En Sıcak Konular

Rusya, Akkuyu santralinin benzerini basına tanıttı

24 Nisan 2011 17:30 tsi
Rusya'nın Mersin Akkuyu'ya inşa edeceği 20 milyar dolar değerindeki nükleer santralde inşa süreci için hazırlıklar sürerken, Japonya'nın Fukuşima nükleer santralindeki sızıntı güvenlik sorunlarını yeniden gündeme taşıdı.

Akkuyu'ya inşa edilecek nükleer santralin uçak çarpması ya da 9 şiddetindeki depreme karşı dayanıklı olacağını belirten Rus yetkililer, üçüncü nesil olarak inşa edilecek santralin dünyanın en güvenli nükleer santrali olacağını savunuyor.

Ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması için istikrarlı enerji arzının zorunluluğuna dikkat çeken Rus yetkililere göre, Akkuyu nükleer santralinden güvenli ve makul fiyatla enerji tedariki mümkün olacak. Çevreyle birlikte 20 bin kişiye istihdam sağlayacak nükleer santralle ilgili Rusya son hazırlıkları tamamlıyor.

Nükleer enerji alanında Türkiye ile işbirliğini öngören anlaşmayı da Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'dan geçiren Moskova, nükleer santralde kazmayı 2013'te vurmayı planlıyor. 2018'de dört üniteden ilki işletmeye alınması öngörülen santralin diğer ünitelerinin de 2021'e kadar tamamlanması hedefleniyor.

Moskova'ya 350 kilometre uzaklıkta Tver bölgesi Udomlya yerleşim birimine yakın çevrede kurulan Kalinin Nükleer Santrali'nin (KAES) kapılarını Türk basın mensuplarına açan Rosatom, Akkuyu'ya benzer bir santral kurulacağını açıkladı. 1974'de inşaatına başlanan nükleer santralde ilk reaktör 1984'de üretime başlarken, dördüncü reaktörün yıl sonuna kadar aktif hale gelmesi öngörülüyor.

Yoğun güvenlik önlemleri altında santrale alınan basın mensuplarının ziyareti sırasında üç reaktör de aktif olarak elektrik üretimini sürdürüyordu. Çevre açısından herhangi bir sorun oluşturmayan santralin çevre kirliliği sıfıra yakın. Bölgede yaşayan halk ise santralden rahatsız değil. İlk kuruluş aşamasında bölgede 5 bin kişi yaşarken, santralle birlikte nüfus 40 binin üzerine çıkmış durumda.

27 YILDIR TEK ARIZA KAYDEDİLMEDİ

Gazetecilerle açıklamalarda bulunan KAES Başmuhendisi Mihail Kanışev santralin şu anda faaliyette olan üç reaktörün her biri 1000 Mw/s elektrik ürettiğini belirtti. Santralde üretilen elektriğin 1 kilovatını 1,22 rubleden satıldığını ifade eden Kanışev ilerleyen yıllarda 4. reaktör inşaatının tamamlanmasıyla da yıllık üretimi iki kat artırmayı planladıklarını ifade etti. 9 Mayıs tarihinde 27. yılına girecek olan santralde meydana gelen tüm sorun ve ihlallerin istatistiğinin tutulduğunu anlatan Kanışev, bu zamana kadar reaktörle ilgili hiç bir sorunun yaşanmadığını kaydetti.

Kalinin Nükleer Santrali'de inşaa edilen reaktörün en önemli özelliği Türkiye'de kurulacak olan ilk nükleer santralin benzer reaktörü burada kuruluyor olması. Akkuyu'da inşa edilecek santral dört güvenlik önlemi içerecek. Üç pasif güvenlik sistemi sahip reaktörler elektrik tamamen kesilse de otomatik devreye giriyor.

Kaza anında ısı emme, doğal sirkülasyon ve doğal soğutma başlatılıyor. Tüm bu güvenlik sistemlerinin devreye sokulabilmesi için ise personelin müdahalesine ihtiyaç duyulmuyor. En etkileyici güvenlik ise olumsuz gelişmeler esnasında eriyiklerin kilitleyen özel bir sistemin bulunması. Sistemin aynısı Çin'de kurulmakta olan santralde ve Akkuyu'da da yapılacak.

MATRUŞKA GİBİ İÇ İÇE GÜVENLİK

Kıyaslama açısından Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali'nde yaşanan trajedi dikkate alınırsa Fukuşima'da elektrikli soğutma sistemin dışında hiç bir önlemin bulunmadığı ifade ediliyor. 50 yıl önce projelendirilen ve 40 yıl önce de inşa edilen Fukuşima'da olduğu soğutma sisteminin devredışı bırakılması ile aşırı ısınan kalıbın dağılması gibi problemin yaşanması mümkün değil. Çünkü 3. nesil reaktörler ısı emme sistemlerini bulunduruyor ve çift hermetik kapsüllerle kaplanıyor.

Bu kalıpların ilki 1,2 metre, ikincisi ise 1 metre kalınlığında. İki kapsülün arasında 2 metre boşluk var. Projeye göre dış kapsül 400 tonluk uçağın çarpmasına ya da 9 şiddetinde depreme dayanıklı. İç kapsüldeki güvenlik sistemleri ise dörtlü matruşka tarzı iç içe önlemlerle donatılmış durumda.

30 yıldır Udomlya şehrinde yaşayan Tatyana Smirnova kentin Kalinin Nükleer Santrali Bilgilendirme Merkezinde çalışıyor. Merkez bünyesinde oluşturulan müzenin rehberi görevinde bulunan Smirnova hanım buraya gelen ziyaretçilerin tüm nükleer santralin işleyişinden güvenliğine kadar bir çok sorularını yanıtlamaya çalışıyor. Smirnova vatandaşların tanıtım sergiler ve bilgilendirici anlatımlardan sonra nükleer santralle ilgili görüşlerinin tamamen olumlu yönde değiştiğini ifade ediyor.

ŞEHİRDEN GÖÇMEK İSTEYEN KİMSE YOK

Modern, canlı ve güzel bir şehre dönüşen Udomlya'nın değişimini tamamen Kalinin Nükleer Santrali'ne borçlu olduğunu ifade eden Smirnova, "Santral 27 yıldır ülkemize hizmet ediyor, ve aynı zamanda şehrimizin gelişmesinde katkıda bulunuyor. Hiç kimse Udomlya'dan taşınmayı düşünmüyor. Çünkü anne babalar santralde çalışıyor, çocuklar anne babasının izinden giderek ilerleyen yaşlarında santralde çalışmak için başvuruyor. Bence bu güvencenin en iyi örneğidir." dedi.



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs