En Sıcak Konular

İsrail, 'nükleer casusu' vatandaşlıktan bezdirdi

7 Mayıs 2011 23:10 tsi
İsrail, 'nükleer casusu' vatandaşlıktan bezdirdi İsrail'in nükleer sırlarını açığa çıkardığı için "nükleer casus" olarak tanımlanan Mordehay Vanunu, İsrail vatandaşlığından çıkmak için yeniden talepte bulundu.

İsrail İçişleri Bakanı Eliyahu Yişai'ye gönderdiği mektupta Vanunu, "İsrail vatandaşlığından hiçbir çıkarım yok. Burada yaşamak istemiyorum" dedi ve vatandaşlıktan çıkmak istediğini belirtti.

Vanunu, mektubunun birer kopyasını İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Binyamin Netanyahu, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Adalet Bakanı Yaakov Neeman'a da iletti.

Vanunu, İngiliz London Times gazetesinde, İsrail'deki nükleer silah üretimi ile ilgili verdiği söyleşinin ardından, İsrail güvenlik servisleri tarafından 30 Eylül 1986'da Roma'dayken kaçırıldığını belirterek başladığı dilekçesinde, Kudüs Bölge Mahkemesi'nde yargılanıp casusluk, vatana ihanet ve düşmana yardım etmekten hüküm giydiğini ve 18 yıl hapisle cezalandırıldığını anlattı.

Aşkelon cezaevinde, tamamen izole halde 18 yıl yattığını ve ciddi kısıtlamalarla birlikte 21 Nisan 2004'te serbest bırakıldığını hatırlatan Vanunu, serbest bırakılmasının üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen bu kısıtlamaların her yıl tekrar tekrar karşısına geldiğini ve şimdi de bir diğer yıl için aynı kısıtlamalara tabii tutulacağını bildirdi.

"Serbest bırakılmamla birlikte 6 yıl Doğu Kudüs'te, 2010 Eylül'ünden beri de Tel Aviv'de yaşadım. 1986 yılında Anglikan mezhebini kabul ettim" diyen Vanunu, geçtiğimiz haftalarda İsrail parlamentosunun (Knesset) kabul ettiği "casusluk ve vatana ihanetle suçlananların vatandaşlığının kaldırılmasına ilişkin kanun"a atıfta bulunarak, 25 yıldır özgürlüğünün kendisine tam anlamıyla geri verilmesini talep edip bunun için beklediğini vurguladı. Mordehay Vanunu dilekçesinde şöyle dedi:

"İsrail devletinden vatandaşlığımı iptal etmesini istiyorum. Vatandaşlığın iptali isteği duyulmamış bir şey de değil, birkaç günlük bir talep de değil. Yeni olansa, bu talebin artık 28 Mart 2011'de kabul edilen Vatandaşlığın İptali Yasası tarafından desteklenmesi. Şimdi istediğim, bu yasanın harfiyen uygulanması ve vatandaşlığımın, kanunun ruhuna uygun olarak hemen iptal edilmesi.

İsrail medyasında ve bu ülkenin sokaklarında bana takılan sıfatlar 'atom casusu', 'hain'... 25 yıldır bir 'devlet düşmanı' olarak taciz edilip baskı görmüş biriyim. Kendimi hala bir tutuklu, hala bir savaş tutsağı, devlet ve hükümet tarafından özgürlüğünden mahrum edilmiş biri olarak görüyorum.

25 yıldır devletten her türlü ağır cezaya maruz kalmış biri olarak, bundan böyle bu eziyete son verilmesini ve temel insan hakkım olan özgürlüğümün tanınmasını istiyorum.

İsrail vatandaşı olmamayı seçerek, vicdan özgürlüğü ve özgür seçim hakkımı kullanmak istiyorum."

Vanunu dilekçesinde, İsrail'in kendisini vatandaş olarak istememesinden bu yana, kendisinin de İsrail vatandaşlığını istemediğini; 1986 yılında bütün bildiklerini İngiliz gazetesine anlattığını, gizli herhangi bir başka bilgiye de sahip olmadığını da yazdı.

a.a.



Bu haber 1,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,374 µs