En Sıcak Konular

CHP'ye Cihaner operasyonu

25 Nisan 2011 10:49 tsi
CHP'ye Cihaner operasyonu
Bugün gazetesi yazarı Adem Yavuz Arslan, CHP'ye düzenlenen Cihaner operasyonunu yazdı ve sordu; Ya yarın başka bir operasyon daha düzenlenirse...

İŞTE O YAZI:

Cihaner olayı ve organize işler

İrtica ile Mücadele Eylem Planı'ndan yargılanan Dursun Çiçek literatüre bir kavram katmıştı.
Yargılandığı adliye önünde, gazetecilere görünecek şekilde yürümüş, ısrarlı sorulara cevap vermese de 'fotoğraf vermişti.'


Kurmay bir isim olan Çiçek'in bu hareketi ilgili mercilerce, 'Konuşturmayın beni!' olarak alınmıştı. Sonrasında Çiçek'i kurtarmak için kapsamlı bir operasyon başlamıştı.


Şimdi tarih tekerrür ediyor gibi.
Bu kez Dursun Çiçek değil, bir başka Ergenekon sanığı İlhan Cihaner bir yerlere mesaj yolladı ki bir anda YSK-CHP işbirliği ile 'Cihaner'i kurtarma operasyonu' hayata geçti.
Bu konuya döneceğiz.


Ama önce Kılıçdaroğlu'nun seçim mitinglerine dair bir not düşelim.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün Samsun mitingiyle startı verdi. 12 Haziran seçimlerine kadar 81 miting yapacak olan Kılıçdaroğlu son mitingini de İzmir'de yapacak.


Bu tercihi anlamak için çok düşünmeye gerek yok: "Ülke işgal altında, Samsun'dan başlatılan kurtuluş harekâtı ve İzmir'den düşmanı denize dökme."


Bu durumda "Düşman kim, kimi kimden kurtarıyorsunuz?" sorusu akıllara geliyor!
Gerçi Kılıçdaroğlu "Eğer Mustafa Kemal 19 Mayıs'ta buradan yola çıkmışsa bir bildiği vardı" diyerek kendine başka bir misyon da biçmiş oldu.


Fakat, Sezar'ın hakkı Sezar'a prensibi gereği Kılıçdaroğlu'nu takdir etmek lazım. Çünkü devrik genel başkan Deniz Baykal son 6 seçimde Samsun'da miting yapamamıştı.


Bu köşenin okurları Kılıçdaroğlu'nun çok dolaşmasını, Anadolu'nun her yerine gitmesini takdir ettiğimi bilirler. Çünkü siyasette yakın temas önemlidir ve Başbakan Erdoğan'ın en büyük kozu sürekli halkla iç içe olması, iletişim kanallarının açık olması.


Kılıçdaroğlu'nun bu özelliğini takdir etmekle birlikte politik tercihlerini ve kendi içinde çelişkili denebilecek tavırlarını da eleştirdik.


Yine eleştirmeye devam ediyoruz.
Nasıl gerçekleştirileceği tartışmalı birçok vaadi var. Popülizme kayan söylemleri var. Sonuçta bu da bir siyaset tarzı ve seçmeni ikna edebildiğiniz sürece sorun yok.


Fakat CHP'nin Ergenekon adayları ile ilgili gelişmelerde sanki 'görünmez bir el' parti yönetiminin de iradesine ipotek koyuyor.


Mehmet Haberal, Sinan Aygün ve Mustafa Balbay olayı bir yana Ergenekon sanıklarından İlhan Cihaner'in son dakikada aday yapılması tam bir mühendislik eseri gibi duruyor.


Kemal Kılıçdaroğlu her sorulduğunda bakarız ederiz türü genel geçer cevaplar vermiş, YSK'ya teslim edilen aday listelerine de İlhan Cihaner'i almamıştı.


Ancak sonradan bir dizi tuhaflıklar oldu. Önce organize itirazlar yapıldı YSK'ya. YSK jet hızıyla toplandı, başvuruları kabul etti, CHP'ye uyarıyı yaptı, parti yönetimi de 'tabandan gelen talep üzerine!' Cihaner'i aday yaptı.


Sürecin detayları ortaya çıktıkça görüyoruz ki olay hiç de anlatıldığı gibi 'taban talebi' filan değil. Öncelikle Denizli teşkilatının Cihaner'den haberi bile yok. Kaldı ki Cihaner'in de Denizli'yle irtibatı gelip geçerken yediği alabalıkların ötesinde değil.


İddiaya göre Cihaner'i listede göremeyen YSK yönetimi, hemen devreye girip CHP'ye 'Denizli'de kontenjan adayı gösterin' uyarısı yapıyor. Oysa geçmiş kararları ve teamüllere göre YSK'nın böyle bir şey yapmaması gerekiyordu.


Fakat Cihaner çok önemli bir şahıs olduğu için her şey bir kenara bırakıldı. CHP bu durumda listede 2. sırada yer alan Melike Basmacı Kayhan'ı aday gösterdi. Fakat YSK bu adayı reddetti. Ayrıca kritik bir müdahale ile Cihaner'e sorun çıkartabilecek tüm adayları ekarte edecek bir karar aldı. Bu karara göre ön seçime katılan hiçbir aday kontenjan adayı olamayacaktı.


Bunun anlamı şu, 'Ey CHP yönetimi, Denizli dışından bir aday göstereceksiniz.'
CHP yönetimi ise bu esnada mail ve telefon yağmuruna tutuldu. Normal şartlarda hiçbir siyasi parti yönetimi mail ve telefon trafiği ile 'Taban baskısı büyük aday göstermek zorundayız' demez ama CHP 'O zaman adayımız Cihaner' dedi. Oysa aynı Cihaner için CHP Parti Peclisi toplantısında olumsuz görüş bildirilmişti.


Peki Cihaner neden bu kadar önemli?


Bu konuda kulislerde muhtelif senaryolar var. Bu tercihin altında Cihaner'in Erzincan'daki yürüttüğü operasyonların etkili olduğu konuşuluyor. Hatta o operasyonların başlaması için yapılan telkinler, destekler ve 'eylem planları'nın bu süreçten ayrı tutulamayacağı da kulislerde kendine yer buluyor.
Yani Cihaner'in son dakikada CHP'den aday yapılması siyasi getirisinden çok başka trafiklerin sonucu demek abartı olmaz. Ancak bu noktada bir başka soru da doğal olarak akıllara geliyor: Dayatmada bulunan güç, yarın bir gün CHP'de başka operasyonlara girişirse ne olacak?

 
bugün



Bu haber 1,216 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,840 µs