En Sıcak Konular

Kürtler petrol kavgası çıkardı

0 0 0000 00:00 tsi
Kürtler petrol kavgası çıkardı Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin Petrol Bakanı Eşti Havrami, denetimleri altındaki bölgeden çıkan petrolün tamamen kendi kontrollerinde olacağını söyledi

Kuzey Irak'taki petrol hakları konusunda Kürtler ile Irak merkezi yönetimi arasındaki siyasi gerginlik tırmanıyor. Türkiye sınırı yakınlarındaki bölgede Norveç'in DNO şirketi tarafından yapılan aramalarda 100 milyon varillik rezerv bulunmasının ardından bir açıklama yapan Kürt bölgesel yönetimi Petrol Bakanı Dr. Eşti Havrami, başka firmalarla da petrol arama sözleşmesi imzalamak amacıyla görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Dr. Havrami, Kürt bölgesindeki arama faaliyetleriyle ilgili sözleşmelerin federal hükümet tarafından onaylanması gerektiği yolundaki iddiaları ise kesin bir dille reddetti. Bağdat yönetimini eleştiren Kürt Petrol Bakanı, arama faaliyetleri için merkezden onay alınmasını isteyenleri devrik diktatör Saddam Hüseyin taraftarı olmakla suçladı.

Kürtlerin petrol şirketlerine arama lisansı vermesi federal hükümet içinde tartışmalara neden oluyor. Irak Petrol Bakanı Hüseyin el Şaristani geçen ay yaptığı açıklamada, arama çalışmalarının Irak Petrol Bakanlığı'nca düzenlenmesi gerektiğine işaret etmişti. Irak hükümetine bağlı Petrol Pazarlama Örgütü Müdürü Şemki Farac da, Kürt bölgesinde çıkarılan petrolün merkezi yönetim tarafından satılacağını açıkladı.

Ancak önceki gün Erbil'de konuşan Dr. Havrami, Irak Anayasası'nda petrol ve doğalgaz yataklarıyla ilgili maddelerin yeniden düzenlenmesi yolundaki çağrıları reddetti, "Bunlar geçersiz. Bu görüşleri savunanlar federal yönetimi istemeyenler ve eski rejimi özleyenlerdir" dedi. Kürt Bakan, anayasanın sadece bilinen yataklardaki petrol ve doğalgazın çıkarılması ve pazarlanması konusunda federal hükümete idari bir rol verdiğini iddia etti. Dr. Havrami, "Artık kendi kaynaklarımızı kendimiz kontrol ediyoruz. Bunu da Kürdistan halkı ve tüm Iraklıların yararına kullanacağız" dedi.

Kürtler, denetledikleri bölgelerde yeni kuyular açılması amacıyla uluslararası petrol şirketlerini geçen yılın sonunda bölgeye davet etmişti. O zaman aralarında "Petoil" ve "General Energy" adlı 2 Türk şirketinin de bulunduğu firmaların çıkaracağı petrolden elde edilecek gelirlerin Kürtlerin kasasına gideceği yorumları yapılmış, bu durumda da petrol bölgelerinden uzakta yaşayan Sünni Araplarla yeni sürtüşmelerin patlak vereceğinden söz edilmişti.

Anayasa net değil

Kürtler, Yeni Irak Anayasası'ndaki petrolle ilgili kesin olmayan ifadelere karşın geçmişte Saddam rejimi döneminde uğradıkları zararları telafi etmek istiyor. Yeni anayasanın özerk bölgelere, gelecekte bulunacak yataklardan çıkarılan petrolün gelirine el koyma hakkı verdiğini savunan Kürtler, bu nedenle Batılı firmaları halen petrol kuyusu bulunmayan yerlerde petrol arama çalışmaları yapmak üzere davet etmişti.

Milliyet

Bu haber 235 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,203 µs