En Sıcak Konular

Wikileaks, Ladin'in yerini söyledi

25 Nisan 2011 10:40 tsi
Wikileaks, Ladin'in yerini söyledi WikiLeaks,Guantanamo üssünde şimdiye kadar tutulmuş olan 780 şüphelinin hepsine dair gizli istihbarat değerlendirmelerini açıkladı.

ABD'nin Küba'daki tartışmalı hapishanesi Guantanamo'daki tutuklular hakkında bilgiler içeren 700'den fazla Wikileaks belgesinde, şüphelilerden yaklaşık 220'sinin "tehlikeli teröristler" olarak sınıflandırıldığını gösteriyor.

Yaklaşık 150 kişi ise görünürde bir neden yokken Guantanamo üssüne götürülen ve bir süre sonra serbest bırakılan masum Afganistanlı ve Pakistanlılar.

Bu kişilerin savaş bölgelerinde yürütülen istihbarat toplama çalışmaları sırasında gözaltına alındığı bildiriliyor. Belgeler, birçok tutuklunun uydurma suçlamalarla yıllarca gözaltında tutulduğunu ve kötü muamele sonucunda sansasyonel ifadeler vermeye zorlandığını gösteriyor.                     

Tutuklular arasında tehlike oluşturmadığına karar verilenler arasında 89 yaşında bunamış bir Afgan köylü ve kaçırılma olayı kurbanı 14 yaşındaki bir çocuk bulunuyor. Belgelerden, 89 yaşındaki Afganlının "şüpheli telefon numaraları" hakkında sorguya çekilmek için, 14 yaşındaki çocuğun da "Taliban'ın yerel liderleri hakkında bilgisi olabileceği şüphesiyle" Küba'ya getirildiği anlaşılıyor.

2009'da ortaya çıkan FBI belgelerinde de Guantanamo mahkumlarının 18 saat sert ve soğuk zeminde yatırılıp zincirlere bağlandığını ortaya çıkmıştı.

FBI tarafından açıklanan raporlarda, Guantanamo'da bir tutuklunun Kur'an okuduğu için kafasının paket bandıyla sarıldığı, bir başkasının aşırı sıcak bir odada tutulmaktan çektiği acı yüzünden kendi saçlarını yolduğu gibi ayrıntılar yer alıyor. Raporlarda ayrıca, kadın bir gardiyanın, tutukluların cinsel bölgelerine ve yüzlerine adet kanı sürdüğü, tutukluları sorgulayanlardan birinin Katolik bir rahip gibi giyinerek bir tutukluyu "vaftiz ettiği" gibi detaylar da var.

WİKİLEAKS'E GÖRE BİN LADİN YERİ

Belgelere göre, yaklaşık 100 kadar tutuklu "depresif veya psikolojik sorunları var" şeklinde listelenirken, birçok tutuklu intihara teşebbüs etti, ABD'li yetkililerin Taliban veya El Kaide üyesi olmadığını bilmesine rağmen İngiltere'de yaşayan çok sayıda tutuklu yıllarca gözaltında tutuldu,

Wikileaks'ten açıklanan yeni belgeler 11 Eylül saldırıları geçrekleştirilirken El Kaide liderlerinin hangi ülkede olduğunu da ortaya çıkardı.

Belgelere göre, 11 Eylül saldırılarında El Kaide'nin çekirdek lider kadrosu Pakistan'ın Karaçi şehrinde toplanmıştı. Belgelere göre liderler televizyondan saldırı ile ilgili gelişmeleri izledi.

Saldırıdan bir gün sonra Afganistan'a dönen lider kadro daha sonra uzun savaşın ayrıntılarını tartışmış.

Wikileaks'in ele geçirdiği istihbarat belgelerinin kaynağı ise Guantanamo'daki El Kaide üyesi mahkumlardan alınan ifadeler.

Belgelere göre Usama Bin Ladin saldırılardan 4 gün önce Kandahar'ı ziyaret etmiş. Saldırıdan sonra da Bin Ladin ve El Zevari üç ay boyunca Afganistan'da arabayla yerlerini değiştirmiş. Washington Post'un haberine göre Bin Ladin saldırı sonrası yakalanma korkusu ile lider kadrolarını toplamış. Daha sonra da El Zevari ile Kabil'deki bir misafir evini paylaşmış.

Bin Ladin'in Tora Bora'daki mağaraya ise Kasım 2001 civarında geçtiği belgelerde belirtiyor.



Bu haber 1,612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,841 µs