En Sıcak Konular

Fisk: Siyonizm Bin Ladin'i infaz etti

5 Mayıs 2011 11:44 tsi
Fisk: Siyonizm Bin Ladin'i infaz etti
Ünlü Ortadoğu muhabiri, El-Kaide liderinin başarısız olduğunu bildiğini ancak “yargısız infaz”ın onu şehide dönüştürdüğünü söyledi.

Robert Fisk* / TIMETURK

Bin Ladin, kılıçla yaşayıp kılıçla ölmek isteyenlerin vatanı çölüne ulaştı. Peki, Başkan Obama’nın dem vurduğu “adalete” sahip oldu mu? Birçok Arap ve “infaz”ından bahseden Arap medyası başlığı, onun yakalanması ve Lahey’de uluslararası mahkemeye götürülmesi gerektiğini düşünüyordu.

Elbette “Siyonizm” bir uzantısınca alçakça öldürülen cesur bir şehit olduğunu söyleyecek ve buna inanacaklar olacak. Lübnan’daki İslamcı gruplar, Gazze’deki Hamas ve Güney-Batı Asya’daki birçok ulema bunu şimdiden söyledi. Söylemeye bile gerek yok, hakikatten de öyle. Amerikan-yanlısı ve İslam-dışı diktatörlerin devrileceğine dair verdiği sözler, Mısır ve Tunus halkınca gerçekleştirildi. Yakında belki Libyalılar ve Suriyeliler de bunu başaracak. Fakat bu El-Kaide ve onun vahşetiyle olmayacak.
Yine de asıl sorun, Arap dünyasına sürekli hukuka uygunluğu ve şiddet karşıtlığını vazeden Batı’nın, bölge halkına farklı bir ders vermiş olduğu: Düşmanlarınızı infaz etmek meşrudur. 

Binlerce masumun canını alan ve kanını döken Bin Ladin’in güvenli sanılan bir evde silahsızken öldürülmeyi bekleyebileceğini söyleyebilirsiniz. Öte yandan Müslümanlar, Amerikalıların, İsrail’in Filistinli düşmanlarına uyguladığı aynı metotları benimsediği sonucuna ulaşacaklar.

Düşmanların üzerine füzeler yollayan ya da bombalar bırakan İsrail’in “hedefe yönelik öldürmeleri” genelde kurunun yanında yaşı da götürür, tıpkı Amerikalıların Veziristan’da El-Kaide ve Taliban’a yaptığı insansız hava saldırılarında olduğu gibi.

Onu Arap Denizi’nde gömmeye yol açan türbeyi engellemeye yönelik Amerikan isteğine rağmen, bir Selefi ve bir Suudi olarak Bin Ladin, yeri belli olmayan bir mezarı tercih ederdi. O ve destekçileri, mezar taşlarının şirk olduğuna inanır. Bu yüzden Suudiler ölülerini işaretsiz mezarlara gömer ve yenilerini kurmak yerine kadim türbeleri yok eder.

Fakat nihayetinde, onun silahsızken ölümü Obama’nın en başta iddia ettiği ancak oldukça yanlış “silahlı çatışmada” ölmesinden daha büyük bir şehide dönüştürdü. Neticede, başarısını El-Kaide’nin yaratılması olarak gören bir adam, amaçlarında tamamen başarısız olduğunu fark edecek kadar uzun yaşadı.

Bu kişiyi tanıdığımdan ve saatlerce konuştuğumdan, bazen yaşamayı şimdi sürdürmek isteyip istemediğini merak ediyorum.

* The Independent gazetesinin ünlü Ortadoğu muhabiri.

 



Bu haber 1,316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,867 µs