En Sıcak Konular

Sarkozy atakta

20 Nisan 2011 15:16 tsi
Sarkozy atakta Libya’da Kaddafi rejimine karşı olan muhaliflerin lideri Mustafa Abdülcelil, bugün Paris’te Nicolas Sarkozy ile bir araya geliyor.

Libya’da haftalardır Kaddafi ile isyancılar arasında çatışmalara sahne olan Misrata kenti, neredeyse sava alanına döndü. İsyancılar tarafından çekilen amatör görüntülerde, sokaklarda can pazarı yaşandığını ortaya koydu.

Kentin göbeğinde iki taraf arasında çatışmalar sürerken, NATO’nun mahsur kalan sivilleri kurtarma çalışmaları da devam ediyor.

Bu arada Libya’da Kaddafi rejimine karşı olan muhaliflerin lideri Mustafa Abdülcelil, bugün Paris’te Nicolas Sarkozy ile bir araya geliyor. Görüşmede muhalif lider Abdülcelil’in Sarkozy’ye NATO’nun Libya’daki operasyonlarını artırması ve daha etkin olması teklifinde bulunması bekleniyor.

Arap dünyasında isyan dalgası Tunus, Mısır, Libya, Yemen, Suriye ve Bahreyn’i sarsarken; bölgede aktör olmak isteyen Fransa'nın İslami hareketlerle diyalog mesajı şaşırtıcı bulundu.

‘FRANSIZ BAKAN’DAN İHVAN ÖZELEŞTİRİSİ’

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe yaptığı açıklamada, Ortadoğu topraklarında yaşanan siyasi değişikliklerin getirdiği yeni dengelere dikkat çekti.

Mısır’da Hüsnü Mübarek yönetiminde yıllardır yasaklı kalan Müslüman Kardeşleri örnek gösteren Juppe, “Geçmiş dönemlerde siyasi idareciler Müslüman Kardeşleri bize ‘şeytan’ gibi göstererek aldattılar” özeleştirisini yaptı.

“HERKES İLE DİYALOG KURMAK İSTİYORUZ”

Fransız yönetimi uzun yıllar yakın ilişki içerisinde bulunduğu Arap liderlerinin teker teker devrilmesi üzerine yeni siyasi aktörler ile diyalog kurulmasının gerekli olduğunu açıkladı. Nitekim yeni kurulan siyasi dengelerde yapılacak olası ittifaklar ülkelerin ekonomik ve siyasi çıkarlarında önemli bir yer teşkil ediyor.

Fransız Bakan Juppe, Paris’te bir grup gazeteciye verdiği demeçte, “Biz her kesim ile diyalog kurmak istiyoruz. Biz herkes ile konuşmalıyız, Müslüman Kardeşler ile de konuşmalıyız” diyerek şaşırtan bir çıkış yaptı.

Fransız yönetimi İsrail’in eleştirilerine rağmen özellikle Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle yönetimi sürecinde Arap ülkeleri ile siyasi ve ekonomik anlamda yakın ilişki kurdu.

Diğer taraftan Tunus devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali ile yakın ilişkileri olan ve Tunus’taki isyancılara karşı bin Ali’ye destek çağrısı yapan Fransa’nın, yeni süreçte iktidarda daha fazla söz sahibi olma yolu açılan Arap muhalifler ile temas kurmaya çalışması düşündürücü bulunuyor.



Bu haber 1,098 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,447 µs