En Sıcak Konular

Bildiğimiz şeytan bilmediğimiz düşmandan iyi!

25 Nisan 2011 15:10 tsi
Bildiğimiz şeytan bilmediğimiz düşmandan iyi! Suriye’de meydana gelen olaylar İsrail’i endişe içinde bırakıyor. MOSAD eski müdürü, Suriye muhalefetini tam olarak tanıyamayan İsrail için bildiği şeytanın bilmediği düşmandan daha iyi olduğunu söyledi.

Suriye’de bir aydan fazla süredir devam eden ve rejimin zalim saldırılarına karşın direnen gösteriler, İsrail için korku kaynağı oldu. Suriye muhalefetinde İslamcıların oynadığı rolün ne ölçüde olduğunun tam olarak bilinememesi bu endişenin temelini oluşturuyor. Bu nedenle bazı İsrailli yetkililer Suriye muhalefetinin çok iyi gözlemlenmesi gerektiğine inanıyor. Bazıları ise bu krizi, Suriye rejiminin Hizbullah ve İran’dan uzaklaştırılması için kullanılması gereken bir fırsat olarak görüyor.

Amerikan Washington Post Gazetesi Suriye’deki durumların, Suriye muhalefetinin yapısı hakkında detaylı bilgisi olmadığı için ‘meçhul’ endişesi yaşayan İsrail’i şaşkınlık içinde bıraktığını yazdı.

Gazete, MOSAD istihbarat biriminin eski müdürü Ephraim Halevy’in: ‘Suriye’de olanlar hakkında İsrail tarafından yapılan resmi bir yorum yok. Ancak biz, bildiğimiz şeytanı tercih ederiz’ sözlerine yer verdi. MOSAD eski müdürü İslamcıların Suriye muhalefetinde galibiyeti oluşturmamasına karşın en düzenli ve siyasi açıdan en yetenekli kesim olduğuna dikkat çekti. Ardından şöyle ekledi: ‘Bizim bir gün gerçekleşmesini arzuladığımız rüyamız, Suriye’deki laik rejimi İran ekseninden uzaklaştırmaktır. Ancak rejim İslami olursa bu hayali gerçekleştirmek imkansız olmasa da çok zorlaşacaktır.’

Müslüman Kardeşler endişesi

Başbakan Bünyamin Netenyahu’nun eski siyasi danışmanı Dore Gold ise Müslüman Kardeşlerin muhalefette yerinin ne olduğunun iyice bilinmesi için İsrail’in Suriye’deki muhalefetin ‘kim’ olduğunu çok iyi gözetlemesi gerektiğini vurguladı.

İsrail dışişleri bakanlığı genel müdürü Alon Liel, Esad’dan sonra gelecek hiç kimsenin Golan Tepeleri’ni hediye olarak İsrail’e vermeyeceğini söyledi.

Eski istihbarat yetkilisi Uri Saguy ise Amerikalıları bu krizi, bölgede dengelerin değiştirilmesi yolunda kullanmaya çağırarak: ‘Suriye’ye, rejimin istikrarının tekrar sağlanması adına karşı konulamaz siyasi ve ekonomik destek teklifi sunularak Hizbullah ve İran’dan uzaklaşması sağlanmalıdır’ dedi.

İsrail Başbakanı Bünyamin Netenyahu, kendisine son dönemde sorulan: ‘Esad hükümetinin düşmesi İbrani devletinin menfaatine midir’ sorusuna şöyle cevap vermişti: ‘Vereceğim hiçbir cevap yeterince iyi olamaz. Bizler her yerde Suriye’de olanların görülmesini temenni ediyoruz. Demokrasi adına ciddi reformlar ve demokrasinin gerçek anlamda doğması bizlerden hiçbirimiz için tehdit sayılmaz.’

 




Bu haber 1,328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,959 µs