En Sıcak Konular

İskoçya bağımsızlık istiyor, İngiltere uyarıyor

7 Mayıs 2011 11:41 tsi
İskoçya bağımsızlık istiyor, İngiltere uyarıyor İskoçya'da yapılan parlamento seçimlerinde İskoçya Ulusal Partisi (SNP) büyük bir zafer kazandı. Başkanlığını Alex Salmond'un yaptığı SNP, 129 meclis sandalyesinin 69'unu alarak ikinci bir dönem için daha ülkeyi yönetmeye hak kazandı.

Meclisin büyük çoğunluğunu elde ederek gücünü oldukça arttıran SNP Başkanı Salmond sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, İskoçya'nın bağımsızlığı konusunda en kısa sürede referanduma gideceklerini açıkladı. İskoç halkının seçimlerde kendilerine ne kadar çok güvendiklerini bir kez daha gösterdiğini ifade eden Salmond, "En kısa sürede İskoç halkının kendi anayasasını yapması konusunda referanduma gideceğiz" diye konuştu. "İlk kez tam anlamıyla ülkedeki herkesin partisi olduk" diyen Salmond, toplumun her kesiminden partisine gösterilen bu ilgiye layık olmaya çalışacaklarını kaydetti.

Ülkedeki özerk parlamentonun kurulduğu 1999 yılından bu yana ilk kez meclisteki sandalyelerin çoğunluğuna sahip olan SNP'nin, bu şansını iyi değerlendirip halkı bağımsızlık için ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor. İskoç halkının "bağımsızlık istediğine" ilişkin yapılan anketlerde oran en fazla yüzde 35 çıkıyordu. Bu seçim sonucuyla birlikte bu oranın da artacağı ifade ediliyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise SNP başkanı Salmond'u "bağımsızlık için referanduma gitme" sözlerine üzerine sert bir dille uyardı. SNP'nin İskoçya'daki seçimlerden "güçlenerek" çıktığını itiraf eden Cameron, bunu "ülke bağımsızlığı" için kullanmaması gerektiği imasında bulundu.

SNP'nin bu zaferi İşçi Partisi lideri Ed Miliband'ın hesaplarını da zora soktuğu yorumu yapılıyor. Miliband, İskoçya'dan partisi adına iyi bir sonuç gelmesi halinde bunu İngiltere'de koalisyon hükümetine karşı bir koz olarak kullanmayı planladığı iddia ediliyordu. İskoçya İşçi Partisi lideri Iain Gray de, seçimlerde 7 meclis koltuğunu kaybettiklerini ve bunun kendileri için çok kötü bir sonuç olduğunu belirterek, yıl sonunda görevinden istifa edeceğini duyurdu.

İskoçya meclisinde resmi sonuçlara göre toplam 129 sandalyenin dağılımı şöyle: İskoçya Ulusal Partisi (SNP) 69, İşçi Partisi 37, Muhafazakar Parti 15, Liberal Demokrat Parti 5 ve diğer partiler 3.

GALLER'DE İŞÇİ PARTİSİ LİDER

Öte yandan Galler ve Kuzey İrlanda parlamentoları için de aynı gün seçim yapıldı. Galler'deki sonuçlara göre, İşçi Partisi 30, Muhafazakar Parti 14, Galler Partisi Plaid Cymru 11 ve Liberal Demokratlar 5 milletvekili çıkardı. İşçi Partisi'nin yükselişi ve Plaid Cymru'nun oy kaybı dikkat çekti. Kuzey İrlanda seçim sonuçları ise bugün içinde netlik kazanacak.



Bu haber 1,895 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,049 µs