En Sıcak Konular

11 milyon lira nereye kayboldu?

7 Mayıs 2011 10:09 tsi
11 milyon lira nereye kayboldu? Oy pusulası ihalesinde kafaları karıştıran ihale süreci: İlk ihaleyi 11 milyon 990 bin liralık teklifle kazanan şirket, aynı işi 3 gün sonra 899 bin lira bedelle aldı. İki ihale arasındaki 13 kat fark!

Oy pusulası basım ihalesinin seçimlere sayılı günler kala iptal edilmesindeki sebebin 'fahiş fiyat' olduğu ortaya çıktı. YSK, Devlet Malzeme Ofisi'nin itirazı üzerine iptal edilen ihalenin yenilenmesi yetkisini bu kuruma verdi. İlk ihaleyi 11 milyon 990 bin liralık teklifle kazanan şirket, aynı işi 3 gün sonra 899 bin lira bedelle aldı. İki ihale arasındaki 13 kat fark, YSK'nın ihale şartnamesini tartışmaya açtı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) üç gün önce iptal ettiği oy pusulası ihalesi dün tekrarlandı. Ancak ikinci ihalede teklif, şaşırtıcı oranda düştü. İlk ihaleyi 11 milyon 990 bin liralık teklifle kazanan firma, ikinci ihaleyi bu kez 899 bin liralık bedelle aldı. Hazine'den 13 kat fazla ödeme yapılmasını engelleyen süreç, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü'nün ilk ihaleden sonra YSK'ya başvurmasıyla başladı. DMO yetkilileri, YSK'nın hazırladığı idarî ve teknik şartnamelerdeki katılımı kısıtlayan özel hususlar sebebiyle firmaların ihaleye giremediği, bu yüzden elde edilen teklif bedelinin yüksek olduğu uyarısında bulundu. YSK da bunun üzerine, geçtiğimiz çarşamba günü oy pusulası basım ihalesini 'rekabet şartlarının oluşmadığı' gerekçesiyle iptal ettiğini duyurdu. Kurul, DMO Genel Müdürlüğü'ne de idarî ve teknik şartnamede değişiklik yapma yetkisi verdi. Resmî yazıyı alan Devlet Malzeme Ofisi de ihaleyi tekrarladı. İlk ihaleyi 11 milyon 990 bin lira bedelle alan Korza Yayıncılık Basın Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, ikinci ihalede teklifini 13'te bire indirdi. YSK'nın, 2007 seçimlerinde oy pusulaları için 4 milyon lira ödediği öğrenildi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), genel seçimlerde kullanılmak üzere bastırılacak oy pusulası için Devlet Malzeme Ofisi'ne (DMO) bir yazı gönderdi. 69 milyon 163 bin 710 adet birleşik oy pusulalarının basım işi ihalesinin 2 Mayıs'ta yapılarak sonuçlandırılmasını istedi. İhaleye ilişkin idari ve teknik şartname ile ihale yöntemi de YSK Başkanlığı'nca hazırlandı. Ancak şartnamedeki sınırlayıcı şartlar, katılımın düşük olmasına yol açtı. Teknik şartnamenin 2'nci maddesindeki 'Basım yeri işin güvenliğinin sağlanabilmesi için Ankara ili merkez ilçeler sınırları dahilinde tek bir yerden yapılacaktır.' ifadesi sebebiyle Ankara dışındaki firmalar ihaleye katılamadı. İhaleye ortak katılmak isteyen firmalardan makineleri Ankara dışında bulunanlar da, aynı madde sebebiyle ihalede yer alamadı. Oy pusulası basımında kullanılacak kâğıtlara karşılık olarak istenilen 4 milyon liralık kâğıt teminatı da, iş ortaklığı olarak girecek firmaların her ortağı için ayrı ayrı istenilmesi yüzünden katılımı düşürdü.

Bu sınırlayıcı şartlar altında 2 Mayıs'taki ihale gerçekleştirildi. İhaleye 5 firma teklif verdi. Bunlardan iş ortaklığı olarak teklif veren 2 ayrı firma, yukarıda belirtilen şartlara uyum sağlayamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldı. İhaleyi, en düşük bedel olan 11 milyon 990 bin liralık teklifi veren Korza Yayıncılık Basın Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kazandı. Ancak DMO, teklifin yüksek olması üzerine YSK'ya başvurdu. İki kurum arasında yapılan görüşmede, katılımı kısıtlayan veya imkânsız hale getiren şartlarda değişikliğe gidildi. 3 Mayıs'ta alınan kararda, 'basım yerinin güvenlik ve denetiminin sağlanabilmesi için Ankara ili merkez ilçe sınırları dahilinde olması ve işin en fazla dört yerden yapılması ve 31 Mayıs 2011 tarihine kadar baskısının tamamlanması' hususları dışında, DMO Genel Müdürlüğü'ne idari ve teknik şartnamede değişiklik yapma yetkisi verildi.

DMO, bu yetkiyle şartnameyi esnetti. 5 Mayıs'ta ikinci ihaleyi düzenledi. 3'ü iş ortaklığı şeklinde olmak üzere 5 firma teklif verdi. İlk ihaleyi 11 milyon 990 bin lira bedelle kazanan Korza Yayıncılık Basın Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, bu defa teklifini 13 kat düşürdü. 899 bin lira bedel teklif ederek ihaleyi kazanmış oldu.

Zaman



Bu haber 1,061 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,894 µs