En Sıcak Konular

Türk kadınının izleyici profili

0 0 0000 00:00 tsi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 21 ilde 4 bin 86 kadın üzerinde yapılan ''Kadınların Televizyon İzleme Eğilimleri'' araştırmasının sonuçları açıklandı.

Türkiye'de kadın izleyicinin günde yaklaşık 4.5 saatini ekran karşısında geçirdiği ve yüzde 58.6'sının yerli dizi izlemeyi tercih ettiği ortaya çıktı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 21 ilde 4 bin 86 kadın üzerinde yapılan ''Kadınların Televizyon İzleme Eğilimleri'' araştırmasının sonuçları, Bilkent Otel'de yapılan toplantıyla duyuruldu.

 Toplantıya, RTÜK Başkanı Zahid Akman, Üst Kurul üyeleri, TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney, ekranlardaki kadın programlarının sunucularından Müge Anlı, Ayşenur Yazıcı ve Şebnem Kısaparmak ile program yapımcıları katıldı.

Toplantıda konuşan Akman, sözlerine, yaklaşan Anneler Günü'nü kutlayarak başladı. Bu araştırmanın sonuçlarını böyle anlamlı bir dönemde açıklamaktan mutluluk duyduklarını belirten Akman, ''Bu araştırmayı, başta sevgili anneciğim olmak üzere tüm Türk kadınlarına hediye etmek istiyorum'' dedi. Türkiye'de kadın nüfusunun nispeten erkeklerden fazla olduğunu belirten Akman, ancak bunun sorunların fazlalığında da ortaya çıktığını kaydetti.

Akman, şunları kaydetti: ''Ülkemizdeki hanımlarımızın, annelerimizin, kızlarımızın, kız kardeşlerimizin gerçek manada ciddi sorunları var. Bunların başında da eğitim sorunu gelmektedir. Eğitimsizliğin ve özellikle de işsizliğin getirdiği bir doğal sonuç olarak kadınlarımız ülkemizde neredeyse günün yaklaşık 4-5 saatini ekran karşısında geçiriyor. Televizyon karşısında geçen boş zaman faaliyetleri olarak değil, bilgisi, eğitim eksikliklerini gidermek, yaşamış oldukları topluma tutunmaya çalışmak, köyden kentlere göç etmiş kadınlarımızın kentlileşmesine de toplumsallaşmasına katkı sağlayacak bir ilgi, kadınlarımız tarafından yayınlara gösterilmektedir.'' Araştırmanın sonuçları arasında yerli dizilerin, kadınların en çok izlediği programlar olduğunun ortaya çıktığına dikkati çeken Akman, kadın programlarıyla ilgili geçmiş dönemde gelen şikayetlerin de yapımcılar tarafından değerlendirildiğini söyledi.

Akman, ''Bu araştırmanın ortaya koyduğu önemli bir bulgu da kadınlarımız eskisi kadar kadın kuşak programlarından şikayetçi ve rahatsız değiller'' diye konuştu. Akman, yapımcılara da reyting uğruna insanları olumsuz programlarla ekran başında tutmak yerine, onların taleplerini değerlendirerek daha yararlı programlara yönelmeleri önerisinde bulundu.

Daha sonra, araştırmanın sonuçları RTÜK Üyesi Davut Dursun tarafından açıklandı. Dursun, araştırmanın kadınlar ve televizyon arasındaki ilişkiyi belirlemek ve gelir düzeyi, medeni durum, eğitim seviyesi, meslek grubu, yaşanan yer gibi ögelerin du ilişkiye nasıl etki ettiğini saptamayı hedeflediğini söyledi.

EN ÇOK YERLİ DİZİ İZLİYORLAR

''Kadınların Televizyon İzleme Eğilimleri'' adlı araştırma, kadınların günde ortalama 4.43 saat televizyon izlediğini ortaya koydu. Ayrıca, yaklaşık yüzde 20'lik bir kitle 6 saat veya daha fazla televizyon izliyor. Evli kadınlar bekarlardan, ilkokul mezunu kadınlar yüksek eğitimlilerden, işsiz kadınlar çalışanlardan, metropolde yaşayan kadınlar taşrada yaşayanlardan, emekliler ve ev hanımları çalışan kadınlardan daha çok televizyon seyrediyor. Kadın seyircinin yüzde 58.6'sı yerli dizileri tercih ediyor. Bunu, yüzde 18.4 ile haberler, yüzde 5.8 ile kadın programları ile müzik-eğlence-talk show programları izliyor. Eğitici programlar ile sağlık programları ise kadınlar tarafından en az izlenen program türleri. En çok ilkokul mezunu kadınlar ile ev hanımları yerli dizileri ve kadın programlarını izliyor.

SILA''YI İZLİYOR, TÖREYİ EKRANDA GÖRMEK İSTEMİYORLAR

Kadın seyircinin en çok izlediği programın, yüzde 7.3 oranıyla ''Sıla'' olduğu ortaya çıktı. Bu diziyi yüzde 6 oranıyla haber bültenleri, yüzde 5.3 ile Seda Sayan'ın sunduğu kadın programı ''Sabahların Sultanı'', yüzde 4 ile ''Serap Ezgü ile Bizbize'', yüzde 3.9 ile ''Şebnem Kısaparmak ile Paylaştıkça'' takip etti.

En sıklıkla takip edilen kadın programları arasında birinci sırada yüzde 38.4 oranıyla ''Sabahların Sultanı'' yer aldı. Bu sıralamada ikinciliği yüzde 19.5 ile ''Serap Ezgü ile Bizbize'', üçüncülüğü 10.5 ile ''Şebnem Kısaparmak ile Paylaştıkça'' aldı. ''Yerli dizilerde en beğenmediğiniz hususlar nelerdir?'' sorusuna, yüzde 35.2 ile ''şiddet içeren konular'' karşılığı geldi. İzleyici, en çok rahatsız olduğu ikinci öge olarak yüzde 20.1 ile ''Töre ve ağalı konular'' yanıtını verdi.

Kadın izleyici, en fazla şiddet içeren televizyon programı olarak ''Kurtlar Vadisi'' dizisini gördüğü belirlendi. ''Televizyonda En Çok Hangi Görüntülerden Rahatsız Oluyorsunuz?'' sorusuna da yüzde 52.6 oranıyla ''Çocuklara, kadınlara ve güçsüzlere uygulanan fiziksel şiddet'' karşılığı geldi. Cinsellik ve müstehcen görüntülerden rahatsız olanların oranı yüzde 14, tecavüz mağdurlarının görüntülerinden rahatsızlık duyanların oranı ise yüzde 13.1 olarak belirlendi.

REKLAMLAR

Kadın izleyicinin çoğunluğunun televizyonda reklamlar başlayınca kanal değiştirdiği görüldü. Kadın seyircinin yarıdan fazlası RTÜK'ün akıllı işaretler sembol sistemi hakkında bilgi sahibi olduğu da araştırmanın sonuçları arasında yer aldı.

RTÜK

Araştırmaya katılanların yüzde 94.8'inin bugüne kadar RTÜK'e televizyon yayınları ve programları ile ilgili beğeni veya şikayetini bildirmediği ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 45.4'ü buna gerekçe olarak, nasıl başvurulacağını bilmediğini belirtirken, yüzde 23.3'ü de, ''Başvurumun etkili olmayacağını düşündüğüm için'' karşılığını verdi



Bu haber 330 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,563 µs