En Sıcak Konular

KCK duruşmasında şimdi de avukat krizi yaşandı

26 Nisan 2011 13:41 tsi
KCK duruşmasına avukatlar girmediği için deliller okunamadı.Terör örgütü PKK'yı da kapsayan, terör örgütü Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Türkiye Meclisi davasının duruşmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Geçtiğimiz hafta yapılan 21. duruşmada salonu terk eden avukatlar, UYAP üzerinden gönderilen mesajla uyarılmalarına rağmen, bu duruşmaya da katılmadı. Mahkeme, sanıkların 'avukatlarımızın olduğu bir ortamda delillerin okunması ve savunma yapmaları için süre tanınarak duruşmanın ertelenmesi' talebini kabul ederek duruşmayı erteledi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, mahkemenin 'sanık sayısının fazlalığı nedeniyle sanıkların kısım kısım getirilmesi' kararı nedeniyle tutuklu sanıklardan sadece Nizamettin Onar, Zeynel Mat, İhsan Seviktek, Abdurrahim Tanrıverdi, Adnan Bayram ve Veysi Akar ile tutuksuz yargılanan eski Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil katıldı. 98'i tutuklu 46'sı tutuksuz 144 sanık ise duruşmaya gelmedi.

Mahkeme Başkanı Mehderes Yılmaz, duruşmaya, "Müdafi avukatların katılmadıkları, katılmamak için de herhangi bir mazeret bildirmedikleri anlaşıldı" diyerek başladı. Yılmaz, geçtiğimiz hafta sanık avukatlarından İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın, özel yetkili mahkemenin, anayasanın 13. ve 37. maddelerine aykırı olduğunu belirterek, mahkemenin Anayasa Mahkemesi'ni başvurması talebi ile ilgili kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, mahkemenin anayasaya dayalı olduğundan talebin reddine karar verildiğini dile getirdi.

Yılmaz, sanıklara, "Sizlerle ilgili dosyadaki delilleri okuyacağız ancak avukatlarınız katılmadı." dedi.

Bunun üzerine mahkemeye Türkçe yazılı bir dilekçe veren duruşmadaki sanıklar, "Yargılama işlemi avukatlarımızın olduğu bir ortamda yapılmasına, savunma yapmamız için süre tanınarak duruşmasının ertelenmesi" talebini içeren dilekçe verdi. Son duruşmada tutuksuz sanıklardan Songül Erol Abdil Zazaca konuşurken, mahkeme başkanı Menderes Yılmaz ise Türkçe konuştu. Yılmaz, avukatların olmadığını, buna rağmen delilleri okumasını isteyip istemediğini sorması üzerine Abdil, "Başka bir duruşmada okunmasını istiyorum." yanıtını verdi.

MAHKEME SANIKLARA RESEN AVUKAT ATAYACAK

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, daha sonra ara kararını açıkladı. Başkan Yılmaz, sanık avukatlarının son duruşmada salonu terk ettiğini, avukat Mehmet Emin Aktar'ın bir daha duruşmaya katılmayacaklarını beyan ettiğini belirtti. Mahkeme, avukatların duruşmaya katılmadıklarını cezaevindeki sanıklara bildirilmesini, avukatlara mesaj yoluyla duruşmaya çağrılmalarına, katılmamaları halinde re'sen müdafi tayin edilmesine karar verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında TCK'nın 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', 'terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma' ve 'terör örgütüne yardım ve yataklık etme' suçlarından, 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un, ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında bulunuyor. Davada 26'sı kadın 104 tutuklu sanık arasında belediye başkanları da bulunuyor.

cihan



Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs