En Sıcak Konular

Veto krizi doğuyu karıştırdı

20 Nisan 2011 16:54 tsi
Doğu ve Güneydoğu'da dün başlayan YSK'nın 12 bağımsız adayın başvurusunu iptal etmesi üzerine başlayan gerginlik bugün de devam etti ve yine kan aktı. Van, Hakkari ve Şırnak'ta kepenkler açılmadı. Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde göstericilerin üzerine

Hem kent merkezinde hem de Bismil ilçesinde olaylar çıktı.

Merkezde yürüyüş yapmak isteyen BDP'liler İl Binası önünde toplanırken, Belediye'ye ait kepçe ve kamyonlar da İl Binası önünde barikat kurdu. Polisler de çelik kıskaçlar ile yolu kapatınca BDP Milletvekili Emine Ayna ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yürüyüş izni almak için Emniyet Müdür Yardımcısı ile görüştü.

Bu sırada yüzleri kapalı bir grup havai fişek ve molotof kokteylleri ile saldırıya geçti.

Yapılan saldırının hemen ardından polisler de biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ederken, olaylarda çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Gaztan etkilenenler ambulans ile hastaneye kaldırılırken, olaylar esnasında Belediye'ye ait bir kepçe de aracını polislerin üzerine sürdü.

Olaylar esnasında BDP İl binasına giren bir grup gösterisi il binasının penceresinden molotof kokteyli atarken, molotof kokteyli camda patladı ve camdan alevler yükseldi.

Bismil'de polis kurşunu...

Tansiyonun yüksek olduğu Bismil İlçesi'nde de BDP'nin desteklediği adaylardan bazılarının YSK tarafından veto edilmesi kararını protesto eden grubun gösterisinde olay çıktı.

Öğleden sonra İstasyon Meydanı'nda BDP binası önünde toplanan grup gösteri yapmak istedi. Yürüyüşe geçen gruba polis müdahale etti.

İddiaya göre; ortalık savaş alanına dönerken açılan ateşte henüz kimliği belirlenemeyen 1 kişi öldü, 2 kişi de yaralandı.

1 kişinin öldüğü Bismil Belediye Başkanı tarafından da doğrulandı.

Bismil'deki olayları gerekçe gösteren eski BDP lideri Selahattin Demirtaş da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile saat 19. 00'da Çankaya Köşkü'nde yapacağı görüşmeyi iptal etti.

HAKKARİ:

Gerginliğin hakim olduğu bir diğer yer de Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ydi.

Hakkari kent merkezinin ardından kepenklerin kapalı olduğu Yüksekova ilçesi'nde de olaylar çıktı. YSK'nın aldığı kararı protesto etmek ve basın açıklaması yapmak üzere kalabalık, Cengiz Topel Caddesi üzerinde toplandı. Basın açıklamasını BDP üyesi Osman Dara okudu. Dara YSK'nın kararını kınadıklarını, bunun siyasi bir soykırım olduğunu ve bu karara karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Yapılan basın açıklamasını ardından yaklaşık 2 bin kişi, Demokratik Çözüm Çadırı'na doğru yürümeye başladı. Bu sırada grubun arasında bulunan bazı kişilerin polislere taş atmaya başlaması üzerine olaylar çıktı. Ortalık bir anda savaş alanına döndü.

Polis göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su kullandı. İlçede olaylar devam ediyor.

BATMAN:

Batman'da, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i protesto etmek amacıyla AK Parti milletvekili aday tanıtımı toplantısının yapıldığı salona doğru yürüyüşe geçen, aralarında BDP milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız'ın da bulunduğu grubu polis engelledi.

Burada güvenlik güçleriyle milletvekilleri Ata ve Yıldız tartıştı. Milletvekili Yıldız, Maliye Bakanı Şimşek'in hiçbir şey olmamış gibi gelip tanıtım toplantısına katılmasına tepkili olduklarını ifade ederek, "Bu ülkenin gerçeklerine yabancı bir insan, bu ülkenin sorunlarına Fransız, hatta İngiliz, o İngiliz vatandaşıdır. Başbakan Fransızlara diyor 'Fransız' ama kendi bakanı kendi ülkesinin sorunlarına Fransız. Maliye Bakanı geliyor buraya biz de kendisine 'hoşgeldin' demeye gidiyoruz" dedi.

Yıldız sözlerine, "Ülkemizde hiçbir sorun yok, hiçbir sıkıntı yok. 'Kendi seçim propagandanızı yapabilirsiniz' mesajını iletmek için halkımızla birlikte oraya gidiyoruz. Bizim gidip Bakanı protesto etme hakkımız yok mu? Randevu ile protesto olmaz" dedi.

Güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine grup geri döndü.

CNNTURK

 



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,308 µs