En Sıcak Konular

Balyoz davası sanık avukatları duruşmaya katılmadı

25 Nisan 2011 11:24 tsi
Balyoz davasının bugün görülen oturumunda yargılama ve savunma koşullarının yetersizliğinden şikayet eden sanık avukatları, uygun şartların oluşturulması için gün boyunca duruşmalara katılmayacaklarını belirterek cübbelerini çıkartıp, duruşma salonunu ter

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasının 22'nci duruşmasına eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve eski Birinci Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 155 tutuklu sanık ile 22 tutuksuz sanık duruşmada hazır bulundu.
   
Mahkeme Başkanı Ömer Diken'in mazereti nedeniyle katılmadığı heyete Ali Alçık başkanlık yaptı. Alçık, duruşmaya kimlik tespiti ile başlanacağını açıkladı. Ancak sanık avukatlarından Celal Ülgen ve İlkay Sezer, böyle bir uygulama ile vakit kaybı olduğunu, bu uygulamanın başka hiçbir mahkemede olmadığını belirterek "Sadece gelmeyen tutuklu sanıkların isimleri tespit edilebilir. Bu da zaten getirildikleri kolluk kuvvetlerinde kayıtlıdır." dediler. Ancak Başkan Alçık, 20 yıllık hakim olduğunu, çıktığı her duruşmada gelen sanıkların kayda geçirildiğini, bu uygulamanın hukuk kuralları çerçevesinde yapıldığını söyledi. Sanıklardan Çetin Doğan da oturduğu yerden, "Yok böyle bir şey. Okuyacaksan kendin oku." diye bağırdı. Sanıkların ayağa kalkmadıkları, isimlerini de okumadıkları görüldü.
   
Bunun üzerine Başkan Alçık, ellerindeki listeden sanıkların isimlerini tek tek okuyarak gelen ve gelmeyen sanıkların isimlerini tespit etti. İsimleri okunan sanıklardan bazıları ellerini bazıları da direniş anlamına gelen sol yumruklarını havaya kaldırarak var olduklarının işaretini verdi. Tutuklu sanıklardan Mehmet Fikri Karadağ, Muharrem Nuri Alacalı, Ali Aydın, Hayri Güner, Taner Gül, Mehmet Yoleri ve Nurettin Işık ile hakkında yakalama kararı bulunan Ergin Saygunve 10 tutuksuz sanığın duruşmaya katılmadığı tespit edildi. Mübaşir Aydın Arslan'ın, isim yoklamasının ardından mahkeme başkanına hitaben "Yoklama işlemi tamam komutanım." demesi, salonda gülüşmelere neden oldu.
   
Yoklama işleminin ardından sanık avukatlarından Şule Nazlıoğlu Erol, hazırda bulunan sanık avukatları adına bir açıklama yapacağını belirterek söz istedi. Erol, duruşmanın, olağan mahkemesinden 100 kilometre uzakta olmasının, yargılama ve savunma hakkına uymadığını söyledi. Yargılamanın, cezaevi içerisindeki bir duruşma salonunda yapılmasının ise hukukuk F tipi cezaevine tıkılmak anlamına geldiğini belirten Erol, "Sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz'ün savunması sırasında davanın dayanağı olan CD'nin sahte olarak üretildiğini delillendirmek için üst veri bilgilerini değiştirerek geçmişte hazırlanmış gibi gösterdiği, bu CD'yi mahkeme Başkanının masasına gizlice koyduğu ancak bunun mizansen olduğunu açıklamasına rağmen hakkında mahkeme heyeti üyelerini hedef gösterdiği iddiasıyla hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur." hatırlatmasını yaptı.
   
Avukat Erol, bu şekilde savunma haklarının kısıtlandığını belirterek, "Bu davada görev yapan ve sadece adaletin ortaya çıkmasını amaçlayan biz avukatlar, böyle bir tutuma asla boyun eğmeyeceğimizi, bu tür girişimler karşısında sessiz ve tavırsız kalmayacağımızı şimdiden belirtiriz. Bütün bu sebeplerle, savunma için özgür bir ortamın yaratılması istememizin, adil bir yargılamanın gerçekleştirilmesi uyarımızın somut göstergesi olarak bugünkü oturumun sonuna kadar mahkemeye iştirak etmeyeceğimizi beyan ederiz." diye konuştu.
   
Erol'un konuşmasını tamamlamasının ardından bütün sanık avukatları duruşma salonunu terk etti. Sanıkların büyük bölümü ile duruşmaya izleyici olarak katılan bazı sanık yakınları da bu açıklamayı, alkışlarıyla destekledi. Ancak Özden Örnek savunmasına devam edeceği için sadece Örnek'in avukatları Turgay Sarıakçalı ile Dinçer Eskierli duruşma salonunda kaldı. Sanıklardan bazılarının da bu sırada duruşma salonundan ayrıldıkları gözlendi.
   
Başkan Alçık'ın talimatıyla üye hakim Ali Efendi Peksak, mahkeme tarafından yapılan yazışmalarla ilgili dosyaya gelen cevabi evrakları okudu. Kara Kuvvetleri Komutanlığından istenen ve davaya konu olan 1. Ordu Seminer Planını ilişkin sonuç raporu ile seminere konu olan kroki ve haritaların dosyaya ulaştığı belirtildi. İstanbul Valili Emniyet Müdürlüğü'nden dosya ve yürütülen soruşturmayla ilişkisi olduğu düşünülen, bir süre önce de internete düşen ses dosyalarının çözümünün yapılarak 30 sayfalık dökümün de mahkemeye gönderildiği belirtildi. Gelen evrakların okunmasının ardından duruşmaya, sanık Özden Örnek'in savunması ile devam edildi.

cihan



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,035 µs