En Sıcak Konular

AB'nin geçtiği yol değişti!

7 Mayıs 2011 08:49 tsi
AB'nin geçtiği yol değişti! "Türkiye bunun gibi birçok badireleri atlattı. Artık AB yolunun TBMM Genel Kurulu'ndan geçtiği ortaya kondu"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği (AB) ile müzakere sürecinde 33 fasılın 13'ünü tamamladıklarını, kalan 20 fasıldan 18'i üzerinde siyasi engellerin bulunduğunu açıkladı. Bağış, siyasi engellerin kalkması halinde 16 fasılı daha açacak durumda olunduğunu kaydetti.

Bağış, Avrupa Günü etkinliği kapsamında geldiği Nevşehir'de, Genç İşadamları ve Sanayiciler Derneği (GESİAD) tarafından Kapadokya Dedeman Otel'de düzenlenen 'Son Gelişmelerle AB Yolculuğumuz' konulu toplantıya katıldı.

Bakan Bağış, konuşmasında, ikincisi kutlanacak olan Avrupa Günü etkinliğini Nevşehir'de düzenlemelerindeki ana etkenin, Avrupa kültürünün çıktığı Anadolu'yu, AB üyesi büyükelçilere göstermek olduğunu söyledi. Nevşehir'de bulunduğu bir sırada AB sürecine başından beri inanan ve elinden gelen bütün desteği veren kişilerin kurduğu GESİAD'ın davetine katılmayı görev bildiğini kaydeden Bağış, derneği kuran zihniyetin Türkiye'de hoşgörü kavramını yeniden ortaya çıkardığını ifade etti. Bağış, vatan sevmenin, vatansever olmanın, milletine sevdalı olmanın, değişik tipte bıyık bırakmakla ve abuk subuk el hareketleriyle olamayacağını belirterek, "Gerçek milliyetçilik bütün dünyaya ülkenin kültürünü, sporunu tanıtmak, ürünlerini satmakla olur. Diğerleri özde değil sözde milliyetçiliktir" dedi.

Zayıf siyasetin bir takım kurumlara farklı görevleri adeta empoze ettiğini belirten Bağış, "Ama biz iktidara geldiğimizde AB üyesi ülkelerde yapılanları ele aldık. Siyaset kurumunu güçlendirdik. Her kurumu olması gereken yere getirdik. Böylece müzakere tarihi aldık" diye konuştu. İktidara geldiklerinde Türkiye'nin 12 saat sonrasını öngöremediklerini ifade eden Bağış, ancak şimdi 2023 yılı planlarını yapar hale geldiklerini anlattı.

Reel faizleri ABD, Japonya gibi ülkelerde olduğu gibi yüzde 0,25'lere kadar düşüreceklerini açıklayan Bağış, "Biz iktidara geldiğimizde reel faizler yüzde 63'lerde idi. Anayasa kitapçığı bir masadan diğerine fırlatılınca bir gecede yüzde 8 bin faiz ödeniyordu. Türkiye'de 12 saat sonrasının hesapları yapılamıyordu. Şimdi ise 12 yıl sonrasının yapılır oldu" şeklinde konuştu. Bağış, "İnsanı hor gören, kılık kıyafeti ile uğraşan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. İnsanı hür olan, gerçek demokrasiyi yaşatan ülkelerin zengin olması da tesadüf değildir" dedi.

Bazı kimselerin, AB yolunun Diyarbakır'dan geçtiği gibi bir takım sözler söylediğini hatırlatan Bağış, "Türkiye bunun gibi birçok badireleri atlattı. Artık AB yolunun TBMM Genel Kurulu'ndan geçtiği ortaya kondu" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a, Avanos ilçesinde topraktan yapılma dev Hitit testisi Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş tarafından hediye edildi.

Cihan



Bu haber 963 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,859 µs