En Sıcak Konular

ABD Mısır hapishanelerinde işkenceye katıldı

20 Nisan 2011 15:55 tsi
Amerikalı bir yazar ABD’nin Mısır hapishanelerinde mahkumlara yapılan işkencelere ortak olduğunu açıkladı. Yazar, mahkumların bilerek ölüme terk edildiğine işaret etti.

Amerikalı yazar Joshua Keating, hazırladığı bir raporla Mısır hapishanelerinde siyasi tutuklulara yapılan işkencenin korkunç boyutunu ortaya koydu. Sağlık sorunları olan mahkumların kasıtlı olarak ihmal edilerek ölüme terk edildiğini belirten yazar, Amerika’nın da Mısır rejimiyle beraber mahkumlara işkence yaptığını söyledi. İşkence yöntemlerinin başında ise elektrik şoku geliyor.

Amerikalı yazar, Foreign Policy dergisine bağlı forum sitesinde, Mısır’daki siyasi tutuklulara yapılan işkencelere Amerika’nın da katıldığını ortaya koydu. İşkencelerin yapıldığı hapishanelerin başında ise Mübarek rejiminin, baş düşmanlarını hapsetmek için hazırladığı ve şu anda Cemal ve Ala Mübarek’in tutuklu bulundukları Tura Hapishanesi geliyor.

Keating şöyle dedi: ‘Mübarek sonrası Mısır’ın Mübarek dönemindeki Mısır gibi olmamasını temenni ederim. Demek istediğim başkanın ailesi ve yardımcıları, Mısır’da aylarca hapiste kalıp birçok zorlukla karşılaşmış düşmanlarının çektiklerini çekmesin. Ülkede çok sıkı bir şekilde korunan ve farklı seviyelerde 7 hapishane bulunuyor. Bu hapishanelerden Tura’da mahkumların sağlık sorunları ihmal ediliyor ve kendilerine elektrik şok uygulanıyor.’

Tüm düşmanlar Tura hapishanesine

Derginin elektronik sitesinde yayınlanan raporunda Keating şöyle devam etti: ‘Rejim, 2005 yılı başkanlık seçimlerinde Mübarek’in rakibi Aymen Nur’dan Müslüman Kardeşler liderlerine, El-Kaide’nin baş mercilerinden Seyyid İmam’a kadar tüm düşmanlarını bu hapishaneye koymayı alışkanlık haline getirdi.

Tura Hapishanesi’nde eski rejim en korkunç suçları işledi. Uluslararası Af Örgütü’nün beyanına göre burada bazı insan hakları çiğnendi.  Bu duruma örneklerden biri 1996 yılında vefat eden Abdurrahman Abdulfettah Abdullah’ın durumudur. Zira bacağında başlayıp tüm vücudunu etkisi altına alan felç rahatsızlığı için gerekli tedavi yapılmamış bu durum da hayatını kaybetmesine yol açmıştı. Abdurrahman, kendileri hakkında yasaklı bir örgüte üye olmaktan hüküm giydirilen 54 Müslüman Kardeşler Cemaati üyesinden biriydi.’

İnsan hakları ihlal edildi

Yazar Keating, aynı şekilde kötüleşen sağlık durumu görmezden gelinerek vefat eden Abdurrauf Emir’e de dikkat çekti. Keating: ‘Ayrıca Amerika, bu hapishanelerde insan haklarının ihlal edilmesinde ve mahkumlara işkence yapılmasında rol oynamıştır. Bu duruma örnek ise Ebu Ömer El-Mısri’nin halidir. Zira kendisi elbiseleri tamamen soyularak buz gibi bir odaya atılmış ardından da elektrik şokuna maruz bırakılmıştır. Maruz kaldığı bu işkenceler sonucunda yürümesinde büyük aksaklık meydana gelmiştir’ dedi.

Amerikalı yazar Ahmet Acize ve Muhammed El-Zari’nin de bu işkencelerden paylarını alan isimler arasında yer aldığını belirterek Acize’nin annesinin oğlunun maruz kaldığı elektrik şoku nedeniyle kendisine sarılmak için elini dahi kaldıramadığı, kendisine çok yavaş cevap verebildiği ve doğru dürüst hareket edemediği sözlerini aktardı.

 



Bu haber 885 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,519 µs