En Sıcak Konular

İran Meclisi Ahmedinejad'ı azlediyor

29 Nisan 2011 13:51 tsi
İran Meclisi Ahmedinejad'ı azlediyor
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile araları bozulduğu iddia edilen İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinejad, İran meclisince azledileceği iddia edildi.


İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinejad'ın arasının bozulduğu için İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinejad, İran meclisince azledileceği iddia edildi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'tan yedi gündür haber alınamadığı ve hiçbir devlet etkinliğine katılmadığı iddiaları yeni iddiayı güçlendiriyor.

İran'ı dini lideri Hamaney'le araları bozula Ahmedinejad İran Meclisi tarafında aczedilmesi durumunda yeni bir Ben-i Sadr olayının yaşanabileceği konuşuluyor.

BU GELİŞME SURİYE'Yİ ETKİLEYEBİLİR

Suriye'deki özgürlük hareketlerine karşı Suriye rejiminin yanında yer alan İran'daki bu süpriz gelişme, Suriye'nin en büyük desteğini kaybetmesine neden olacağından, halkın elinin güçlenmesine de neden olabileceği konuşuluyor. Suriye'deki Baas rejiminin en büyük destekçisi İran ve İsrail idi.

BENİ SADR KİMDİR?

Ebu'l-Hasan Beni Sadr (22 Mart 1933, Hamedan), İranlı iktisatçı ve siyasetçi. İran İslam Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı.

1933'te, İran'ın batısındaki Hamedan Eyaleti'nde dünyaya geldi. Tahran Üniversitesi'nde ilahiyat ve ekonomi eğitimi aldı. 1960'larda şah karşıtı öğrenci hareketlerine katıldı, iki kez hapsedildi. Daha sonra Fransa'ya kaçarak Ruhullah Humeyni'nin şah karşıtı hareketine katıldı. Fransa'da yaşadığı dönemde Collège de Sorbonne'da finans ve ekonomi dalında MBA yaptı. İslam Devrimi'yle beraber, Şubat 1979'da Humeyni'yle beraber İran'a döndü. 1979 yılı boyunca ekonomi bakanı yardımcılığı ve vekaleten dışişleri bakanlığı ile 1979-80 arasında maliye bakanlığı görevlerinde bulundu.

25 Ocak 1980'de yarıştığı dokuz adaya karşı yüzde 78.9 oy oranıyla seçimi kazandı. 4 Şubat 1979'da dört yıllık bir dönem için İran'ın ilk cumhurbaşkanı oldu. Humeyni din adamlarının üst düzey devlet görevlerinden uzak durmasını istediğinden, Beni Sadr en güçlü adaylardan biri olarak cumhurbaşkanlığı görevine geldi. Ağustos ve Eylül 1980'de iki helikopter kazasından hasarsız kurtuldu. Ancak kısa süre sonra Ruhullah Humeyni ile Beni Sadr başkomutanlık konusunda görüş ayrılığına düştüler.

İslamcı çizgiye yakın bir liberal olan Beni Sadr, yönetim içinde başlayan çekişmelerin liberal kanadın tasfiyesiyle noktalanmasıyla makamını kaybetti. Cumhurbaşkanı Ebu'l-Hasan Beni Sadr 21 Haziran 1981'de meclis kararıyla azledilerek, ülkeden ayrılmak zorunda kaldı. Halen Fransa'da sürgünde yaşıyor.



Bu haber 1,598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,556 µs