En Sıcak Konular

Yosun hapı toplatılıyor  

0 0 0000 00:00 tsi
İçeriğinde 'Sibutramin' adlı insan sağlığına zararlı kimyasal maddenin bulunduğu yönünde çıkan tartışmalar üzerine'Lida' isimli ithal zayıflama ilacının satışı durduruldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, laboratuar analizleri sonucunda üründe 'Sibutramin' tespit edilmesi halinde ise ürünün piyasadan toplatılması ve düzenlenen kontrol belgelerinin iptali yönünde de 81 tarım il müdürlüğüne talimat verdi. Ayrıca kaçak olarak satışı yapılan Lida ile ilgili olarak da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunuldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Lida-Daidaihua Kapsül isimli ithal zayıflama ilacında insan sağlığına zararlı Sibutramin kimyasalının bulunduğu iddiaları üzerin bir dizi önlem aldı. Tarım Bakanlığı Lida isimli ürünün gıda takviyesi olarak ithal edilmesine izin verildiğini belirterek, söz konusu ürünün bileşeninde etken madde beyan edilmediğini bildirdi. Söz konusu Lida isimli ürünün medya ve internet ortamında farklı şekilde reklamının yapıldığının belirlenmesi üzerine yasal işlem başlatıldığı belirtilenaçıklamada, bakanlık olarak alınan tedbirler şöyle sıralandı:

"İlacın ithal edildiği Çin'in Büyükelçiliği aracılığı ile ilgili ülkeden firma beyanının doğruluğunu tespit etmek üzere yazışma yapıldı. Söz konusu ürünle ilgili denetim yapılması için Tarım İl Müdürlüklerine talimat verildi. Söz konusu ürünlerle ilgili olarak dağıtım, satış yerleri ve eczanelerde denetimler yapıldı. İzin verilen ürünler ile ilgili mevzuata aykırı ifadeleri içeren broşür bulunduran firmalara cezai işlem uygulandı. Broşürler piyasadan toplatıldı.

Gerekli izinler alınmadan kaçak olarak satışı yapılan Lida ile ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı ile gerekli girişimlerde ve yazışmalarda bulunuldu. Lida isimli ürünün içerisinde etken madde olarak Sibutramin olabileceği yönünde Sağlık Bakanlığı'ndan alınan bilgiler sonucunda gerekli yazışmalar yapılarak Sibutramin analizini yapabilen laboratuarlar belirlenerek ürün bu laboratuarda analize alındı. Analiz sonuçlana kadar ürünün dağıtımı ve satışı durduruldu. Analiz sonucundaLida isimli üründe 'Sibutramin' adlı insan sağlığına zararlı kimyasalın bulunduğunun tespit edilmesi halinde, ürünün piyasadan toplatılması, satışının engellenmesi, düzenlenen Kontrol Belgelerinin iptal edilmesi konusunda 81 Tarım İl Müdürlüğüne talimat verildi".

Açıklamada, ayrıca Tarım Bakanlığı'nın halkın sağlığını ilgilendiren her konuda titizlik gösterdiği belirtilerek, "Bu konuda her türlü tedbirin alınmış olduğundan ve gerekli her türlü çalışmanın ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde yapıldığından kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Saygıdeğer halkımızın Bakanlığımızın yaptığı testler sonuçlanmadan adı geçen ürünü her ne şekilde olursa olsun kullanmamaları gerekmektedir" denildi.


 
 

     



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,525 µs