En Sıcak Konular

Haberal'ın verileri, hard disk yetersizliğinden incelenemedi

29 Nisan 2011 13:25 tsi
İkinci Ergenekon davasında celse arasında değerlendirilmesine karar verilen sanık ve avukatların talepleri 39 ana başlık altında karara bağlandı.

Alınan kararda, tutuklu sanık Mehmet Haberal ile ilgili Kanal B televizyonundan alınan digital verilerin büyük bir bölümünün yeterli hard disk bulunamaması sebebiyle incelenemediği bilgisine yer verildi. Mahkeme, 13 il jandarma bölge komutanlığına yazı yazılarak 2004 yılı Ocak ve Mayıs ayında başka bir seminer yapılıp yapılmadığınının sorulması da karara bağlandı.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından İkinci Ergenekon davasının celse arasında verilen son ara kararında uzun süre boyunca rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi altında tutulan daha sonra mahkemenin verdiği karar doğrultusunda cezaevine konulan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ile ilgili bazı açıklamalara yer verildi.

VERİLER HARD DİSK YETERSİZLİĞİNDEN İNCELENEMEDİ

Kararda Kanal B televizyonunda el konulan 101 adet hard disk, 3 adet harici hard disk, 2 adet flash disk ve 49 adet diskete el konulduğu belirtildiği ara kararda, "Bilişim malzemelerin fazla olması nedeniyle bir kısım malzemenin imajının alındığı, 42 hard disk imajlarının alınması için çok sayıda hard diske ihtiyaç olduğu, hard disk temin edilememesi nedeniyle imajının alınamadığı ve dolayısıyla da incelemediği." tespitinde bulunuldu.

Kararın devamında ise imaj alımı için çok sayıda hard diske ihtiyaç olduğuna dikkat çekilerek imajı alınamayan bu verilerin incelemesinin halen mahkeme tarafından devam ettiği belirtildi.

Tüm sanıkların yurt dışına giriş- çıkış bilgilerinin de istendiği kararda özellikle İbrahim Şahin ve Fatma Cengiz ile ilgili kararların çokluğu dikkat çekti. Susurluk davası hükümlüsü, eski Özel Hareket Dairesi Başkan vekili ve davanın tutuklu sanığı İbrahim Şahin ile bağlantılı olabileceği belirtilen eski özel timci Ayhan Çarkın'ın basına yaptığı açıklamanın ardından savcılık tarafından alınan ifadesi de mahkemece istendi.

Şahin ile iddianameye göre bağlantılı olduğu ileri sürülen tutuklu sanık Fatma Cengiz ile ilgili olarak bu sanıkların ifadeleri de göz önüne alınarak MİT ile irtibatının araştırılmasına karar verildi. Kararda, "Şahin ve Cengiz'in MİT ile irtibatları çerçevesinde ileri sürülen iddialar nedeniyle duruşma tutanaklarının da eklenerek MİT Müsteşarlığından bu kişilerin MİT ile irtibatlı olup olmadığı, irtibatları var ise bunun niteliğinin bildirilmesi" istendi. Bu karara ilişkin maddesin sonunda ise davanın müştekisi Bektaşi ve Alevi Dernekleri başkanı Ali Balkız ve Kazım Genç ve Ermeni Partriği Mesrop Mutafyan ile ilgili müşteşarlığa yazı yazılmasına karar verildi.

Sanık Şahin'in savunması sırasında kendisinin "Metin Gürak ve Bekir Kalyoncu isimli generallerin o dönemde kurulması gündemde olan terörle mücadele konusundaki müsteşarlıkta göreve getirileceğini söyledikleri Kayseri Hava İndirme Tugayı santralinde çalıştığını bildiği Fatma Cengiz'in kendisini TVK isimli askeri hattan bu generaller ile görüştürdüğü, bu nedenle kendisinin kurulması gündemde olan müsteşarlıkta görev alabilecek subay, astsubay ve polisleri seçerek listelediği, görevi teslim alma töreninde yapacağı konuşmayı bile hazırladığı" iddiaları Genelkurmay başkanlığına sorulacak.

Bu kapsamda Şahin ile 2007 yılından itibaren kurumsal olarak görüşüp görüşülmediğinin bildirilmesi, adı geçen generallerin Şahin ile herhangi bir görüşmede bulunup bulunmadığı da Genelkurmay'dan istenen bilgiler arasında. Şahin ile ilgili alınan bir başka kararda Sivas Ermeni Cemaati Lideri Minas Durmazgüler ile ilgili suikast planlarının MİT Şahin ve başka sanıklar tarafından iletildiği yönündeki Şahin'in ifade verdiği belirtilerek bu konunda MİT'ten sorulması karara bağlandı. Erzurum ve Ardahan il emniyet müdürlüklerine yazı yazılarak Şahin ile ilgili delil klasörlerinde yer alan PKK'ya ait olduğu söylenen silah deposu ile ilgili herhangi bir delil olup olmadığı da soruldu. Mahkeme, Aktütün karakol baskını ile ilgili Cengiz ve Şahin arasında görüşme tutanaklarını göndererek Şahin'in baskınla ilgili ihbarda bulunup bulunmadığı da MİT'ten sorulacak konular arasında.

Şahin ve Cengiz'in TVK'ya ait olduğu söylenen kod numaralarının değerlendirilmesi, kayıtlar taranarak sanıkların telefon numaraları ile 2008 yılı içinde Genelkurmay Başkanlığı'na ait TVK hatları arasında iletişim olup olmadığının da araştırılması için de Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılmasına karar verildi.

SUSURLUK MERCEK ALTINDA

Kararda Susurluk olayının mali boyutu ilgili mali bir raporun verilip verilmediği, hatta Susurluk ile ilgili verilen başkaca raporlar varsa gizlilik kuralları dikkate alınarak ve onaylı bir örneğinin Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan isteneceği yer aldı.

HANEFİ AVCI'DAN ELE GEÇEN KASETLER İNCELENECEK

Ergenekon ve Devrimci Karargah Davalarının tutuklu sanığı eski emniyet müdürü Hanefi Avcı hakkında özel hayatın gizliliğinin ihlaline ilişkin kaset dökümleri savcılıktan istendi. İzmir Özel yetkili Cumhuriyet savcılığına yazı yazılarak Yelpaze adı verilen operasyonun ardından başlatılan soruşturmanın evrakları ve ses kayıtları da istendi.

Mahkeme, "JİTEM'i ben kurdum" diyen davanın sanıklarından emekli Albay Arif Doğan ile ilgili olarak "Basında yer alan Arif Doğan'ın sesli ve görüntülü mesajlarını içeren CD'lerin çözümünün ve CD'lerdeki konuşma metinlerinden kurgu ve manipülasyon yapıldığı iddiasında bulunulduğundan bu konuda araştırma yapılmasına, konuyla ilgili Polis Kriminal Laboratuvarı'na müzekkere yazılmasına" karar verildi.

Sağlık nedenleriyle tahliye edilen emekli orgeneral Şener Eruygur ile ilgili olarak başsavcılığa yazı yazılarak nihai sağlık durumunun tespiti yapılarak hazırlanacak raporun mahkemeye gönderilmesi istendi.

İLLERDEN SEMİNER BİLGİSİ İSTENDİ

38 nolu ara karada Erzurum, Kayseri, Tunceli, Batman, Adana, Aydın, Diyarbakır, Ankara, Giresun, Tokat, Konya, Bursa, İstanbul Jandarma Bölge komutanlıklarına yazı yazılarak 2004 yılının ocak ve mayıs ayında herhangi bir seminer düzenlenip düzenlenmediği, düzenlendiyse kimlerin katıldığı, sonunda herhangi bir rapor düzenlenip düzenlenmediği de soruldu.

cihan



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,214 µs