En Sıcak Konular

CIA, öyle bir şifre yakalamış ki...

8 Mayıs 2011 09:05 tsi
CIA, öyle bir şifre yakalamış ki... Terör örgütü El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'in izinin bulunmasını sağlayan telefon konuşmasının detayları ortaya çıkıyor.

Bir anlık sessizlik yakalattı

CIA, El Kaide lideri bin Ladin'in yerini, kurye ile yapılan bir telefon görüşmesindeki bir anlık sessizlik sayesinde tespit etti. Konuşma esnasındaki suskunluk, bin Ladin'le ilgili şifre idi.

Terör örgütü El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'in izinin bulunmasını sağlayan telefon konuşmasının detayları ortaya çıkıyor. Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), geçen yıl bin Ladin'in en güvendiği kuryesi Ebu Ahmed El Kuveyti'nin eski bir dostu ile yaptığı telefon konuşmasını dinleyerek Abodabad'taki evi tespit etmişti. Bu telefon konuşmasının ayrıntılarına ulaşan Washington Post gazetesi, Kuveyti ile eski dostu arasında geçen ilginç bir detaya dikkat çekti. Eski dostu Kuveyti'ye, "Neredeydin? Seni özledik. Hayatın nasıl gidiyor? Ne yapıyorsun şimdi?" diye sordu. Kuveyti, "Daha önce birlikte olduğum insanların yanından geri döndüm" cevabını verdi. Kuveyti, daha sonra kısa süreliğine konuşmasına ara verdi.

VOLTA ATAN GİZEMLİ ADAM

Bu suskunluğun anlamını, dostu iyi biliyordu. CIA da konuşmadaki bir anlık sessizliğin, bin Ladin ile ilgili bir durumu ifade ettiğini anladı. Kuveyti'nin eski dostu daha sonra, "Allah sizleri korusun" deyince bu tez güçlendi ve Kuveyti takibe alınarak bin Ladin'e ulaşıldı. CIA'nın üst düzey bir yetkilisi de "Bu konuşma bin Ladin'in avlanmasının başlangıç noktası oldu" dedi. CIA, daha sonra kurye Kuveyti'nin, Abodabad'daki evini baskından önce izlemeye aldı. Amaç bin Ladin'in evde olup olmadığını kesin bir şekilde anlamaktı. Bu izlemeler sırasında CIA ajanları, evden dışarı hiç çıkmayan ve cam önünde volta atan bir kişiyi tespit etti. Ajanlar hiçbir zaman görüntüleyemedikleri bu kişiye "volta atan adam" ismini taktı. Bu kişinin bin Ladin olup olmadığından araştıran ajanlar en azından boyunu tespit ederek karşılaştırma yapmak istedi. Ajanlar bin Ladin'in boyunun 1.93 olduğunu biliyordu. Villanın duvarlarının yüksek, pencerelerin alçak olması ve içeride hiçbir teknolojik cihazın bulunmaması nedeniyle "volta atan adam"ın boyu da tespit edilmedi. CIA direktörü Leon E. Panetta "volta atan adam"dan Başkan Barack Obama'ya da bahsetti. Ancak bu kişinin bin Ladin olduğundan henüz emin olmadıklarını ve bir yem olabileceğini iletti. Tüm şartlar olgunlaştığında ise geçtiğimiz pazartesi gecesi sabaha karşı eve operasyon düzenlendi ve bin Ladin öldürüldü.

7 YILDIR PAKİSTAN'DAYDI

Bin Ladin'in öldürülmesinin ardından Pakistan ile ABD arasındaki gerginlik giderek tırmanıyor. İsmini vermeyen bir Pakistanlı yetkili, bin Ladin'in yedi yıldan fazla süredir kendi topraklarında yaşadığı açıkladı. Yetkili, baskın sonrasında ellerine geçen bin Ladin'in eşi Emel Al Sadah'ın ifadesinde, 5 yıldır yaşadıkları bu villaya taşınmadan önce iki buçuk yıl da Haripur bölgesindeki Şak Şah Muhammed isimli bir köyde yaşadıklarını söylediğini belirtti. Bin Ladin'in uzun yıllar saklandığı yerlere çok yakın bölgelerde Pakistan istihbarat merkezlerinin bulunmasını da ABD'li yetkileri harekete geçirdi. New York Times'da yer alan bir habere göre ABD yönetimi, İslamabad'dan Pakistan istihbaratının bazı üst düzey isimleri istediği bildirildi. Bin Ladin'in yerini bilmesine rağmen ABD'ye bildirmemekle suçlanan Pakistan istihbaratı ise tüm bu iddiaları reddediyor.

Yeni hedef Yemen'deki lider Evlaki

EL Kaide'nin başına geçmesi beklenen iki isimden biri olan Enver El Evlaki'nin, Usame bin Ladin'in öldürülmesinden 3 gün sonra bir Amerikan saldırısından son anda kurtulduğu ortaya çıktı. ABD'nin perşembe günü Yemen'de seyir halindeki bir araca düzenlediği ve El Kaide'nin orta düzeydeki iki militanının öldürülmesiyle sonuçlanan saldırısında asıl hedefin Evlaki olduğu anlaşıldı. El Kaide'nin Arabistan Yarımadası lideri Evlaki'nin yakınlarından biri AFP'ye saldırı sırasında Evlaki'nin Suudi Arabistanlı biri ile araçta bulunduğunu kaydetti. Saldırıda Evlaki'nin bulunduğu araç hafif hasar aldı. Ancak Evlaki ve yanındaki kişi sağ kurtulmayı başardı. İnsansız hava aracının füze ile vurduğu diğer araçta ise Musa ve Abdullah Mübarek adındaki kardeşler öldü. Üçüncü kişi de yaralandı. Evlaki'ye düzenlenen saldırının bin Ladin'in öldürüldüğü evden elde edilen verilerden yola çıkarılarak yapıldığından şüpheleniliyor. ABD doğumlu Evlaki, ABD'de düzenlenmiş bazı eylemlerin planlayıcısı olmakla suçlanıyor. ABD ayrıca El Kaide'nin bir diğer önemli ismi Ayman El Zevahiri'nin de peşinde.

MERKEL'DEN LADİN AÇIKLAMASI İÇİN GERİ ADIM

Usame bin Ladin'in öldürülmesine sevindiğini açıklamasının ardından hakkında suç duyurusu açılması gündeme gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel geri adım attı. Bin Ladin'in öldürülmesinden sonra "Sonunda başarıyla öldürülmesine sevindim. Artık kimseye zarar veremeyecek" diyen Merkel, dün de Passauer Neue Presse gazetesinde yayınlanan röportajında "Uluslararası bir terör ağının lideri sonunda öldürüldü. Artık rahatladık. Kimseye zarar veremeyecek" dedi. Hamburglu yargıç Heinz Uthmann, "cinayeti onayladığı" gerekçesiyle Merkel hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Eğer bu dava kabul edilir ve suçlu bulunursa Başbakan Merkel, 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

ÖRGÜTÜ BİN LADİN YÖNETİYORDU

ABD güçlerinin bin Ladin'i öldürdüğü evde ele geçirdikleri verilere ilişkin dün de yeni bilgiler açığa çıktı. İsmi açıklanmayan ABD'li bir yetkili, elde edilen yazılı belgelerin, bilgisayara yüklü bilgilerin ve cep telefonlarının, bin Ladin'in dışa kapalı yaşamasına karşın El Kaide faaliyetlerini bizzat yönetmeye devam ettiğine ilişkin güçlü deliller içerdiğini belirtti. Yetkili, incelenen materyalde bin Ladin'in El Kaide'nin birçok operasyonunu yönettiği ve örgütün üst düzey isimleriyle temas halinde olduğunun tespit edildiğini söyledi. Elde edilen bilgiler arasında, Bin Ladin'in daha önce yayımlanmamış bir propaganda videosunun da bulunduğu kaydedildi. Bu videonun da çok kısa bir süre içinde yayınlanması bekleniyor.

sabah



Bu haber 1,333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,635 µs