En Sıcak Konular

Sivil katili ABD

0 0 0000 00:00 tsi
Sivil katili ABD Bağdat’da Amerikan saldırı helikopterinin açtığı ateşte, sokaktaki 2’si çocuk, 5 kişinin öldüğü bildirildi.

Bağdat’ın kuzeyindeki Amerikan güçlerinin sözcülerinden Yarbay Mike Donnelly, saldırı helikopterlerinin, direnişçilere ateşi sırasında sokaktaki 2’si çocuk, 5 sivilin vurularak öldüğünü açıkladı.

Amerikalı Yarbay, bazı basın yayın organlarında yer alan, dün helikopterin bir okula ateş ettiği haberlerinin ise doğru olmadığını belirtti.

"Olanların derinden sarsıcı ve tamamen talihsizlik olduğu" ifadesini kullanan Yarbay Donnelly, sivillerin ölümüyle ilgili soruşturma açıldığını söyledi.

Donnelly, direnişçilerin, "Diyala bölgesinin Mandali kasabası yakınında yola patlayıcılar yerleştirdiklerinin görülmesinin, Amerikan ordusunun hava desteğinin istenmesine neden olduğu" ifadesini kullandı.

Saldırıda 2 direnişçinin de öldürüldüğünü söyleyen Donnelly, ancak bölge halkıyla yapılan görüşmelerin ardından 5 sivilin de öldüğünün ortaya çıktığını kaydetti.

Amerikan helikopterinin saldırısıyla ilgili başka kaynaklardan henüz bir açıklama yapılmadı.

Uçaklar 21 sivili vurdu

Afganistan’da Helmand Vilayeti Valisinin açıkladığı, bölgede militanlarla çatışma sırasında 21 sivilin ölümüne yol açan hava saldırısının, NATO’ya bağlı güçler tarafından değil, ABD özel kuvvetleri tarafından düzenlendiği bildirildi.

Vali Assadillah Vefa’nın, Helmand’ın Sangin bölgesinde Taliban militanlarına karşı operasyon düzenleyen NATO komutasındaki güçlerin dün geceki hava saldırısında bir evi vurduğu, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 21 sivilin öldüğü yolundaki açıklamasından sonra NATO, söz konusu bölgede faaliyetlerinin bulunmadığını bildirdi.

Afganistan’da Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücünün (ISAF) komutasını yürüten NATO, komutasındaki güvenlik güçlerinin bölgede faaliyetleri bulunmadığını, Helmand Valisinin, ABD komutasındaki koalisyon askerlerinin Taliban militanlarına karşı Sangin yakınlarındaki operasyonlarından bahsediyor olabileceğini kaydetti.

ABD komutasındaki koalisyon güçlerinin sözcülerinden Binbaşı William Mitchell de, askerlerinin bölgede "önemli" sayıda militan öldürdüğünü, ancak sivil kayıplara ilişkin bilgileri olmadığını söyledi.

Öte yandan, bölge halkından bir kişi, bölgedeki Soro köyünde çatışmalar sırasında beş evin bombalandığını, 38 kişinin öldüğünü, 20’den fazla kişinin yaralandığını, Batılı ve Afgan güçlerinin evlerin vurulduğu bölgeye halkın girmesine izin vermediğini kaydetti.

Son olayla birlikte yerel Afgan yetkililerin, son iki hafta içinde Batılı güçler tarafından çatışmalarda ve operasyonlarda öldürüldüğünü bildirdiği sivillerin sayısı yaklaşık 90’ı buldu.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de, geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkenin batısındaki operasyonlar sırasında 51 sivilin öldüğünün haber verilmesinden sonra, askeri operasyonlar sırasında sivil kayıpların önlenmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini, sivil kayıpların "kabul edilemez" olduğunu söylemişti.

Öte yandan, bir Taliban sözcüsü adına yapılan açıklamada, "sivillerin öldürülmesinin intikamının alınacağı" ifadesi kullanıldı.



Bu haber 232 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,168 µs