En Sıcak Konular

Ekşi: 'Kılıçdaroğlu gelince ayağa kalkmam'

25 Nisan 2011 14:15 tsi
Ekşi: 'Kılıçdaroğlu gelince ayağa kalkmam'
Gazeteci yazar Nuriye Akman, Akılda Kalan’da dün akşam CHP İstanbul milletvekili adayı Oktay Ekşi’yi ağırladı. Programda siyasete neden atıldığını anlatan Ekşi, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Oktay Ekşi, milletvekili olursa meclisteki hangi uygulamaya karşı çıkabileceğini ilk defa Akılda Kalan’da açıkladı. Nuriye Akman’ın “Başyazarken meclisin hangi hallerini eleştirirdiniz? Şimdi asla o hallerin içine düşmemeliyim dediğiniz neler var?” sorusunu Ekşi, şöyle yanıtladı: “Mesela liderlerin grup toplantılarına girdikleri anda bütün milletvekillerinin ayağa kalkmasını hep yadırgadım. Hep eleştirdim. Yarın öbür gün meclise girersem, partinin lideri geldiği zaman, o mahalle baskısının altında kalacak mıyım, kalmayacak mıyım bilmiyorum. Kendimi tartamadım henüz. Ama kalkmama düşüncesindeyim” dedi.

“Bu lidere, genel başkana saygısızlıktan değil” diyen Ekşi,  bu uygulamaya neden karşı çıktığını da açıkladı. Ekşi, “Mecliste, milletin temsilcisi olması nedeniyle o konumdaki insanın bunu yapmamasının doğru olduğunu düşündüğüm için savundum. Hala zihnimde o var. O gün orada kalkarsam bunu dememiş miydin diyenlere diyecek lafım olmayabilir. Şu anda kendimi o teraziye koymuş değilim” dedi.

Akman’ın meclise yeni uygulamalar getirmek isteyip istemediğini sorması üzerine ise Ekşi, “Meclise bir adet getirecek gücüm olacağını düşünmüyorum. Ama herkes kendi kimliği ile oraya bir şey katmaya çalışır. Ben de ne katabilirsem onu yapacağım” dedi.

Oktay Ekşi, milletvekili seçilirse iki maaş alacak mı?

1961 Anayasasını hazırlayan kurucu mecliste basın temsilciliği görevi yapan Oktay Ekşi, Akılda Kalan’da bu görevden sonra milletvekili olmadan nasıl milletvekili emekli maaşı aldığını da açıkladı. “O yasada hüküm var. Diyor ki, kurucu meclis üyeleri milletvekillerinin kazandığı tüm hakları kazanırlar, diyor. Hatta eski bir milletvekili sıfatıyla oy verme ve salona girme hariç meclisin her şeyinden bugün bile yararlanabilirim. Çünkü ayrı bir yasal hüküm var” diyen Ekşi, Akman’ın “Emekli maaşları her arttıkça sizinki de arttı mı?” sorusunu “Tabii.  Ben milletvekiliyim” şeklinde yanıtladı.

12 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilmesi durumunda, iki milletvekili maaşı alacağını belirten Ekşi, kazandığı ve kazanacağı haklar hakkında şunları söyledi: “Seçilerek geldiğiniz görevlerde, daha önceden yaptığınız çalışmalar nedeniyle, kazandığınız emeklilik maaşı kesilmez. Öbürünü alırsınız. Artı o sizin geçmiş yıllardan dolayı kazandığınız emeklilik maaşı sizin maaşınıza eklenir”

 “Siyasetin dilini henüz bilmiyorum”

Oktay Ekşi, programda neden siyasete atıldığını ve seçim çalışmaları ile ilgili duygularını da anlattı. “Son nefesimi de kalemim elimdeyken vermeyi düşleyen biriydim. Bu mesleğe, kendi ülkeme, kendi insanıma, okuyucuma karşı borcumu ödedim” diyen Ekşi, mecburen platform değiştirerek siyasete atıldığını belirtti. Ekşi, “Kendi değerlerimin savunuculuğunu sütunumda yapamadığım için artık bir başka platformda yapacağımı düşünüyorum. Bu yüzden siyasete katıldım” dedi.

Seçim çalışmaları için birkaç yerde konuştuğunu belirten Ekşi, siyasi konuşmalar için gereken heyecanı taşıdığını söyledi ve “Ama siyasetin kendi dili var. O dili henüz biliyor muyum çok emin değilim. Gazeteci olarak kendi dilimi biliyordum da, siyasetin dilinde nasıl olduğumu göreceğiz” dedi.

Nuriye Akman’ın “CHP sizsiz eksik mi kalırdı?” sorusunu ise Ekşi şöyle yanıtladı: “Hayır. Hiç eksik kalmazdı. Dünyada Cumhuriyet Halk Partisi’nde Oktay Ekşi’nin yerini dolduracak yüz bin tane Oktay Ekşi vardır. Öyle bir megalomani içinde değilim”

Kılıçdaroğlu’na kendim gittim, CHP’den kimse bana bir teklifte bulunmadı.

Oktay Ekşi, Akılda Kalan’da milletvekili adaylığı başvuru sürecini de anlattı. CHP’ye katılmak için kendisinin talepte bulunduğunu belirten Ekşi, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na kendim gittim. Bana kimse sen gelir misiniz, bize bir şey katar mısın diye teklifte bulunmadı” dedi.

 Akman’ın “Yeni CHP yerine sanki siz eski CHP’ye daha yakışırdınız gibi geliyor bana. Haksız mıyım?” sorusunu ise Ekşi, şöyle yanıtladı: “Deniz Baykal benim bin yıllık dostum. Çok eleştirdiğim bir dostum. Ama Deniz Baykal bana telefon açıp da ‘Oktaycığım, bu partiden aday olur musun? Seni de aramızda görmek istiyoruz’ dedi de ben mi reddettim? Deseydi belki başka bir şey düşünürdüm”

Siyasi kişilik olarak rol modelim babam ama çapkınlıkta değil…

Oktay Ekşi, Akılda Kalan’da İnönü döneminde milletvekilliği yapan babası Hüseyin Ekşi’yi de anlattı. Siyasi kişilik olarak babasını rol model aldığını söyleyen Ekşi, Akman’ın “Ama herhalde onun çapkınlığını rol model almadınız” sorusunu “Gönlüm isterdi ama becerebileceğimi zannetmiyorum. Onu için de cesaret etmedim” şeklinde yanıtladı. 

 Nuriye Akman ve Oktay Ekşi arasında geçen ilginç bir diyalog:

Akman: Seyircilerimize hatırlatalım. Yine o tarihte günah işlemeye özleminiz olduğunu anlatmıştınız. Ama rezil olmaktan korkuyorum demiştiniz. Çünkü size göre kerrat cetveli gibi bir adam olmak, düzgün bir adam olmak hiç de iç açıcı bir şey değildi.

Ekşi: Değil.

Akman: Keşke birilerinden bir şeyler saklama imkanım olsaydı diyordunuz. Şimdi politikacı olarak eskisinden daha da fazla kendinize dikkat etmeniz gerekecek. Öyle değil mi?

Ekşi: Hürriyet Gazetesi başyazarlığı insanı yeterince ışıkların altına koyuyor. Hatta belki de politikanın gerektirdiğinden daha fazla ışık altına koymuştur.

Akman: Ama biliyorsunuz politikada aşk skandalları mahvediyor insanı.

Ekşi: Bundan sonra biraz geç Nuriye. Böyle bir şey için teşebbüs etmeye bile kalksam birinci adımda rezil olurum.

 

Oktay Ekşi’nin gerçek doğum tarihi ne?

Oktay Ekşi, Akılda Kalan’da gerçek doğum tarihi de açıkladı. Gerçek doğum tarihinin nüfus kağıdına iki yıl geç yazıldığını doğrulayan Ekşi, nüfus kağıdında 30 Kasım 1934 yazdığını ama aslında 7 Aralık 1932’te doğduğunu söyledi. 12 Haziran seçimleri ile oluşacak Meclis’in ilk birleşimini “En yaşlı üye” sıfatıyla Ekşi’nin yönetmesi konusunda Akman ile Ekşi arasında programda şöyle bir diyalog geçti:

Akman: Meclisin ilk birleşimi yönetme hakkını verecek olan yaş 77 mi?

Ekşi: Evet evet. 78 çıkarsa birisi o yapacak.

Akman: Ama kayıtlara göre siz yöneteceksiniz.

Ekşi: Şu anda öyle görünüyor.

“Hürriyet Gazetesi’ndeki yerimi dolduracak benden daha iyi gazeteci var”

Oktay Ekşi, programda Hürriyet Gazetesi’nden istifa ettikten sonra gazeteye bir başka başyazar atanmaması ile ilgili görüşlerini de açıkladı. “Yeri doldurulmamış hiç kimse yoktur. Benden daha iyi bir şekilde orayı dolduracak gazeteci Türkiye’de var” diyen Ekşi, Hürriyet Gazetesi’ndeki yerini hangi meslektaşının doldurabileceğini ise açıklamadı.

Akman’ın “Ama sizden sonra yeni bir başyazar atanmadı. Bu durumda demek ki ben rakipsizmişim mi diyorsunuz, yoksa gereksizmişim mi diyorsunuz?” sorusunu ise Ekşi, şöyle yanıtladı:  “Bu, zaman zaman aklımdan geçiyor. Acaba bu kadar kuru bir şeyler mi yazıyordum diye düşünüyorum. Bunu söyleyenler, eleştirenler de oldu. Doğrudur. Kuru yazdığımı biliyorum. Bu bana ilişkin bir zaaftı”

akildakalan.com




Bu haber 1,709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,698 µs