En Sıcak Konular

Davutoğlu: 'İsrail'in memnun olması gerekir'

29 Nisan 2011 14:35 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in bugüne kadar hep Filistin tarafında muhatap bulamamaktan yakındığını kaydederek, "Şimdi Filistinliler bu birlikteliği sağlamışlarsa bundan herkesin mutlu olması gerekir...

Bunun engellenmemesi gerekir. Bunu engelleyenler, olumsuz gelişmelerin de sorumluluğunu taşırlar" dedi.

Bakan Davutoğlu, Seçim çalışmaları için geldiği Konya'nın Karapınar ilçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, Hamas ile El Fetih'in anlaşmasının Filistin sorununun çözümüne nasıl etki edeceği sorusu üzerine, bu konuda Türkiye olarak uzun süredir çalıştıklarını ve geçen aylarda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas lideri Halid Meşal ve diğer yetkililerle görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Mısır ziyaretinde de konuyu Mısır Dışişleri Bakanı Nebil El Arabi ile kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Mısır'ın bu konuda geliştireceği her inisiyatife destek vereceğimizi baştan itibaren vurgulamıştık. Daha sonra da temaslarımız devam etti ve evvelsi gün gerçekten hepimizi sevindiren bir gelişme yaşadık. Ben Sayın Abbas'la da konuştum tekrar. Hamas ve El Fetih, ulusal uzlaşı konusunda temel bir metinde anlaştılar. Aralarında daha önce ihtilaf konusu olan önemli hususlar aşıldı. "

Her iki tarafla dün de temaslarda bulunduğunu anlatan Davutoğlu, gelecek hafta kapsamlı bir anlaşmanın imzalanma aşamasına geleceğini kaydetti.

Nebil El Arabi ile dün gece tekrar görüştüklerini anlatan Davutoğlu, El Arabi'nin Türkiye'nin yaptığı katkılara teşekkür ettiğini, kendisinin de Mısır'ın başarısına verdikleri önemi vurguladıklarını dile getirdi.

Anlaşma nihayete erene kadar ve sonraki süreçte de Türkiye ile Mısır'ın birlikte çalışmayı sürdüreceğini ifade eden Davutoğlu, "Son aylarda bölgemizdeki en önemli olumlu gelişme bu" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la da talebi üzerine dün telefonla görüştüğünü kaydeden Davutoğlu, "Kendisine bu uzlaşmanın uluslararası toplum tarafından en güçlü şekilde desteklenmesi gerektiğini vurguladım. Burada tereddüt etmek doğru değil. 2007 Mekke Anlaşması yapılmıştı. O zaman uluslararası toplumun bu anlaşmayı maalesef yeterince desteklememiş olması dolayısıyla, çok uzun sıkıntılı sancılı bir dönem yaşadı Filistin. Şimdi bu anlaşmaya herkesin destek vermesi lazım" dedi.

İsrail'den ilk aşamada olumsuz bir tepki geldiğini hatırlatan Davutoğlu, bu konuda Clinton'la görüşlerini paylaştığını belirterek, şunları söyledi:

"İsrail'in de Filistin uzlaşısını olumlu bir gelişme olarak değerlendirmesi gerekir. Şu ana kadar İsrail hep Filistin tarafında muhatap bulamamaktan yakınıyordu, bölünmüşlükten yakınıyordu. Şimdi Filistinliler bu birlikteliği sağlamışlarsa bundan herkesin mutlu olması gerekir. Bunun engellenmemesi gerekir. Bunu engelleyenler olumsuz gelişmelerin de sorumluluğunu taşırlar. Ben her iki tarafı da tebrik ediyorum. "

Konuyu yakından takip etmeye devam edeceklerini anlatan Bakan Davutoğlu,

"Çok önemli bir gelişmedir. İnşallah dost ve kardeş Filistin'in bölünmüşlüğü bu yolla giderilecektir. " dedi.

Suriye...

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gazetecilerin, Türkiye'den Suriye'ye bir heyet gönderildiğini hatırlatarak son gelişmeleri sormaları üzerine, "Suriye en yakın dost ve komşu ülkemiz. Suriye'nin kaderi, Türkiye için birinci derecede kendi kaderi kadar önemlidir. Bizim Suriye'deki hiçbir gelişmeye bigane kalmamız, seyretmemiz söz konusu olamaz" dedi.

Başından itibaren Suriye'de reformlara gidilmesi ve halkın taleplerinin karşılanması konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ahmet Davutoğlu, dün de bir heyetin ekonomik ve siyasal reformlar konusunda katkıda bulunmak üzere gittiğini söyledi.

Suriye yönetiminden, siyasi, sosyal, ekonomik ve güvenlik alanlarında reformları gerçekleştirmelerini ve gözle görülür adımların atılmasını beklediklerini kaydeden Bakan Davutoğlu, Suriye halkının yaşadığı acıların da tekrar etmemesini istedi.

"Bugün yine Cuma ve hepimizin gözü kulağı Suriye'de" diyen Davutoğlu, "Orada dökülen her kan, orada yaşanan her gerilim bize büyük bir ıstırap veriyor" dedi. Bunu Suriye'deki ilgililere anlattıklarını ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bizim bu konuya ilgimiz dışarıdan bir ilgi değildir. Suriye halkının yaşadığı her acıyı yüreğinde hisseden bir halk olarak Türkiye'nin içeriden bir ilgisidir. Dostane bir ilgisidir, kardeşane bir ilgidir. Bu ilgi devam edecek. Ümit ederiz ki halkla güvenlik güçleri karşı karşıya gelmezler. Tekrar acılar yaşanmaz. Çünkü cenazeler kalkarken yeni cenazeler geliyorsa, bu tabi sürdürülebilir bir şey değil. "

Basında yapılan yorumları da takip ettiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Açıkçası kimse, bu anlamda olayların arka planını bilmeden afaki yorumlar yapmamalıdır. Türkiye, Suriye için ne gerekiyorsa, Suriye halkının talepleri doğrultusunda yapılması gereken ne varsa yapıyor" dedi.

Suriye'den olası bir göç dalgasına yönelik herhangi bir önlem alınıp alınmadığı sorusu üzerine de Davutoğlu, kendilerinin olumsuz senaryoların çıkmaması için çalıştıklarını, ama bu tür konularda devletin çok ciddi tecrübeleri olduğunu ve gereken tedbirlerin alınabileceğini söyledi.

Göç olmasa da Suriye halkının acılarıyla ilgileneceklerini vurgulayan Davutoğlu, önemli olanın reformlarla birlikte Suriye'nin istikrarının korunması ve etnik ya da mezhebi nitelikli çatışmaların yaşanmaması olduğunu dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton'la görüşmesinde Suriye konusunu da ele aldıklarını kaydeden Ahmet Davutoğlu, gelecek hafta Roma'da yapılacak Libya Temas Grubu toplantısında Clinton'la tekrar görüşeceklerini kaydetti.

aa



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,549 µs