"Büyük Felaket'' dedi | " /> "Büyük Felaket'' dedi | "/>

En Sıcak Konular

Obama yine "Büyük Felaket'' dedi

24 Nisan 2011 10:13 tsi
Obama yine ABD Başkanı Barack Obama, 1915 yılı olayları için geçen yıl olduğu gibi "Büyük felaket (Meds Yeghern)" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan günü ile ilgili bir gün önceden yayımladığı açıklamasında, "96 yıl öncesinde, 20'nci yüzyılın en kötü mezalimlerinden biriyle sonuçlanan korkunç olayları ciddiyetle hatırlıyoruz" ifadesini kullandı.

Açıklamasında, "1915 yılında, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni'nin katledildiğini veya ölüme yürüdüğünü" savunan Obama, "kendisinin, 1915 yılında meydana gelen olaylara ilişkin bakışını tutarlı şekilde belirttiğini ve bu bakışının değişmediğini" kaydetti.

Obama, "gerçeklerin tam, samimi ve adil biçimde kabul edilmesinin herkesin çıkarına olduğunu" belirterek, "tartışmalı tarih, mevcut dönemin istikrarını bozar ve yaşamları alınanların hatıralarını lekelerken, geçmişle hesaplaşmanın barışçıl ve müreffeh bir paylaşılmış gelecek için sağlam bir temel oluşturduğunu" ifade etti.

Obama, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Tarih bize, acılı geçmişleri uygun biçimde kabul ettiğimiz ve daha iyi bir yarın doğrultusunda anlayış köprülerini yeniden inşa etmek için çalıştığımız zaman, ülkelerimizin daha güçlü, davamızın da daha adil olduğunu öğretiyor.

ABD, bu dersi bizim kendi tarihimizin karanlık fasıllarından dolayı iyi bilmektedir. Ermenistan ve Türkiye'deki bireyler tarafından aralarındaki ortak tarihi kabul eden bir diyaloğun güçlendirilmesi için atılan cesur adımları destekliyorum. Meds Yeghern'i (büyük felaket) anarken ve ölenlerin hatıralarını onurlandırırken kendimizi, bu gibi yıkıcı olayların hiçbir zaman tekrarlanmamasını sağlamaya da adıyoruz."

"Ermeni halkının geçmişinde, onları yok etmeye çalışanlara karşı galibiyet, kararlılık ve direnç mirası bulunduğunu" ifade eden Obama, bir çoğu "Büyük felaket"ten kurtulanların soyundan gelen Ermeni Amerikalıların ABD'ye önemli katkılar sağladığını, zengin kültür ve gelenekleriyle ABD toplumunu güçlendirdiğini kaydetti.

Obama, "Bu trajik tarih karşısında Ermeni halkının ruhu, daha barışçıl ve adil bir dünya arayışı içindeki herkes için bir ilham kaynağı vazifesi görüyor. Büyük felaketin dehşetini hatırlarken acı çekenlerin hatıralarını onurlandırırken ve Ermenistan halkı için dostluğumuz ve derin saygımızın sözünü verirken, kalplerimiz ve dualarımız her yerdeki Ermenilerle birlikte..." ifadesini kullandı.

'OBAMA SÖZÜNE İHANET ETTİ'
ABD'deki radikal Ermeni kuruluşu Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), ABD Başkanı Barack Obama'yı "sözüne ihanet etmekle" suçladı.

ANCA, Obama'nın, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan gününe yönelik açıklamasının hemen ardından yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Obama, insanlığa karşı suçun düzgün biçimde kınanması ve anımsanması yönündeki sözüne bir kez

daha ihanet etti" ifadesi kullanılarak, "Obama'nın Ermeni iddialarını tanıyacağına yönelik başkan seçilmeden önceki net sözlerine rağmen, seçildikten sonra bu konuda kaçamak dil kullandığı" öne sürüldü.

"Obama'nın Türkiye'nin baskısı altında sözünü onurlandırmayı reddederek bu konudaki kendi görüşünün çok gerisinde kaldığı" ileri sürülen açıklamada, "Obama, Türkiye'nin tehditlerine teslim oldu" ifadesi de kullanıldı.

aa

 



Bu haber 938 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,680 µs