En Sıcak Konular

İş dünyasından Erdoğan'a tam destek

5 Mayıs 2011 14:04 tsi
12 Haziran'da yapılacak seçimler iş dünyasının da yakın takibinde...

12 Haziran'da ipi önde göğüslemek için iktidar ve muhalefet partileri birbiri ardına 'çılgın' ve 'ilgi çekici' projeler açıklıyor. Bu çerçevede üzerinde en çok durulanlar; Başbakan Erdoğan'ın 'Kanalİstanbul'u ile anamuhalefet lideri Kılıçdaroğlu'nun 'aile sigortası' oldu. Ancak iş dünyası, CHP'nin her aileye 600 lira dağıtmayı vaat ettiği projeye soğuk bakıyor.

Duayen işadamlarından İshak Alaton ile Abdülkadir Konukoğlu, böyle bir meblağın dağıtılması halinde; bütçenin ağır bir yük altına girerken, insanların evde oturmaya ve tembelliğe teşvik edileceğini vurguluyor.
   
Partilerin seçim vaatlerini Cihan’a değerlendiren Türkiye’nin önde gelen sanayicileri, vaatlerin daha gerçekçi olmasını istiyor. CHP’nin Aile Sigortası Projesi'ni akla yatkın görmeyen İshak Alaton, sosyal demokrat politikalar konusunda İsveç'i örnek gösteriyor. “Kılıçdaroğlu’nun partisi sosyal demokrat. Ben de sosyal demokrasiye çok yakınım." diyen Alaton, sosyal demokrat idarenin İsveç'te uzun süre iktidarda kaldığını ve kendisinin de bu durumu yakından gözlediğini ifade ediyor. Orada, para dağıtmak yerine, toplumun tamamının hayat şartlarını iyileştirmek için projeler ortaya konulduğunu aktaran Alaton, gözlemlerini şöyle aktarıyor:
   
"Bunu fiilen gördüm, İsveç’te sosyal demokrat idare uzun seneler iktidarda kaldı. Toplumun tamamının hayat şartlarını iyileştirmek için projeler ortaya koydu. Ama hatırladığım kadarı ile isveç’te nakdi olarak ailelere bir yardım yapılmadı. Çünkü bu insanları tembelliğe ve devletten gelecek parayı beklemeye yöneltir. Büyük bir tehlikedir. Projenin mantıklı biçimde tekrar ele alınması ve tartışılması gerekiyor. Çünkü İsveç’te ben bunu görmedim. Oradaki ailelere nakdi olarak para verilmedi ama toplumun hayat şartlarının iyileştirilmesi adına başka tedbirler alındı. Sosyal demokrat idare Türkiye’de başarılı olur yeter ki mantıklı ve akıllı ve iyi belirlenmiş bir proje hazırlasın."
   
Diğer yandan Aile Sigortası dâhilinde dillendirilen rakamın en az 600 lira olduğunun altını çizen İshak Alaton, rakamın toplamda bütçeye getireceği ağırlığın gözden kaçırılmamasını istiyor. Alaton, "İnsanlara para vererek evde oturmaya, tembelliğe teşvik edecekseniz, Zonguldaktan işe başlayın. Bakın, Zonguldak madenlerini kapatın, işçilere maaşlarını verin. Böylece 400 milyon doları cepte para tutar, şehri geliştirirsiniz. Maalesef yönetimler beni dinlemiyor, burada hala kömür üretiliyor, insanların hayatı tehlikeye atılıyor, sıhhati bozuluyor. Sosyal demokratsanız bu tür gerçekçi projeler ortaya koyun, biz de destekleyelim.” ifadelerini kullanıyor.
   
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da Kılıçdaroğlu’nu daha makul olmaya davet ediyor ve “Muhalefet; ‘O ne veriyorsa ben 5 fazla veririm’ anlayışı gütmemeli, realist olmalı.” tavsiyesinde bulunuyor.

"KANALİSTANBUL İYİ BİR PROJE"

Duayen işadamları, Karadeniz’i Marmara’ya bağlayacak alternatif geçiş güzergahı Kanalİstanbul’u ise olumlu buluyor. Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, 'iyi' olarak nitelendirdiği projenin ayrıntılı bir tahlil gerektirdiğine de işaret ediyor. Alaton, “Riskleri önleyici tedbirlerin alınması ve iyi bir mekân belirlenmesi şart. Umuyoruz 2 sene içinde proje hazırlanacak, hata yapılmayacak ve iyi bir biçimde yola devam edilecektir.” temennisinde bulunuyor.
   
Kanal İstanbul’un da hayal olmadığına inanan Abdülkadir Konukoğlu'nun bu konudaki düşünceleri şöyle:
   
“Osmanlı Devleti, Süveyş Kanalı’na başladı, bitiremedi. Ama Türkiye, Kanal İstanbul’u çok rahat bitirir. Diyorlar ‘Efendim, Marmara Denizi’nden bedava geçmeye imkân tanıyan bir anlaşma var, oradan niye paralı geçilsin? Bakın bugün paralı ve parasız otoyollar var. Niye herkes otobanı kullanıyor? Paralı yollardan hemen geçebilmek için. Marmara’dan geçerken trafiği yavaşlattığınız takdirde vatandaş burada beklememek için paralı kanalı kullanacak. Paralı yollar varsa paralı kanallar da olacak. Türkiye’nin petrolü, büyük tarım alanları ve altın kaynakları yok. Bırakın su kaynaklarından yararlanalım.”

"EN ÖNEMLİ TALEP, SİVİL ANAYASA"

Seçimlerden güçlü bir iktidarın çıkmasını temenni eden iş dünyasının, yarışa katılan partilerden isteklerinin başında sivil bir anayasa geliyor. Koalisyonların 'havada su dövdüğünü' düşünen sanayici, tek partili bir yönetim ile ülkenin ileri gideceği, ekonomik büyümenin de devam edeceği görüşünde. Duayen işadamlarından Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, koalisyonların Türkiye’de başarılı olamadığını belirtirken, en önemli talebin sivil bir anayasa olduğuna vurgu yapıyor. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da güçlü iktidarın, tek partili iktidarın Türkiye’nin yararına olduğunu vurguluyor.
   
Seçimleri, ülke adına olumlu gören İshak Alaton, en önemli talebinin sivil bir anayasa olduğunun altını çiziyor. Yeni anayasa için çok vakit kaybedildiğini savunan Alaton, “Artık 30 sene önce süngü dürtüklemesi ile bize dayatılan anayasanın çöpe atılması, unutulması, tarihe gömülmesi bunun yerine devleti koruyan değil; bireyi ve özel sektörü koruyan bir sivil anayasanın yapılması için ısrarımız devam edecek. Biz, uzun seneler fiziki ve fiili olarak gerekeni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Sesimizi daha da artıracağız. 13 Haziran’dan sonra sivil anayasanın konması için yine girişimlerimiz olacak.” ifadelerini kullanıyor.
   
Koalisyonlara sıcak bakmayan Alaton, şu değerlendirmelerde bulunuyor:
   
“Benim izlenimim; koalisyonların Türkiye’de başarılı olamadığıdır. Koalisyon denildi mi birbirine taviz vermeler devreye giriyor. Hiçbir karar alınamıyor, adım atılamıyor, havanda su dövülüyor. Yani Türkiye olduğu yerde kalıyor. Tek parti yönetiminde ülkemiz her zaman daha süratli büyüdü. Tek parti olarak bir yönetimin iktidar olması tercihe şayan. Koalisyon yerine tek parti iktidarda görmek şayan-ı tercih.”
   
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da tek başına iktidarın artılarından bahsederek, “Güçlü iktidar, tek başına iktidar Türkiye’nin yararına ve menfaatinedir.” diyor.

CİHAN



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,305 µs