyüdükçe yoksulluk azalacak

Büyümenin ilk ayağının “büyüme” olduğuna dikkat çeken Bakan Dinçer, “Biz bunu zaten yapıyoruz. Büyüme olmazsa yoksullukla mücadele edemezsiniz. Belli büyüklükte bir pasta düşünün bundan kimi çok yer, kimi az yer. Adil dağılım olmaz ama pasta büyük olursa adaleti sağlayabilirsiniz” dedi.

2- AŞAMA

Eğitilip meslek sahibi edilecekler

Yoksullukla mücadelenin ikinci ayağını eğitim oluşturacak. Üniversite mezunlarının istihdamdaki payı yüzde 72, genel istihdam oranı ise yüzde 44. İşsiz olanların yüzde 60'ı ise lise ve altı eğitim alanlar oluşturuyor. Bu rakamların söze gerek bırakmadığını söyleyen Dinçer, yoksul ailelere eğitim desteği verileceğini belirtti.

3- AŞAMA

Taşeron firma önce yoksulları işe alacak

Yoksullukla mücadelede üçüncü ayağın istihdam olduğunu belirten Bakan Dinçer, “Biz şimdi yeni bir uygulama başlattık. Yeşil kart sahibi olanlara, hiç çalışanı olmayan haneden bir kişiye, bir yıldan fazladır iş arayanlara istihdamda öncelik verilecek” dedi. Bu konuda valiliklere genelge gönderildiğini ifade eden Dinçer, “İş-Kur aracılığı ile bunları takibe aldık. Kamunun hizmet alımına yeni kriter getirildi. Bu kapsamda, kamuya iş yapan taşeron firmalar eleman alırken kafalarına göre almayacaklar. İş-Kur'a başvuracaklar. Böylelikle istihdamda öncelik yoksullara verilmiş olacak” diye konuştu.

4- AŞAMA

Son çare: Her ay düzenli maaş

Yoksullukla mücadelenin son ayağını ise yardımlar oluşturuyor. Üç aşamayı uygulayıp da yoksulluktan kurtulamayanlara para yardımında bulunacaklarını belirten Dinçer, “Bütün çabalarımıza rağmen bir aile veya kişi yoksulluktan kurtulamıyorsa işte o zaman yardım yapılacak. Yani o kişi bir anlamda yardımı hak etmiş olacak. Yoksul dediğimiz kişilere her ay düzenli maaş ödenecek. Bu sistemi denetleyecek sosyal destek uzmanları görev yapacak. Bu sistemi 6 ay içinde oturtmayı düşünüyoruz. Zaten 12 Haziran seçimlerinden sonra oluşacak yeni yapıda sosyal yardımlar bakanlığı olacak” dedi.

Türkiye büyüdü yoksulluk geriledi

Dinçer'in verdiği bilgiye göre Türkiye'de 2002'de yüzde 22.4 olan yoksul hane sayısı oranı 2009'da yüzde 14'e düştü. AK Parti iktidarında her yıl yoksul hane oranı bir puan azaldı. 2002'de en düşük gelire sahip yüzde 10'luk bölüm ile en yüksek gelire sahip yüzde 10'luk kesim arasında 18 kat olan gelir farkı da 2009'da 11 kata indi. 2002 yılından bu yana en düşük gelir grubunun milli gelirden aldığı pay yüzde 192 artarken, en yüksek gelir grubunun milli gelirden aldığı pay yüzde 90 oldu. Dinçer, rakamların yoksul kesimlerin milli gelirden daha fazla pay almaya başladığının göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Türkiye



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,161 µs